Ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, εξήρε το έργο του ιστορικού αυτού πολιτιστικού θεσμού, τονίζοντας τη σημασία της βιβλιοθήκης ως κέντρου γνώσης και πολιτισμού. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε επίσης τον ρόλο του προσωπικού και τη σημασία των νέων τεχνολογικών υποδομών για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στη γνώση.

Χαιρετισμός Μιχάλη Παπαδόπουλου, Βουλευτή Ν. Κοζάνης, στο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης με τίτλο:

“Συνέργειες, Καινοτομίες και Μετασχηματισμοί στις Βιβλιοθήκες:
Κατευθύνσεις για βιώσιμο μέλλον”

Αξιότιμοι διοργανωτές,
αγαπητοί συμμετέχοντες και φίλοι της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης,
Με μεγάλη χαρά και τιμή βρίσκομαι σήμερα εδώ για να απευθύνω έναν θερμό χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, έναν χώρο γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού, που αποτελεί έναν από τους πλέον πολύτιμους θησαυρούς της περιοχής μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να αναδείξουν, μέσα από αυτήν την εκδήλωση, τον πολύπλευρο και μοναδικό ρόλο της Βιβλιοθήκης μας ως κέντρου πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης δεν είναι απλώς μια βιβλιοθήκη· είναι ένα ιστορικό ορόσημο, ένας φάρος γνώσης και πολιτισμού με βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Ήδη από το 1690 καταλογογραφούνται τα πρώτα 440 θρησκευτικά και φιλολογικά βιβλία, όπως μας πληροφορεί ένας χειρόγραφος κατάλογός της. Στον πρώτο αυτόν πυρήνα της βιβλιοθήκης ήρθαν να προστεθούν το 1745 οι συλλογές των βιβλίων του ιερέα Σωτηρίου και του επισκόπου Μελετίου το 1752, καθώς και βιβλία άλλων δωρητών στη συνέχεια των επόμενων αιώνων. Έτσι, από τότε μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μια πλούσια συλλογή χειρογράφων, σπάνιων βιβλίων και τεκμηρίων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα μέχρι τώρα. Ανάμεσα στις πολύτιμες συλλογές της συγκαταλέγονται παλαίτυπα και σπάνια έργα μεγάλης πολιτισμικής και επιστημονικής αξίας, τα οποία συνιστούν σημαντικές πηγές έρευνας για επιστήμονες, μελετητές και φιλομαθείς πολίτες.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε το εξαιρετικό αρχιτεκτονικά κτήριο που φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη. Το κτήριο αυτό δεν είναι απλώς ένας χώρος φύλαξης βιβλίων, αλλά ένας καλαίσθητος και λειτουργικός χώρος, που ενσωματώνει το παρελθόν και το παρόν, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πόλη μας, αισθητικό σημάδι της δικής μας βιομηχανικής εποχής. Επιπλέον ο σύγχρονος εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης και οι τεχνολογικές υποδομές της διευκολύνουν την πρόσβαση στη γνώση και εξασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονήσουμε να εξάρουμε το πολύτιμο έργο του προσωπικού της Βιβλιοθήκης. Με την αφοσίωσή τους, την προθυμία και την εξυπηρετικότητά τους, οι εργαζόμενοι εδώ αποτελούν την καρδιά αυτής της πολιτιστικής κιβωτού. Χάρη σε αυτούς, η Βιβλιοθήκη μας δεν είναι απλώς ένας χώρος αποθήκευσης βιβλίων, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται, προσφέροντας στους επισκέπτες της την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης.
Στη Βιβλιοθήκη αυτή, οι πολίτες της Κοζάνης, οι μαθητές, οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο πνευματικής αναζήτησης και προσωπικής ανάπτυξης. Εδώ αναπτύσσεται η βιβλιοφιλία και η φιλαναγνωσία, καθώς κάθε επισκέπτης ενθαρρύνεται να εξερευνήσει τον πλούτο των συλλογών της και να εμβαθύνει στην ιστορία, τη λογοτεχνία και την επιστήμη. Σε μια εποχή όπου η ψηφιακή πληροφορία κατακλύζει την καθημερινότητά μας, η Βιβλιοθήκη αυτή συνεχίζει να υπενθυμίζει τη μοναδική αξία του τυπωμένου βιβλίου και της φυσικής έρευνας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να προτρέψω όλους εσάς που παρευρίσκεστε εδώ σήμερα, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα, να στηρίξετε ενεργά την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και το έργο της. Η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις της, η διάδοση της αξίας της και η υποστήριξη των τοπικών αρχών στην προσπάθεια για περαιτέρω επέκταση των δράσεών της είναι καθοριστικής σημασίας. Η Βιβλιοθήκη μας αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη ότι ο πολιτισμός και η παιδεία παραμένουν θεμελιώδεις πυλώνες της κοινωνίας μας.
Συγχαίρω και πάλι όλους τους διοργανωτές για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο. Είμαι βέβαιος ότι, με την κοινή μας προσπάθεια, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός φωτεινού και ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους μας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

X