Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Ηλία Σακουλέβα – Γεωγραφικό Εκπρόσωπο Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σύλλογο και τις δράσεις του, όπως η Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας, που στην Πτολεμαΐδα θα γίνει το Σάββατο 10 Μαΐου. Στόχος του συλλόγου είναι η ανάδειξη της λογοθεραπείας και της σπουδαιότητά της.
Εξήγησε τι είναι η λογοθεραπεία και πως αυτή χρησιμεύει, λέγοντας πως η επιστήμη πιάνει μεγάλο φάσμα διαταραχών στην επικοινωνία, έχοντας πολλές πτυχές για παιδιά και ενήλικες. Στο παιδικό κομμάτι πιάνει την καθυστέρηση ομιλίας, τη δυσκολία έκφρασης κάποιων γραμμάτων (όπως το γράμμα «ρ»), τον τραυλισμό και άλλα ζητήματα.
Αναφέρθηκε γιατί κάποια παιδιά δυσκολεύονται να μιλήσουν και κάποια άλλα όχι, λέγοντας πως μετράει το περιβάλλον, η σχολική εκπαίδευση, τα ερεθίσματα αλλά και ο προγραμματισμός του εγκεφάλου ενός παιδιού. Επίσης, ρόλο παίζει και ο παράγοντας πιπίλα, ένας βραχύς χαλινός κάτω από τη γλώσσα ή άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τυπική γλωσσική ανάπτυξη.
Κοντά στην ηλικία του ενός έτους ένα παιδί ξεκινάει να λέει τις πρώτες του λέξεις, στα δύο έτη θα πρέπει να λέει φράσεις και σιγά – σιγά επεκτείνεται η γλώσσα του. Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να εκφραστεί βασικά γύρω στην ηλικία 2,5-3 ετών, είναι ένα καμπανάκι ώστε να επισκεφθούν οι γονείς έναν ειδικό για καθυστέρηση ομιλίας παιδιών τυπικής ανάπτυξης.
Σημαντικά ορόσημα για κατάκτηση γραμμάτων από παιδιά: Έως την ηλικία των 4 ετών: να έχει κατακτήσει τα γράμματα: σ, ζ, λ, φ. Έως την ηλικία 4-6 τα γράμματα: θ, β και το τελευταίο που κατακτάται είναι το φώνημα «ρ» στην προσχολική ηλικία. Τόνισε πως καλό είναι όταν ένα παιδί να πηγαίνει στο δημοτικό να έχει καλή σχολική ετοιμότητα.
Καλό είναι να επισκέπτεται έναν ειδικό όταν έχει απόκλιση στο λόγο ή στην ομιλία του. Στην ηλικία των 3 ετών υπάρχει μια γλωσσική έκρηξη και μπορεί κανείς να παρατηρεί την εξέλιξη του παιδιού και μέχρι την ηλικία των 5 ετών, είναι ενδεικτικό διάστημα για έναν γονέα ώστε να παρατηρήσει την εξέλιξη του παιδιού του.
Συζήτηση έγινε και για τις παρεμβάσεις σε ενήλικες, μετά από περιστατικά υγείας και όχι μόνο, όπου χρειάζεται κανείς να κάνει παρέμβαση σε λογοθεραπευτή.