Μία ισορροπημένη διατροφή προσφέρει όλα εκείνα τα οφέλη που σου δίνουν την προβλεπόμενη δύναμη και ενέργεια για να ανταπεξέλθεις σε όλες τις καθημερινές απαιτήσεις. Πέρα από τα αμέτρητα θετικά που προσφέρει στον οργανισμό και το σώμα μας, παίζει σπουδαίο ρόλο και στην ψυχική μας υγεία και για αυτό θα πρέπει να την έχουμε προτεραιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

 

Το κλειδί φαίνεται να βρίσκεται στα ολοκληρωμένα γεύματα, τα οποία επιτρέπουν την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων. Σε αυτό το άρθρο, θέλοντας να κάνουμε μία βαθύτερη αναζήτηση, θα δούμε ποιά είναι τα μικρο και μακρο-θρεπτικά συστατικά και πώς μπορείς να τα κάνεις μέρος του κάθε σου πιάτου. Είσαι λοιπόν έτοιμος να ταξιδέψεις μαζί μας προς μια υγιή καθημερινότητα; Αν η απάντηση είναι ναι, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε!
Μικροθρεπτικά συστατικά

Τα μικροθρεπτικά συστατικά ανήκουν στα κύρια θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου για να επιτελέσει αποτελεσματικά όλες του τις λειτουργίες. Σε αυτήν την κατηγορία θα βρεις τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητο να εμπεριέχονται σε κάθε σου γεύμα.

Αφού λοιπόν απαντήσεις στην ερώτηση “Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω”, φρόντισε να φτιάξεις ένα διατροφικό πλάνο που θα καλύπτει όλες σου τις ανάγκες. Μην αμελήσεις να δημιουργήσεις πιάτα, έξτρα ενισχυμένα σε μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Πιο αναλυτικά,

❖ Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την εκτέλεση της πλειοψηφίας των λειτουργιών του οργανισμού. Αυτές σε γεμίζουν ενέργεια, βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη συνολική σου ανάπτυξη. Θα τις βρεις σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά είδη, όσπρια και στο κρέας και τα παράγωγά του, όπως είναι τα αβγά.
❖ Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, αν και συναντώνται σε μικρές ποσότητες στο σώμα, έχουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Ενδεικτικά, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και στην υγεία των οστών. Βάλ’ τα στη διατροφή σου μέσα από γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά, όσπρια, κρέας και δημητριακά.

Μακροθρεπτικά συστατικά

Τα μακροθρεπτικά συστατικά έχουν και αυτά τεράστια σημασία για την υγεία, όπως και τα μικροθρεπτικά που αναλύσαμε παραπάνω, αλλά χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες και το καθένα με τη σειρά του προσφέρει και διαφορετικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα,

❖ Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από 20 αμινοξέα, 9 εκ των οποίων είναι αδύνατο να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και είναι απαραίτητο να προσλαμβάνονται από την τροφή. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του pH και επιπλέον αποτελούν το κυρίαρχο δομικό στοιχείο όλων των ιστών, όπως είναι τα μαλλιά, τα νύχια και το αίμα. Μπορείς να τις βρεις σε πιάτα που περιλαμβάνουν κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά είδη, όσπρια, ξηρούς καρπούς και λαχανικά.

❖ Τα λίπη καλύπτουν των 25-35% των ημερήσιων αναγκών και είναι απαραίτητο μέρος της υγιεινής διατροφής. Αν και πολλοί τα αποφεύγουν γιατί τα συνδέουν με την αύξηση του βάρους, τα λιπαρά προσφέρουν πλήθος θετικών. Από τη μόνωση του σώματος για διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας, μέχρι και την προστασία των οργάνων, τα οφέλη τους είναι ξεκάθαρα. Μπορείς λοιπόν να τα προσλαμβάνεις καθημερινά μέσα από το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς. Πρόσεχε όμως τα κορεσμένα (κακά) λιπαρά που είναι καλό να τα καταναλώνεις με μέτρο. Αυτά υπάρχουν στο κρέας, τα αρτοσκευάσματα και τα πλήρη γαλακτοκομικά.

❖ Οι υδατάνθρακες είναι το βασικό καύσιμο του οργανισμού και θα πρέπει να βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες σε κάθε οργανισμό. Αν λοιπόν το σώμα κατά την άσκηση δε βρει υδατάνθρακα να κάψει, καίει πρωτεΐνες, κάτι το οποίο οδηγεί μαθηματικά στη μείωση της μυϊκής μάζας. Για αυτό το λόγο πρέπει να καταλαμβάνουν καθημερινά το 45-65% των αναγκών σου. Υδατάνθρακες θα βρεις σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και γαλακτοκομικά τρόφιμα. Καλό είναι όμως να αποφεύγεις όσο μπορείς τα επεξεργασμένα λευκά προϊόντα, όπως είναι τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά.

Φτάνοντας στο τέλος, γίνεται κατανοητό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι ταυτόσημη με τους υγιεινούς συνδυασμούς και το μέτρο. Οι στερήσεις δημιουργούν μόνο απωθημένα και δεν περιλαμβάνονται στις καλές συνήθειες. Φρόντισε λοιπόν το σώμα σου και δες το να σε ανταμείβει καθημερινά!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X