Μια στάση και μια απόφαση συμβατή
με τις παραδοσιακές αρχές του κόμματος.
Την απόφαση του όχι απλώς να ψηφίσει αλλά να στηρίξει κιόλας το Νομοσχέδιο που προωθεί τα ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο ανεξαρτήτως φύλου γνωστοποίησε με δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής της Π. Ε. Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.
Ένα δελτίο τύπου που βασίζεται στην τοποθέτηση που έκανε στη σχετική κοινοβουλευτική συνεδρίαση, όπου τόνισε πως «Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο δεν το ψηφίζω απλά, το στηρίζω. Αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα, με βάση τις αρχές και τις αξίες που υπηρετώ πολιτικά ως ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1974».
***
Εξηγώντας γιατί πήρε αυτή την απόφαση ανέφερε, μεταξύ άλλων, και ότι “«στο τρίπτυχο “εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση” που εισήγαγε ο Ιδρυτής μας (σ. σ. ο Ανδρέας Παπανδρέου), η κοινωνική απελευθέρωση ήταν το πραγματικά καινούριο που συνήγειρε τον Ελληνικό Λαό, ως αρχή, ως αξία, ως πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Στο διάβα του χρόνου, από τα ζητήματα αυτοδιάθεσης περάσαμε στα ζητήματα αυτοπροσδιορισμού του ατόμου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και σιγά σιγά εντός μας μορφοποιήθηκε το κοινωνικά απελευθερωτικό μήνυμα. Φυσική απόρροια ήταν η ριζική τομή του ΠΑΣΟΚ στο οικογενειακό δίκαιο. Δεν έλειψα ούτε ένα λεπτό από το ΠΑΣΟΚ, συνεπώς γνωρίζω πολύ καλά το βάθος των συγκρούσεων που χρειάστηκαν για πολλές τομές, με μεγαλύτερη αυτήν του οικογενειακού δίκαιου. Υπήρξε επαναστατική αλλαγή για την ελληνική κοινωνία, που εξέλιξε την Ελλάδα από μια χώρα των νοτιοδυτικών Βαλκανίων σε μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
«Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ταγμένοι διαχρονικά σε μια συγκεκριμένη πλευρά, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά συνέπεια ως ΠΑΣΟΚ θα μπορούσα σχηματικά να περιγράψω ότι είμαι έτοιμος από το 1974 να το ψηφίσω».”
***
Μια ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο τοποθέτηση και μια θέση που εκφράστηκε με την απαραίτητη παρρησία και τη σαφήνεια που απαιτείται για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, κάτι που οφείλουμε να το παραδεχτούμε, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τη συγκεκριμένη απόφαση του βουλευτή.
Γιατί οι κοινωνίες δικαιούνται να γνωρίζουν πώς σκέφτονται και με βάση ποιες αρχές και αξίες κινούνται οι άνθρωποι που τις εκπροσωπούν όταν παίρνουν κάποιες αποφάσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι από τις πιο δύσκολες.

Οι «άριστοι» έρχονται και στο ΣΥΡΙΖΑ!
Πολλοί ίσως να θυμάστε πως ο χαρακτηρισμός «άριστοι», τον οποίο είχε εισάγει στη δημόσια κουβέντα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις εκλογές του 2019 όταν αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτούσε την κυβέρνηση του μετά τη διαγραφόμενη νίκη του, υπήρξε κατά καιρούς θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μόνο άριστα δεν αποδείχτηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ήταν από εκείνα τα κόμματα που άσκησαν έντονη και δριμύτατη κριτική στους λεγόμενους «αρίστους» της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.
***
Να όμως που ήρθε η ώρα να αποκτήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση τους δικούς της αρίστους.
Το εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος του, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο μέσω του διαδικτύου, ανακοινώνοντας τα μέλη του Think Tank Παιδείας, του πρώτου από τα συνολικά 29 Think Tanks, που θα αναλάβουν την κατάθεση σύγχρονων πολιτικών προτάσεων για την κοινωνία και την ανασυγκρότηση της χώρας.
***
Αναφερόμενος στα μέλη που επελέγησαν ο κ. Κασσελάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Οι άριστοι της κοινωνίας θα βρίσκονται δίπλα μου, για να φτιάξουμε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα δημόσιας παιδείας.»
Κάπως έτσι, λοιπόν, απέκτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ τους… δικούς του αρίστους.
***
Λέτε όμως ο χαρακτηρισμός αυτός να γίνει η αφορμή για να υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος;
Τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλείσει κανείς.
Υ. Γ. Το βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη του Think Tank Παιδείας θα πρέπει να γυρίστηκε στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, τη μέρα που βρέθηκε στην περιοχή μας για το αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Μακεδονίας.
Αν πάει καλά αυτό το πρώτο Think Tank βλέπουμε τον κ. Κασσελάκη να γυρίζει και μερικά από τα επόμενα στην ίδια γέφυρα.
Αρκεί μόνο στο βίντεο να γράφει που ακριβώς γυρίστηκε για να μας γίνεται και η σχετική διαφήμιση, γιατί αν δεν κάνουμε λάθος σ’ αυτό δεν υπήρχε κάποια ενημερωτική σήμανση.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X