Μηχανοκίνητη πορεία αγροτικών συλλόγων Κοζάνης και Εορδαίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/1 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Εορδαίας, του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Κοζάνης, του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Εορδαίας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου «Μπούρινος».
Μάλιστα, εις ως άνω σύλλογοι, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη, τους βουλευτές του Ν. Κοζάνης Μ. Παπαδόπουλο, Κ. Βέττα, Π. Κουκουλόπουλο, αλλά και τους Περιφερειάρχη, δήμαρχο Κοζάνης, δήμαρχο Εορδαίας και αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και αντιδημάρχους, αναφέρονται στα δίκαια αιτήματά τους, τονίζοντας πως πλέον το αγροτοκτηνοτροφικό επάγγελμα δεν είναι βιώσιμο.
Κάνουν λόγο για «κύριας και ζωτικής σημασίας αιτήματα για το μέλλον των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της αγροκτηνοτροφία της περιοχής μας, η οποία ήδη πλήττεται από την βίαιη απολιγνιοτοποίηση», καλώντας τους σε συμμετοχή στην μηχανοκίνητη διαμαρτυρία, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 26/01/2024 με τελικό προορισμό την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο είναι:
“Η Άμεση αποκατάσταση της μειωμένης βασικής ενίσχυσης, μεσοσταθμικά στο 22% σε όλους τους αγρότες, καθώς καιτης μηδενικής καταβολής για τα οικολογικά σχήματα του έτους 2023. Αόριστες υποσχέσεις για την αποπληρωμή τους σε μελλοντικό χρόνο, με σημαντικές μειώσεις σε αρκετές περιπτώσεις (λόγω μη εφαρμοστέων όρων και συνθηκών), δεν αποτελεί λύση.
Αναθεώρηση της ΚΑΠ ξεκινώντας άμεσα διαβουλεύσεις με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, ώστε να διαμορφώσουμε μαζί τη νέα ΚΑΠ η οποία να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής και όχι στα συμφέροντα συγκεκριμένων λόμπι.
Λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών στις εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων εκτός Ε.Ε. Ύπαρξη πολιτικής βούλησης, ώστε να τερματιστεί η αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος και οι συνεχιζόμενες νοθείες στο εθνικό μας προϊόν, τη φέτα. Οι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν και είναι εύκολοι στην εφαρμογή τους.
Άμεση ενεργοποίηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για όλη τη χώρα και προσδιορισμό-θέσπιση αναλογίας γάλακτος για την παρασκευή 1 κιλού τυρί φέτα.
Μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, σπόροι, επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας και ένταξη των αγροτών σε ενεργειακές κοινότητες-ενεργειακά δίκτυα – net metering )
Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να αποδοθούν τα βοσκοτόπια με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους.
Αντιμετώπιση της άναρχης δόμησης Α.Π.Ε.
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑως προς τα νέα κλιματικά φαινόμενα και τις νέες ασθένειες, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία όπου οι αποζημιώσεις είναι μηδενικές.
Να ενταχθούν στα ΚΟΕ οι μειωμένες παραγωγές(λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών).
Ενημέρωση των αγροκτηνοτρόφων για την απολιγνιτοποίηση. Να τους παραχωρηθούν απαλλοτριωμένα-αποκατεστημένα εδάφη.
Nα δοθούν από την απολιγνιτοποίηση πόροι σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα ενίσχυσης και αγροτικά προγράμματα επενδύσεων (αναπτυξιακός νόμος – σχέδια βελτίωσης).
Να ενταχθούν οι μελισσοκόμοι στην ενιαία ενίσχυση δικαιωμάτων
Επίσπευση διαδικασιών παραμονής και εισαγωγής εργατών γης.
Λόγω της απολιγνιτοποίησης που πλήττει βάναυσα την περιοχή και τον κλάδο μας, με απώτερη συνέπεια την μείωση του πληθυσμού και την αύξηση της ανεργίας, να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερο ποσοστό νεοεισερχόμενων αγροκτηνοτρόφων στα εν αναμονή προγράμματα νέων αγροτών 2024″.