Μητσοτάκης: Αναστολή ασύλου για μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και νέα κλειστή δομή στην Κρήτη

Δυο πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή την αυξημένη ροή παράνομων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως προς την Κρήτη, ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

«Επιτρέψτε μου να κάνω κάποια αρχικά σχόλια σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη Λιβύη. Είναι γεγονότα τα οποία ασφαλώς αναδεικνύουν και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Σύντομα, άλλωστε, θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες». Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, λίγη ώρα πριν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών, στην οποία ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση:

«Γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί, βέβαια, ακόμη απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης».

«Η ελληνική κυβέρνηση-για την απόφαση να ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για 3 μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα».

«Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση»
Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας και της αναγκαιότητας του μέτρου: «Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση. Πρόκειται ακριβώς την ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι «όσοι μετανάστες λοιπόν εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται».

Αναφερόμενος στο περιστατικό διάσωσης στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης, ξεκαθάρισε ότι: «Η κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη. Θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης».

Μιλώντας για την τοπική διαχείριση του φαινομένου, προανήγγειλε νέα κλειστή δομή στο νησί. «Η δεύτερη απόφασή μας αφορά τη δημιουργία μιας –σε πρώτη φάση και ενδεχομένως δεύτερης– μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται», σημείωσε.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Λιβύη, υπογράμμισε πως «οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη –τόσο με τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή της όσο και με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης– εξακολουθούν και συνεχίζονται».

Διαμήνυσε ωστόσο πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την αποτροπή στη θάλασσα: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, το Ελληνικό Λιμενικό είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε να αποτρέψουμε –κατά προτίμηση– την αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης. Όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία –όπου αυτό είναι εφικτό– με τις αρχές της Λιβύης, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα αποτροπής: «Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας: ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές, για τους πελάτες τους: ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού». Υπογράμμισε, τέλος, ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι «νόμιμη αλλά και πολύ αυστηρή» και προανήγγειλε πως «θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία για περισσότερες λεπτομέρειες όταν ο αρμόδιος Υπουργός καταθέσει τη σχετική διάταξη, η οποία –όπως σας είπα– θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο».

«Οι σειρήνες του λαϊκισμού μας οδηγούσαν στο χείλος του γκρεμού»
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στην κρίση του 2015, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Δέκα χρόνια πριν, σημείωσε, «οι σειρήνες του λαϊκισμού μας οδηγούσαν στο χείλος του γκρεμού». Θύμισε τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες και τις ατελείωτες ουρές στα ΑΤΜ «για 60 ευρώ», καθώς και το τρίτο μνημόνιο που ακολούθησε.

Όπως υποστήριξε, πρόκειται για μια αρνητική εμπειρία που, ωστόσο, «έγινε δίδαγμα». Τόνισε πως κανείς σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ευημερία μιας χώρας έρχεται μόνο όταν «στηρίζεται σε υγιείς βάσεις». Γι’ αυτό και –όπως είπε– η εθνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται «στις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας».

Ο Πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το οποίο χαρακτήρισε «κατώτερο των περιστάσεων». Υπενθύμισε ότι «μόλις χθες, η αντιπολίτευση κατηγόρησε 14 βουλευτές της ΝΔ για εσχάτη προδοσία, παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας επειδή διατύπωσαν την άποψή τους στη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα». «Αυτό πάει πολύ», παρατήρησε με νόημα, σχολιάζοντας πως «οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και οι πράξεις το ήθος τους».

Δεν δίστασε να υπενθυμίσει ότι πρώτοι «η Χρυσή Αυγή υιοθέτησε τέτοιες πρακτικές» και συμπλήρωσε με νόημα: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα κάτι καλύτερο». Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Κύριε Ανδρουλάκη, σώστε το στην ψηφοφορία».

«Φορτώσατε 100 δισ. τη χώρα με αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών»
Ακολούθως, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ζητά απεγνωσμένα να ξεπλυθεί από γνωστά κέντρα, πρόθυμα πλυντήρια». Θύμισε ότι η επέτειος του 2015 αποτελεί «θλιβερή επέτειο» που θα υπενθυμίζει «πόσο κόστισε η ζαριά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην πατρίδα μας».

Ειδική μνεία έκανε στις εξαγγελίες της τότε κυβέρνησης περί κατάργησης του μνημονίου «με έναν νόμο και ένα άρθρο», και στα όσα ακολούθησαν: «κλειστές τράπεζες, ανεξέλεγκτη ανεργία» και «μια χώρα που σπρώχνατε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Φορτώσατε 100 δισ. τη χώρα με αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών», είπε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά.

Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να «λανσάρει μια ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού του», προσπαθώντας να παρουσιάσει το δημοψήφισμα του 2015 ως «τάχα προσπάθεια για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη». Και συνέχισε ειρωνικά: «Και τώρα, πού είναι τα νταούλια άραγε να παίζουν για να χορεύουν οι αγορές;»

«Η κοινωνία ξέρει», τόνισε, πως «η πρώτη φορά Αριστερά δεν ξεγέλασε τους Ευρωπαίους – τους Έλληνες ξεγέλασε». Επισήμανε μάλιστα ότι «μια ολόκληρη γενιά ξενιτεύτηκε» εξαιτίας αυτής της πολιτικής.

«Και όλα αυτά με πρωταγωνιστή ένα πρόσωπο, που στην αντιπολίτευση ξεστόμιζε ψέματα», είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πρόσθεσε: «Μπορεί να έρθει ο ίδιος να μας πει πώς αντιλαμβάνεται το rebranding».

Κατέληξε λέγοντας πως «όσα προφίλ και αν του φτιάξουν, όποτε θα εμφανίζεται –και αυτός και ο χώρος που εκπροσωπεί– θα βλέπει στον καθρέφτη σας τις πληγές ενός τόπου και την εμπειρία των Ελλήνων».

Έκλεισε δε με μια αιχμή προς συγκεκριμένα κέντρα και μέσα ενημέρωσης: «Ενοχλεί και κάποια συμφέροντα και κάποια ΜΜΕ, που προτιμούν έναν Πρωθυπουργό όμηρο των δικών τους πιέσεων, και σπεύδουν ορισμένα κέντρα και ΜΜΕ να βγάλουν από τη ναφθαλίνη τον παλιό αρχηγό».

Πηγή: https://www.ethnos.gr

Η Ελληνο-Λιβυκή κρίση και ο ρόλος της Τουρκίας: Ανάγκη για μια στρατηγική επαναπροσέγγισης – Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος

  Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) και της τουρκικής ΤΡΑΟ για υπεράκτιες έρευνες —

Read More »

Συνεργατικός Χώρος Εργασίας Δ. Μακεδονίας: Συζήτηση για τα Media και την Τεχνολογία, με τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδημητρίου

Co-Learning Talks Vol. 5 Media, Καινοτομία και Τοπική Ταυτότητα Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025 | 18:00 | Co-Working Space Δυτικής Μακεδονίας, Κασομούλη 13, Κοζάνη Ο Συνεργατικός

Read More »
X