Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Κ.Κ. Ειρηναίο, Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

Ο κ.κ. Ειρηναίος μίλησε για το πώς μπορούν οι πιστοί να προετοιμαστούν πνευματικά ώστε να βιώσουν την εβδομάδα των παθών  και την ανάσταση του Κυρίου, την σημαντικότερη εορτή της Χριστιανοσύνης.

«Μέσα από την προσευχή, νηστεία, μελέτη και καταπολέμηση του κακού μας εαυτού, να ζήσει αυτές τις όμορφες ημέρες και μέσα από τις ξεχωριστές ακολουθίες, ώστε βήμα – βήμα να καθαρίσει την ψυχή του και να παλέψει με τον εαυτό του. Αυτό φοβόμαστε να το κάνουμε, γιατί φοβόμαστε τον εαυτό μας. Είμαστε πολυπράγμονες και όχι ουσιαστικοί. Η εκκλησία μας διδάσκει ότι η προτεραιότητα στην ζωή μας είναι η καλλιέργεια της ψυχής μας. Την περίοδο της μεγάλης Τεσσαρακοστής αυτό μπορούμε να το πράξουμε, βήμα – βήμα», είπε αρχικά ο ποιμενάρχης.

Πρώτο βήμα είναι η νηστεία των τροφών, είπε ακόμη, προσθέτοντας πως ακολουθεί η προσευχή που πρέπει να είναι περισσότερη, με το κλειδί να είναι η προσευχή να είναι καθημερινή και να βήματα που θα κάνει ο χριστιανός να είναι μικρά και σταθερά, προκειμένου να προετοιμάσουν την ψυχή, ώστε να ζήσει ο άνθρωπος καλύτερα και ομορφότερα.

«Έρχεται ο διάβολος και μας δοκιμάζει εκεί που πρέπει να ησυχάσουμε. Ας μην επικεντρωθούμε στον διάβολο αλλά στον Χριστό», είπε αναφερόμενος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, προσθέτοντας με έμφαση πως από την Καθαρά Δευτέρα και μετά πρέπει να «καθαρίσουμε την καρδιά μας και όχι τα ψυγεία».

Ο κ.κ. Μητροπολίτης προσέθεσε πως το να περιορίσει κανείς τη γλώσσα του είναι πολύ πιο δύσκολο από το να περιορίσει το τι θα φάει. Η ρήση «ασθενείς και οδοιπόροι», ξεκαθάρισε πως αφορά σε ανθρώπους που είναι άρρωστοι και σε εγκυμονούσες, λέγοντας πως η νηστεία έχει την έννοια της μειωμένης διατροφής και κυρίως, την κατάκτηση της νηστείας των αρετών, μιλώντας για την εγκράτεια που πρέπει να υπάρχει την περίοδο της νηστείας.

Αναφέρθηκε στον απερχόμενο επίσκοπο κ.κ. Θεόκλητο, τονίζοντας πως πρέπει να παραδειγματίζεται κανείς από την Αγιότητα του βίου του, ενώ τέλος αναφέρθηκε στα όπλα της περιόδου που διανύουμε: Μετάνοια, συγχώρεση, πίστη και εξομολόγηση.

 

X