Στην Πτολεμαΐδα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση Open Day – Ανοιχτες Θύρες.

Το ΕΚΕΤΑ Πτολεμαΐδας άνοιξε τις πύλες του σε σχολεία και στο ευρύ κοινό, παρέχοντας την ευκαιρία σε όσους το επισκέφτηκαν να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία. Περισσότεροι από 250 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και τα εργαστήρια του Ινστιτούτου, να συνομιλήσουν με το προσωπικό και να ενημερωθούν από κοντά για το ερευνητικό έργο του. Οι ερευνητές και όλοι οι ειδικοί τεχνικοί επιστήμονες του ΙΔΕΠ ήταν διαθέσιμοι για να παρέχουν πληροφορίες στο κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, επιστήμονες του Ινστιτούτου ενημέρωσαν και παρουσίασαν στους επισκέπτες τις νέες τεχνολογίες και τον εργαστηριακό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται σε διάφορα ερευνητικά πεδία όπως οι αναλύσεις καυσίμου και αξιοποίησης υγρών αποβλήτων. Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις πιλοτικές μονάδες του εργαστηρίου, όπως η μονάδα παραγωγής βιοαερίου και η μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Κατα τη διάρκεια της επίσκεψης, οι επισκέπτες εξοικειώθηκαν με νέες τεχνολογίες στον τομέα των κατασκευών, όπως η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η χρήση μη επανδρωμένων drones, καθώς και στον τομέα της πληροφορικής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, ενημερώθηκαν μέσω οπτικοακουστικού υλικού σχετικά για τη δημιουργία και ανάπτυξη του Κόμβου Καινοτομίας Η2 και Πράσινων Ενεργειακών Τεχνολογιών στη Πτολεμαΐδα, το οποίο αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα της περιοχής στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Το πρόγραμμα της Ανοιχτής Ημέρας περιλάμβανε επίσης ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους ομιλητές στις παρακάτω θεματικές ενότητες : α) Τεχνολογίες Αιχμής. β) Η συμμετοχή των νέων για τη δημιουργία ενός πράσινου μέλλοντος γ) Το οικοσύστημα καινοτομίας και οι προοπτικές στη Δυτική Μακεδονία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια του διασυνοριακού έργου G.EM.S (Τόνωση της Πράσινης Απασχόλησης – Διασυνοριακή Εκπαιδευτική και Τεχνολογική Καινοτομία) και υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα Interreg IPA CBC, με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και πράσινης απασχόλησης.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X