Αίτημα να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε για χιλιάδες οικισμούς ανά τη χώρα μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 129/2025, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, όσο και στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, κατέθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης, Δημήτρης Κορωνίδης.
Το αίτημα κατατέθηκε την Τρίτη το πρωί με τον κ. Κορωνίδη να ζητά και την έκδοση ψηφίσματος από τα δύο όργανα της αυτοδιοίκησης, με το οποίο θα εκφράζεται η κάθετη αντίρρηση στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος.
Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων χάνουν πολλά οικόπεδα, ιδίως όσα έχουν έκταση μικρότερη από 2 στρέμματα. Το διάταγμα φέρνει σαρωτικές αλλαγές και θα καθορίζει τα όρια, τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης για τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν προ του 1923 ή μεταξύ 1923 και 1983.
Τα σημερινά όρια των οικισμών μειώνονται οριζόντια και περιλαμβάνουν ό,τι έχει οικοδομηθεί μέχρι το 1983, ενώ για τις περιοχές που έχουν οικοδομηθεί από το 1983 μέχρι σήμερα θα ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ως όρια οικισμών αναγνωρίζονται μόνο εκείνα που τεκμηριώνονται με δόμηση έως το 1983 και όχι εκείνα που δημιουργήθηκαν με μεταγενέστερες αποφάσεις των κρατικών νομάρχων (κυρίως το 1985), οι οποίες έδιναν στις περισσότερες περιπτώσεις δικαίωμά επέκτασής τους. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει οριοθέτηση νέου οικισμού αλλά μόνο επανέγκριση, οριοθέτηση ή οριοθέτηση σε μη οριοθετημένους οικισμούς.
Το ζήτημα φαίνεται να αφορά περισσότερους από 10.000 οικισμούς στη χώρα.