Μελομακάρονα: Oι καλύτερες συνταγές του “Γαστρονόμου” για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων

Τα μελομακάρονα είναι γλύκισμα τελετουργικό με ρίζες πανάρχαιες και βασικά υλικά γεμάτα συμβολισμούς, όπως τα καρύδια, το πορτοκάλι και το μέλι, που αντιπροσωπεύουν την αφθονία, τη χαρά και τη ζωή.

Η λέξη, ετυμολογικά, προέρχεται από την αρχαιοελληνική «μακαρία», ένα είδος ζυμωτής, ημίγλυκης ψυχόπιτας με οβάλ σχήμα σαν φουσκωτή λαγάνα, που σερβιριζόταν στα νεκρώσιμα δείπνα για να τιμηθεί η μνήμη του αποθανόντος, να μακαριστεί δηλαδή ο νεκρός. Στα μεσαιωνικά και βυζαντινά χρόνια, το νεκρώσιμο δείπνο συνολικά ονομαζόταν «μακαρωνία» και, εκτός από τη μακαρία, σέρβιραν και ζυμαρικά. Με τα χρόνια η μακαρία κόπηκε σε μικρότερα και πιο εύχρηστα κομμάτια, διατηρώντας το οβάλ σχήμα, αλλά για να γλυκάνει κάπως ο πόνος της απώλειας για τον νεκρό, περιλούστηκε με αραιωμένο μέλι, δίνοντας πια στο γλυκό την τελική μορφή και το όνομά του: μελομακάρονο = μέλι + μακαρία.

Παραδοσιακά μελομακάρονα της γιαγιάς

Μελομακάρονα με κακάο στη ζύμη και επικάλυψη σοκολάτας

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι και αλεύρι

Δείτε περισσότερες συνταγές στον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ εδώ 

Από τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου ξεκίνησε ο ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΜΌΣ στον κάμπο της Εορδαίας ! (της Κούλας Πουλασιχίδου)

 Παρόλο που ο θερισμός ολοκληρώνεται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας , στον κάμπο της Δυτικής Εορδαίας, τα θεριζοαλωνιστικά μηχάνημα , βρίσκονται διάσπαρτα στα χωράφια θερίζοντας

Read More »

Η πορεία του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027»- Αμανατίδης: «Αυξήσαμε τους ρυθμούς υλοποίησης»

Επιβεβαίωση της προσπάθειας των τελευταίων 18 μηνών με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα βλέπει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, με αφορμή την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής

Read More »
X