Μία σημαντική απόφαση έλαβε στη συνεδρίαση του (προχθές) Τρίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο, του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας μετά από εισήγηση της Αναπληρώτριας Διοικήτριας Δέσποινας Καρασαββίδου, (Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας) αποφάσισε ομόφωνα, την εγκατάσταση και την λειτουργία Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στο Μποδοσάκειο.

Ήδη εδώ και καιρό είχε διαμορφωθεί και υποβληθεί σχετικό αίτημα από τους Ιατρούς της Ογκολογικής Μονάδας, Πισανίδου Βασιλικής και Ψιάνου Κωνσταντίας.

Στην αίτησή τους ανέφεραν, ότι η ογκολογική μονάδα αντιμετωπίζει μηνιαίως εκατοντάδες ασθενείς πολλοί από τους οποίους χρήζουν ακτινοθεραπείας ως αναπόσπαστο κομμάτι του θεραπευτικού σχεδιασμού.

…Η έλλειψη ακτινοθεραπευτικής μονάδας στη Δυτική Μακεδονία, έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη ή η Λάρισα, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας. Αυτή η κατάσταση οδηγεί όχι μόνο σε ταλαιπωρία των ασθενών και των φροντιστών τους, αλλά και σε πιθανή καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας τους.

Επισημαίνεται ότι απαιτείται και η στελέχωση του τμήματος με ακτινοθεραπευτή – ογκολόγο, που είναι ουσιώδης, για τη λήψη αποφάσεων του ογκολογικού συμβουλίου σχετικά με τον περαιτέρω θεραπευτικό χειρισμό του ασθενούς με καρκίνο.

Για το παραπάνω θέμα, ήδη κινείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου στην κατεύθυνση τροποποίησης του οργανογράμματος ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσληψη Ιατρού Ακτινοθεραπευτή – ογκολόγου.

Ευτυχώς χώρος υπάρχει άφθονος στη νέα πτέρυγα των 4000 τ.μ. του Μποδοσάκειου, όπου θα γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις για την προστασία από τις ακτινοβολίες.

Η σχετική απόφαση έχει σταλεί στην 3η ΥΠΕ, για τα περαιτέρω και θα χρειασθεί η βοήθεια τοπικών φορέων, αυτοδιοικητικών και πολιτικών στελεχών για το ξεπέρασμα τυχόν γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Να σημειωθεί ότι ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που θα απαιτηθεί είναι αρκετά υψηλού κόστους, κάτι το οποίο ελπίζουμε θα αντιμετωπισθεί με κεντρικούς και τοπικούς πόρους.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X