Άνοιγμα στην αγορά της αμυντικής βιομηχανίας αναζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την Ελληνική agenda 2030 να συμπεριλαμβάνει 25-28δις. ευρώ μέχρι το 20237.
Στόχος είναι το 25% κάθε εξοπλιστικού συμβολαίου να αναλαμβάνεται από Ελληνικές Εταιρείες (συμπαραγωγή – υπεργολαβία), ώστε η Αμυντική Βιομηχανία να συμμετέχει 1,5% στο ΑΕΠ το 2030 (από 1,5 δις σε 4,5 δις).
Πέντε καινοτόμες και εξωστρεφείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και των προηγμένων τεχνολογιών, συμμετείχαν στην Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 2025» στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τη δραστηριότητά τους ανάμεσα σε πασίγνωστες εταιρίες του εξωτερικού.
Στη Δυτική Μακεδονία δραστηριοποιούνται συνολικά έξι(6) εταιρίες στο συγκεκριμένο κλάδο, με την δυνατότητα της επένδυσης μια ακόμα μεγαλύτερης εταιρείας της αμυντικής βιομηχανίας να ερευνάται προσεκτικά στο περιθώριο της έκθεσης.
Μεταξύ τους και μία spin off του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας η οποία κατασκευάζει drone αντιμετώπισης στρατιωτικών στόχων, εντυπωσιάζοντας όλους τους συμμετέχοντες στην έκθεση.
Η δραστηριοποίηση αυτών των εταιρειών είναι στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Δεσκάτη και τα Γρεβενά, με την Περιφέρεια να εκπροσωπείται από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Νίκο Λυσσαρίδη.
«Με τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη DEFEA 2025, αποδεικνύουμε ότι η Περιφέρειά μας πρωτοπορεί σε έναν νέο στρατηγικό τομέα για τη χώρα: την εθνική άμυνα και την τεχνολογική καινοτομία. Η παρουσία μας στην έκθεση αποτελεί μια ισχυρή δήλωση: η Δυτική Μακεδονία αλλάζει, επενδύει στο μέλλον και ενισχύει τη θέση της στον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας. Οι επιχειρήσεις μας φέρνουν νέα δυναμική, νέες ιδέες και νέες ευκαιρίες για την περιοχή και για όλη τη χώρα», τόνισε ο ίδιος.
Στην έκθεση βρέθηκε και o Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Λάζος Γκερεχτές, ο οποίος είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αμυντικού υλικού, μεταφέροντας το μήνυμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για ανάπτυξη επενδυτικού κλίματος και εξειδίκευσης στελεχών προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Γκερεχτές συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Κατασκευαστών αμυντικού υλικού (ΣΕΚΠΥ), που εκπροσωπεί πάνω από 100 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή αμυντικού υλικού, καθώς και με στελέχη εταιρειών από χώρες του εξωτερικού.
Στην έκθεση βρέθηκαν και στελέχη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Πρύτανη, Θόδωρο Θεοδουλίδη.