Φίλες και φίλοι, όπως σας ενημερώσαμε και παλιότερα, από το 1925 άρχισε να λειτουρ­γεί στα Καϊλάρια (Πτολεμαϊδα) ημιγυμνάσιο τριετούς φοίτησης μέχρι το 1937.                                                                                                Από το 1937 το ημιγυμνάσιο μετονομάστηκε σε, διτάξιο ΑΣΤΙΚΟ Γυμνάσιο αρένων, και λειτούργησε, τη σχολική χρονιά 1937-1938, με 40 άρρενες μαθητές, όπως ήταν και ο τίτλος του, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά, 1938-1939, λειτούργησε ως μικτό, όπου και προστέθηκαν 17 κορίτσια που προήλθαν, προφανώς, από την 5η και 6η τάξη του Δημοτικού.

Στο στυλ αυτό παρέμεινε μέχρι το 1942, που προάχθηκε σε 8τατάξιο, με την ίδια μέθο­δο μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών, από το Δημοτικό στο 8τατάξιο Γυμνάσιο, ώστε, Δημοτικό και Γυμνάσιο να συμπληρώνουν τα 12 χρόνια φοίτησης..

Η Ονομασία αυτή κράτησε μέχρι το 1961, όχι όμως και ο τρόπος μεταφοράς από το Δη­μοτικό στο Γυμνάσιο.

Από το 1962, έχουμε πάλι ένα μπαράζ αλλαγών ονομασιών, με βάση πάντα τα έξη χρό­νια φοίτησης στο Γυμνάσιο.

Για την Ιστορία αναφέρουμε ορισμένα ονόματα μαθητριών και μαθητών της 2ης τάξης του Αστικού Γυμνασίου, που είναι:

Η Βούλγαρη Παναγιώτα, Γρηγοριάδης Γιάννης, Γρηγοριάδης Χαράλαμπος, Εξακουστίδης Θεόφιλος, Ζαριφέ Ξανθίππη, Καζαντζή Χρ. Σοφία, Κεβρεκίδης Χαράλαμπος, Κε- βρεκίδης Στάθης, Κεφαλίδου Παρασκευή, Κουντουρατζόγλου Στράτος, Ορφανίδης Βα­σίλης, Λεγνίδης Γρηγόρης, Λεσγίδης Νίκος, Παπαδοπούλου Κυριακή, Σιόλιος Τάκης, Συμεωνίδου Μαίρη, Ντουρούκας Χρήστος, Χρηστίδου Ευαγγελία, Χατζηαλέξη Αρίστη, Παγκούτσος Γ. Σπύρος και Παγκούτσος Τρ, Σπύρος, Παπαδημητρίου Γιώργος Χατζη- νίκου Ελισάβετ, Παντελείου Χρήστος, Παραστατίδης Νίκος και άλλοι συμπληρώνοντας το σύνολο 58, όπως αναφέρουν τα σχολικά μας στοιχεία της εποχής.

X