Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Μελομακάρονα

Μελομακάρονα σκέτη απόλαυση!

Φέτος τα έφτιαξα μόνο με ελαιόλαδο και με ένα διαφορετικό μέλι, βελανιδιάς, ένα υπέροχο, γεμάτο σε πυκνότητα και γεύση μέλι.

Τα πιο νόστιμα μελωμένα μελομακάρονα που έχω φτιάξει ποτέ, εύκολα, γρήγορα και κυρίως πεντανόστιμα! Δοκιμάστε τα!

Το μέλι βελανιδιάς για τα μελομακάρο να είναι μία προσφορά του γαλακτοπωλείου Φυσικό Τελεία + Γάλα!

Υλικά

1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
3 ποτήρια ελαιόλαδο
1 μπεικιν
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
10 περίπου ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τριμμένο καρύδι (όχι σκόνη

Σιρόπι :

4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι και το λεμόνι μαζί

 

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα  μας . Διαλύουμε την σόδα μέσα στο ποτήρι με το χυμό και τον ρίχνουμε και αυτόν μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγόδαρτη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Παίρνουμε το άλλο μπολ με το αλεύρι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σιγά σιγά,

τα ζυμώνουμε πολύ απαλά μέχρι το μείγμα μας να πάρει μορφή μίας λαδερής και εύπλαστης ζύμης. Τα μελομακάρονα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα για να μην σκληραίνουν.

Βάζουμε λαδόκολλες σε ταψιά και ξεκινάμε το πλάσιμο. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα, περίπου 25-30 γρ. ζύμη με 3-4 εκατοστά διάμετρο το καθένα, γιατί γίνονται διπλάσια.

Προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται ομοιόμορφα και τα βάζουμε με μία μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πάμε στο σιρόπι μας τώρα : Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα

και τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν για περίπου 8-10 λεπτά.

Ξαφρίζουμε και βουτάμε τα μελομακάρονα για 20 δευτερόλεπτα, 10 από την μία πλευρά και 10 από την άλλη,

στο ζεστό σιρόπι το οποίο το διατηρούμε ζεστό και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.

Πασπαλίζουμε με άφθονο (όχι οικονομία!!) τριμμένο καρύδι.

Βγαίνουν περίπου 80 μελομακάρονα.

 

Καλή επιτυχία!

Χρόνια πολλά από καρδιάς!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  [email protected] ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…

ΔΥΠΑ: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης με επιχορήγηση έως 100%

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 23:59, λήγει οριστικά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από επιχειρήσεις για το καινοτόμο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που συνδυάζει επιδοτούμενη κατάρτιση και

Read More »

Άμεση ανταπόκριση της Τροχαίας Εορδαίας στην επισκευή χαλασμένης πινακίδας STOP μετά από μήνυμα αναγνώστριας

Μετά την επισήμανση του «Π» στις 7/1 για την πεσμένη πινακίδα STOP στην συμβολή των οδών Ανανία Νικολαΐδη και Σμύρνης στην Πτολεμαΐδα, κινητοποιήθηκε άμεσα η

Read More »

Συμμαχία Εβραίων – Ελλήνων – Κούρδων για να νικήσουμε τους Τούρκους (Γράφει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου)

Στο σχέδιο της Τουρκίας (Εθνικός Όρκος, Γαλάζια Πατρίδα) προδιαγράφεται η κατάκτηση της Θράκης, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κύπρου, των χωρικών μας

Read More »

Ανοίγει η νέα σχολή χορού της Μάρθας – Δήμητρας Τασιούδη στην Κοζάνη – 13 Ιανουαρίου ξεκινά τη λειτουργία της

Η σχολή χορού Μάρθα – Δήμητρα Τασιούδη μετά από 7 παραγωγικά χρόνια λειτουργίας στην Πτολεμαΐδα, ανοίγει μια δεύτερη σχολή χορού στην πόλη της Κοζάνης. Το

Read More »

Π. Πέρκα: «Κάθε χρόνος ΝΔ και νέες ευκαιρίες κερδοσκοπίας στην αγορά ρεύματος, κάθε χρόνος και νέα βάρη για τους καταναλωτές»

Άρθρο της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέa της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στο αφιέρωμα του energypress.gr για τα διακυβεύματα του 2025 «Χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Read More »
X