Αν δεν μυρίσει το σπίτι, δεν καταλαβαίνουμε γιορτές…. Συνταγή για γευστική και αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι γεμάτη αρώματα, μαχλέπι , κακουλέ, μαστίχα! Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και φτιάξτε μία βασιλόπιτα τσουρέκι ανώτερη του ζαχαροπλαστείου!

 Υλικά :

Προζύμι :

200 γρ. γάλα χλιαρό
90 γρ. μαγιά
100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
4 κουτ. σούπας ζάχαρη

Βασιλόπιτα :

125 γρ. σπορέλαιο
3 αυγά
800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
350 γρ. ζάχαρη
150 γρ. γάλα
1 σακουλάκι μαχλέπι
1 σακουλάκι κακουλέ
2 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
2 βανίλιες
1 baking Powder
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. βούτυρο

Διακόσμηση :

1 αυγό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας νερό
Αμύγδαλο φιλέ
Σουσάμι λευκό και μαύρο
Αμύγδαλα άσπρα

Εκτέλεση :

Ξεκινάμε με το προζύμι. Θρυμματίζουμε την μαγιά σε ένα μπολ,

προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και την διαλύουμε μέσα σε αυτό,

προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλεύρι

και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, περίπου 30 λεπτά .

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα σκεύος και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το μαχλέπι – κακουλέ, την μαστίχα, τις βανίλιες, το λάδι και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Δεν καίμε το γάλα, απλά το ζεσταίνουμε. Κατεβάζουμε από την φωτιά και το κρατάμε χλιαρό.

Σε λεκάνη κουζίνας, ρίχνουμε το αλεύρι με το baking και το αλάτι αφού το έχουμε κοσκινίσει, κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο, και προσθέτουμε το μείγμα από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το προζύμι και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη η οποία ξεκολλάει από τα χέρια μας. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω από τα 800 γρ. αλεύρι. Τέλος, λιώνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε περιφερειακά σε όλη τη ζύμη και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω δουλεύουμε τη ζύμη να το απορροφήσει. Δεν ζυμώνουμε, απλά με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.  Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και στον κάδο του μίξερ και να ζυμωθεί με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη. 

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα την λεκάνη και την βάζουμε σε ένα δωμάτιο που έχουμε φροντίσει να είναι ζεστό όση ώρα χρειάζεται για να διπλασιαστεί.

Σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση ή σε ένα στρόγγυλο ταψάκι διαμέτρου 33 εκ., στρώνουμε λαδόκολλα, παίρνουμε την ζύμη, την δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας, την στρώνουμε στο ταψάκι και την απλώνουμε ομοιόμορφα να ισιώσει η επιφάνειά της.

Σε αυτό το σημείο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί, κατά προτίμηση να είναι ελαφρύ για να βυθιστεί σιγά σιγά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αφήνουμε λίγη ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη, πάλι σε ζεστό σημείο, αυτήν την φορά όμως την αφήνουμε ξεσκέπαστη.

Σε ένα μικρό σκεύος χτυπάμε το αυγό με την ζάχαρη και το νερό. Αλείφουμε την βασιλόπιτα

πασπαλίζουμε με άσπρο σουσάμι σε όλη την επιφάνεια και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.

Ο στολισμός της βασιλόπιτας στην φωτογραφία έγινε με αμύγδαλο φιλέ, σουσάμι άσπρο και μαύρο

και λευκά αμύγδαλα.

Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα 180ο C για 50 λεπτά περίπου,

ανάλογα με τον φούρνο μας και βγάζουμε τη βασιλόπιτα αφού μπήξουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της και βγει καθαρή.

Αφού την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και μετά, με την βοήθεια της λαδόκολλας την βγάζουμε από το ταψάκι, ξεκολλάμε την λαδόκολλα και την βάζουμε σε μία πιατέλα.

Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την φυλάμε για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

 

Χρόνια πολλά γεμάτα υγεία και αγάπη! Καλή Χρονιά!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ :

Βασιλόπιτα με καρύδια και γλάσο λευκής σοκολάτας

https://e-ptolemeos.gr/magirevontas-tin-areti-vasilopita-karidia-ke-glaso-lefkis-sokolatas/

 

Βασιλόπιτα με τυρί κρέμα και γλάσο σοκολάτας

https://e-ptolemeos.gr/mageireyontas-me-tin-areti-vasilopita-me-tyri-krema-kai-glaso-sokolatas/?fbclid=IwAR1lqcvqCxJLpe9CbFKrVCIQroTiluO3gWTcLW2FX1FcOzRYAM35G5hrC5U

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο email[email protected]

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X