Μέρες ραδιοφώνου*…

Τον ένα χρόνο της ζωής του γιόρτασε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο ραδιοφωνικός σταθμός true story.

Ένας χρόνος που το νέο αυτό ενημερωτικό ραδιόφωνο εκπέμπει στους 102.8 των FM,  ενώ όποιος θέλει μπορεί να συντονιστεί μαζί του και μέσω του ίντερνετ, προσφέροντας καθημερινά μια εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και όχι μόνο.

***

Η δημιουργία του true story FM 102,8 θα μπορούσαμε να πούμε πως «τάραξε τα ραδιοφωνικά κύματα» της περιοχής μας που για ένα μεγάλο διάστημα ήταν στάσιμα καθώς είχαν μειωθεί αισθητά οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που πρόσφεραν ενημέρωση σε τέτοιο εύρος και ποικιλία, με τους περισσότερους από τους υπάρχοντες να φιλοξενούν πλέον, κυρίως, μουσικές εκπομπές.

Παλιότερα βέβαια, όπως ίσως θα θυμούνται πολλοί, είχαμε ζήσει για ένα μεγάλο διάστημα την «Άνοιξη του ραδιοφώνου» και στην περιοχή μας, την χρονική περίοδο που άρχισαν να δίνονται άδειες για να εκπέμπουν και ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί εκτός από τους κρατικούς, με σημαντικούς ενημερωτικούς σταθμούς που πραγματικά έγραψαν ιστορία και άφησαν το αποτύπωμα τους, αλλά που δυστυχώς ακολούθησαν και αυτοί φθίνουσα πορεία, ανάλογη με την φθίνουσα οικονομική πορεία που ακολούθησε και ο τόπος μας.

Λογικό και επόμενο.

Οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί σταθμοί που συνήθως απασχολούν αρκετά άτομα για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ενημέρωσης, κάτι που σημαίνει και πολλά έξοδα, επιβιώνουν, κυρίως, μέσω των διαφημίσεων.

Και ο αριθμός των διαφημίσεων είναι πάντα ανάλογος με την οικονομική δραστηριότητα μιας περιοχής, που στη δική μας εδώ και χρόνια συρρικνώνεται όλο και περισσότερο.

***

Έτσι, το εγχείρημα του true story FM 102,8 φάνταζε και ήταν από την αρχή ως ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, καθώς υπήρχαν πολλά εμπόδια και δυσκολίες που θα έπρεπε να ξεπεραστούν για να κερδηθεί.

Το ότι κατάφερε αισίως να γιορτάσει τον ένα χρόνο ζωής του δεν σημαίνει απαραίτητα πως το στοίχημα κερδήθηκε, αλλά πιστοποιεί σίγουρα πως «το νερό μπήκε στο αυλάκι» και έγιναν τα πρώτα σημαντικά βήματα.

Λένε πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Και στην περίπτωση του σταθμού αυτού η αρχή δείχνει να είναι καλή και ευοίωνη, οπότε ας ευχηθούμε να συνεχίσει έτσι και να κερδίσει οριστικά και αμετάκλητα το στοίχημα.

Ένα στοίχημα που δεν αφορά μόνο τον ίδιο το σταθμό, την ιδιοκτησία και τους εργαζόμενους του, αλλά, κατά τη γνώμη μας, αφορά όλη την περιοχή που χρειάζεται πάντα πολλές και διαφορετικές φωνές στον τομέα της ενημέρωσης.

***

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, θα θέλαμε να σταθούμε σε ορισμένα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα από τον true story FM 102,8 γι’ αυτή την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του, που δείχνουν και τα αποτελέσματα που παρήγαγε.

Σύμφωνα μ’ αυτά:

Η ραδιοφωνική του εμβέλεια καλύπτει το 99% της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και εκπέμπει από δύο σημεία.
Έγιναν 621 συνεντεύξεις αυτό τον πρώτο χρόνο.
Φιλοξενήθηκαν και μίλησαν 392 διαφορετικοί καλεσμένοι, εκ των οποίων οι 118 ήταν γυναίκες (το 30,1%) και οι 274 άνδρες (το 69,9%).
Απ’ αυτούς τους συνεντευξιαζόμενους οι 126 ήταν πολιτικοί, οι 89 Πρόεδροι Συλλόγων, οι 66 εκπαιδευτικοί, εκδότες και συγγραφείς, οι 35 καλλιτέχνες ή αθλητές, οι 34 επιχειρηματίες ή δικηγόροι, οι 29 γιατροί ή ψυχολόγοι, οι 8 αγρότες ή γεωπόνοι, οι 7 Πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων και οι 3 ιερείς ή θεολόγοι.

***

Ως εδώ, λοιπόν, όλα πήγαν καλά για το σταθμό που φιλοδοξεί να κάνει και άλλα βήματα εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα του.

Σίγουρα έχει δρόμο μπροστά του και έναν αγώνα που ουσιαστικά δεν σταματάει ποτέ καθώς ένα μέσο ενημέρωσης, και ειδικά όσα εδρεύουν και λειτουργούν στην ελληνική περιφέρεια, δεν δίνει μόνο τη μάχη για την είδηση, αλλά και για να ξεπερνάει καθημερινά μια σειρά από αντιξοότητες και εμπόδια.

Ευχή μας να τα καταφέρει και να μακροημερεύσει όσο περισσότερο γίνεται.

***

*Ο τίτλος «Μέρες ραδιοφώνου» είναι δανεικός από την ομώνυμη αμερικάνικη δραματική- κωμική ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γούντι Άλεν το 1987, ο οποίος είναι και ο αφηγητής του έργου. Θέμα της ταινίας είναι η ζωή μιας αμερικανικής οικογένειας κατά τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου με μουσική και αναμνήσεις εκείνης της εποχής.

Κατά τη γνώμη μας μια από τις καλύτερες ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη.

X