Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Λάζαρο Σισμανίδη, Πολιτικό Μηχανικό με Master στην βιώσιμη ενέργεια.

Τι είναι παθητικό κτήριο; Ένα κτήριο που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται για να λειτουργήσει, είναι ένα κτίριο με καλή ενεργειακή απόδοση, χαρίζει εξοικονόμηση ενέργειας, άνεση και είναι στις περισσότερες περιπτώσεις φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο κ. Σισμανίδης τόνισε πως είναι χρέος όλων να προσπαθούν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητά τους και από εκεί και πέρα μπορεί σε ιδανικές συνθήκες η ενέργεια που καταναλώνεται να παράγεται, ίση ή μεγαλύτερη, χαρίζοντας ένα απόθεμα ενέργειας.

Πρότεινε, επίσης, πως θα μπορούσε κανείς να παράξει ενέργεια σε ένα σπίτι σήμερα, στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, με φωτοβλταϊκά (σε ταράτσες, στέγες κ.α.), τοποθέτηση αντλιών θερμότητας (εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω εκμετάλλευσης θερμότητας εξωτερικού αέρα, αντί χρήσης λέβητα πετρελαίου κ.α.

Στην Πτολεμαΐδα υπάρχει ένα κτήριο που μπορεί να ονομαστεί ως παθητικό, με βάση σχετική πιστοποίηση του ινστιτούτου παθητικών κτηρίων, ενώ κάποια άλλα φτάνουν κοντά. Γενικά στην Ελλάδα μπορεί να είναι λιγότερα από 100.

Οι βασικές αρχές ενός παθητικού κτιρίου: Μόνωση κελύφους, κουφώματα, πιστοποίηση θερμογεφυρών (τη γέφυρα που δημιουργείται στο δομικό στοιχείο του κελύφους), την αεροστεγανότητα του κελύφους του κτιρίου και το σύστημα αερισμού.

Επίσης να σημειωθεί πως η περίσσια ενέργεια που παράγεται από ένα παθητικό κτίριο και δεν καταναλώνεται, αυτό εξοικονομείται ως ρεύμα στον επόμενο λογαριασμό.

Η επένδυση για να γίνει μια τέτοια παρέμβαση: Το αρχικό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης είναι 10% αυξημένο σε μια κατασκευή, αλλά θα γίνει μια απόσβεση ικανοποιητική τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας από 30 μέχρι και 90%.

Τόνισε, τέλος, πως η ενεργειακή μετάβαση έχει σίγουρα δυσκολίες ως προς τη διαχείριση των στόχων, λέγοντας πως αυτό που μπορεί κανείς να κάνει είναι να εξοικονομεί ενέργεια, να χρησιμοποιεί έξυπνες συσκευές, να κάνει έξυπνη διαχείρισή τους, να συμμετέχει σε ενεργειακές κοινότητες κ.α.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X