Λιγότερες καλλιέργειες φασολιών φέτος σε Πρέσπες και Καστοριά – Ακριβαίνει κι άλλο το κόστος παραγωγής

«Φτάσαμε να αλωνίζουμε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Εάν άκουγε αυτό ο πατέρας μου θα έλεγε ότι είσαι ψυχασθενής». Με αυτήν τη φράση, ο Θωμάς Μάνος, καλλιεργητής φασολιών, περιγράφει στη Voria.gr την περσινή εφιαλτική χρονιά για το superfood της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως και σε πολλές ακόμα καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού του 2024 οδήγησαν ουσιαστικά σε ακαρπία τα φασουλοχώραφα σε Πρέσπες και Καστοριά, με τους παραγωγούς να περιμένουν μέχρι τον χειμώνα, ελπίζοντας στην όποια παραγωγή.

Φέτος, τα πράγματα για τα φασόλια ελέφαντες, γίγαντες και πλακέ, είναι εξίσου δύσκολα. Τα στρέμματα που έσπειραν οι παραγωγοί, οι οποίοι έλαβαν αποζημιώσεις μεταξύ 650 και 700 ευρώ ανά στρέμμα για πέρυσι, ήταν λιγότερα.

«Πέρυσι έφτασαν τα 8.500 με 9.000 στρέμματα, ωστόσο στην παρούσα φάση είμαστε σε 1.000 λιγότερα», λέει στη Voria.gr ο Κώστας Ναλμπαντίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρεσπών «Πελεκάνος».

Το 70% της σποράς αφορά γίγαντες και ελέφαντες, ενώ το υπόλοιπο είναι πλακέ. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν καμία σχέση με την περσινή χρονιά, οι παραγωγοί προσδοκούν σε ένα ήσυχο καλοκαίρι, με φυσιολογικές θερμοκρασίες τη μέρα και δροσιά τη νύχτα, χωρίς πολλές βροχές.

Σύμφωνα με τον κ. Ναλμπαντίδη, «η καρπόδεση θα ξεκινήσει στα μέσα του Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτέμβρη. Όσο για τη συγκομιδή, θα ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου». Τα μικρόσπερμα θα είμαι τα πρώτα που θα μαζευτούν και θα ακολουθήσουν οι γίγαντες και οι ελέφαντες στα μέσα του Οκτωβρίου.

Ακριβά κόστη

Το κόστος παραγωγής στην καλαμωτή καλλιέργεια φασολιού χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.

Για όσους παραγωγούς έχουν δικά τους μηχανήματα και δικά τους χωράφια το κόστος φτάνει στα 700 ευρώ το στρέμμα, η επόμενη κατηγορία είναι αυτή των παραγωγών που έχουν μηχανήματα αλλά όχι χωράφια, με το κόστος να φτάνει τα 800 ευρώ το στρέμμα και είναι κι αυτοί που δεν έχουν τίποτε από τα δύο όπου το κόστος φτάνει στα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

«Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στα ημερομίσθια που αγγίζει το 20% και άλλο ένα 15% στα φυτοφάρμακα και στα ρεύματα για την άρδευση. Ακόμα και τα καλάμια, βασικό εργαλείο για την καλλιέργεια του φασολιού έχουν αυξηθεί στα 0,14 ευρώ από τα 0,06 που ήταν πριν λίγα χρόνια, ενώ ο μέσος παραγωγός χρειάζεται 1.750 καλάμια ανά στρέμμα», λέει χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μάνος από την Καστοριά, όπου και εκεί υπήρξε μια μείωση 10% στις καλλιέργειες, οι οποίες φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 8.000 στρέμματα.

Μάλιστα αναφέρει ότι από το 2019 έχει ξεκινήσει μια τεράστια μείωση στις καλλιέργειες. «Από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έφταναν εκτάσεις των 15.000 στρεμμάτων, η ακριβής καλλιέργεια του φασολιού μειώθηκε στο 45%», εξηγεί ο παραγωγός, ενώ τονίζει ότι, εάν δεν υπήρχαν οι ενισχύσεις, η καλλιέργεια θα είχε εγκαταλειφθεί και θα είχε περιοριστεί στην οικιακή παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία είναι ο «τελευταίος των Μοϊκανών» στο καλαμωτό φασόλι. Στην υπόλοιπη Ευρώπη καλλιεργείται ελάχιστα στα Πυρηναία όρη, μόλις 50 στρέμματα καλλιεργούνται στη Βόρεια Ιταλία και μια πολύ μικρή έκταση στην Πολωνία που σιγά σιγά εγκαταλείπει το καλαμωτό φασόλι και πάει στην καλλιέργεια χωρίς καλάμι.

πηγή: voria.gr

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας φέρνει την τέχνη της χειροτεχνίας σε Ψαράδες, Θραψανό και Βλάστη

Στο πλαίσιο του «Πιλοτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ/ ΠΔΜ για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία» θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες καλοκαιρινές δράσεις: Workshops Κεραμικής:

Read More »

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του λόφου Αγίου Παντελεήμονα – Δράσεις πυροπροστασίας από τον Δήμο Φλώρινας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού/κοπής της αυτοφυούς βλάστησης (κοπή κλαδιών, αφαίρεση παρεδάφιας βλάστησης, απομάκρυνση κατακείμενων καυσόξυλων κ.ά.) στην κορυφή του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα και στο

Read More »

Τσιάρας: «Κύμα αποχωρήσεων» από βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία από το φόβο των ελέγχων

Υπό τον φόβο των επιτόπιων ελέγχων που έχει ήδη προαναγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορισμένοι «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα

Read More »
X