Λιάσης: «Δεν θα υπογράψουμε τη σύμβαση για τη Διαδημοτική Επιχείρηση αν δεν έχουμε εξασφαλίσεις από τη ΔΕΗ»

Μιλώντας ο δήμαρχος Αμυνταίου Γ. Λιάσης στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου για τη λειτουργία της διαδημοτικής επιχείρησης και τη μονάδα ΣΗΘΥΑ που πρέπει να κάνει η ΔΕΗ, μετά τη σχετική συνάντηση που έγινε πρόσφατα στο ΥΠΕΝ, έθεσε τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή του Αμυνταίου.

Αρχικά, τόνισε πως το Αμύνταιο έχει το πλεονέκτημα της μονάδας παραγωγής τηλεθέρμανσης με βιομάζα, που ήταν μια κατάκτηση, ωστόσο ο δήμος αναγκάστηκε να δανειστεί και να χρωστάει στις 280.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

“Είναι ένα δυσβάστακτο κόστος για το μέγεθος της Τ/Θ της δικής μας., ενώ μας ήρθαν και οφειλές για δικαιώματα χρήσης ρύπων παλαιοτέρων ετών 600.000 ευρώ αλλά και άλλες οφειλές που αγγίζουν το 1.5 εκ. Ευρώ, που δεν δεχόμαστε. Εμείς θέσαμε στο ΥΠΕΝ ότι οι Τ/Θ σώζουν την περιοχή. Το Υπουργείο προβληματίστηκε.

Για τη Διαδημοτική Επιχείρηση οι τρεις δήμαρχοι πήραμε απόφαση να συστήσουμε την εταιρεία αλλά δεν υπογράφουμε σύμβαση αν δεν λυθούν τα ζητήματα όλα, τόνισε ο κ. Λιάσης, λέγοντας πως δεν θα πάρουν ενέργεια από την διαδημοτική αν είναι πιο ακριβή σε κόστος.  «Είμαστε αποφασισμένοι να μην υπογράψουμε τη σύμβαση αν δεν έχουμε εξασφαλίσεις από τη ΔΕΗ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Λιάσης αναφέρθηκε σε επαφές που είχε με τον κ. Καλλίρη της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ, θέτοντας το θέμα αποκατάστασης του ορυχείου Βεγόρας, την πρόταση παραγωγής αγροπέλετ, αλλά και την μεταστροφή των καυσίμων για καύση υπολειμμάτων βιομάζας. Επίσης, πρότεινε να δοθεί στο δήμο ηλεκτρικός χώρος για την κατασκευή Φ/Β και να αντισταθμιστεί το οικονομικό κόστος.

Επίσης, για το θέμα κατασκευής του μεγάλου Φ/Β στο Ορυχείο Αμυνταίου σε έκταση 40.000 στρεμμάτων, ο κ. Λιάσης τόνισε πως πέρασε ο χρόνος προθεσμίας προσβολής της απόφασης. Ωστόσο, τόνισε πως το εν λόγω πάρκο βρίσκεται εντός της ζώνης 500 μ. του οικισμού και υπάρχει μάλιστα νομοθεσία που προβλέπει ότι δεν μπορούν να γίνουν αν υπάρχει ένταξη για οικισμούς που υφίστανται προ του 1923. «Είναι μέσα στο όριο του οικισμού και για αυτό θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του Φ/Β. Ενημέρωσα σχετικά και τον κ. Αμανατίδη. Επίσης, έχουμε ακτίνα προστασίας 500 μ. από τον ιαματικό πόρο που υπάρχει. Έχουμε σοβαρά επιχειρήματα να εμποδίσουμε την κατασκευή», κατέληξε.

Θ. Ζαφειρίδης: Διαμάντι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» – Συμβουλές για καλύτερη ενεργειακή απόδοση

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Θοδωρή Ζαφειρίδη – Διευθυντή Πωλήσεων της εταιρείας Kombi (κατασκευή συστημάτων θέρμανσης). Η συζήτηση περιστράφηκε

Read More »

Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Φούφα το 1933 – Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ (15/1)

Μια πολύ όμορφη και Ιστορική θα λέγαμε, φωτογραφία του πληθωρικού Δημοτικού σχολείου της Κοινότητας Παλαιοχωρίου, με το εκπαιδευτικό και το εκπαιδευόμενο μικρό και ενδιαφέρον προσωπικό

Read More »

Άσκιο: Διαδρομή σε ένα διαφορετικό βουνό χωρίς σκιά στην Δυτική Μακεδονία

Μία συννεφιασμένη και ελαφρώς κρύα μέρα είναι ιδανική ευκαιρία για εξερεύνηση του αινιγματικού φυσικού μακεδονίτικου τοπίου και δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος από ένα σχετικά άγνωστο

Read More »
X