Οι βαθμοί στα μαθήματα των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι μαθητές – υποψήφιοι για μια θέση για τα Πανεπιστήμια της χώρας ήδη κάνουν σχέδια για φοιτητική ζωή. Πρώτα όμως προέχει η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, με τις βάσεις εισαγωγής να είναι αστάθμητος παράγοντας στην εξίσωση.

Ο εκπαιδευτικός – φροντιστής από τα φροντιστήρια ΡΗΓΑΚΗΣ, Λεωνίδας Ρηγάκης, αναλύει τα φετινά δεδομένα. Όπως τονίζει αρχικά, οι φετινές πανελλαδικές πήγαν όπως κάθε χρονιά και αυτό γιατί πρόκειται για μια διαδικασία χωρίς να μπορεί να υπάρξει απόλυτη σταθερότητα και ο βαθμός δυσκολίας ποικίλει από μάθημα σε μάθημα.

Εφέτος, π.χ. ήταν ελαφρώς πιο δύσκολα τα μαθηματικά σε σχέση με πέρυσι και πολύ πιο δύσκολα στη φυσική. Ωστόσο στατιστικά οι μέσοι όροι των μαθημάτων δεν είχαν μεγάλες αυξομειώσεις, ενώ ισχύει πάντα το αξίωμα πως ο καλά προετοιμασμένος μαθητής θα γράψει καλά, ο μέτρια προετοιμασμένος μέτρια κ.ο.κ.

Προβλέψεις για τις βάσεις, όπως απάντησε, δεν μπορούν εύκολα να γίνουν, εκτός από το πεδίο με τη φυσική ως μάθημα, όπου και ενδεχομένως να προβλέπεται μια μικρή μείωση στις ιατρικές σχολές, ενώ όπως λέει οι υπόλοιπες σχολές θα κυμανθούν πιθανώς κατά μέσo όρο όπως και πέρυσι, με διακυμάνσεις.

 

Στο κομμάτι του μηχανογραφικού δελτίου, ο ίδιος κάλεσε τους υποψηφίους να μην αγχώνονται άδικα για την επιλογή των σχολών, καθώς όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τα μηχανογραφικά θα τους δίνει επιλογές σχολών που μπορούν να συμμετάσχουν.

Τα βήματα, όπως τονίζει, είναι:

Περιμένω να ανοίξει το μηχανογραφικό δελτίο ώστε να δω ποιες σχολές μπορώ να επιλέξω
Κοιτάω τις σχολές θεωρώντας ότι τις πιάνω όλες, όχι με κριτήριο τι μόρια έπιασαν πέρυσι, βάζοντας με σειρά αριθμητική από την 1η ως την τελευταία, με τη διάταξη που θέλω.
Περιμένω τα αποτελέσματα

Επιλέγω σχολές που θέλω ή σχολές που «πιάνω»;

Στο κρίσιμο, παραπάνω, ερώτημα ο ίδιος απαντάει πως σε κάποιους μαθητές ισχύουν και τα δύο, λέγοντας πως υπάρχουν μαθητές που ξέρουν σε ποιες σχολές μπορούν και θέλουν να απευθυνθούν και μαθητές που επιλέγουν με βάση τα μόρια που πιάνουν.

Ο ίδιος συμβούλευσε τους μαθητές να μελετήσουν προσεκτικά τα site των σχολών που θέλουν να επιλέξουν, αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών και τι μαθήματα διδάσκονται, όπως και να ενημερωθούν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών που επιλέγουν. Αυτός είναι, καταλήγει, ο καλύτερος τρόπος για κάποιον υποψήφιο, ώστε να έχει την μέγιστη δυνατή εικόνα για τις σχολές που επιλέγει για το μέλλον.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας το αργότερο μέχρι την Τρίτη 9 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής του Μηχανογραφικού στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις μέσω της Προσωρινής Αποθήκευσης Μηχανογραφικού πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του Μηχανογραφικού το αργότερο σε ημερομηνία που θα ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

X