Με λαμπρότητα , βοηθούντος και του καλού καιρού, πραγματοποιήθηκαν στην Πτολεμαΐδα οι εκδηλώσεις για την Eθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και των Ελευθερίων της Πόλης από τον Τουρκικό ζυγό, με κεντρικό μήνυμα «ότι οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας αποτελούν την πολυτιμότερη παρακαταθήκη του Ελληνικού γένους».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 27-10-2023 με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Εορδαίας, στον εορτάζονται Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης χοροστατούντος του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολήτου Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ .

Το πρωί του Σαββάτου 28-10-2023 τελέστηκε επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ.κ.Δαβίδ συνεπικουρούμενο από το Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Μανάδη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Αυξωνίδη, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Ιερού Ναού Πατήρ Θεόφιλο Φραγκουλίδη και τον Ιερό κλήρο της περιοχής , παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Μετά τη ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ πραγματοποιήθηκε ,στο Μνημείο των Ηρώων για το έπος του 40 με τα 159 χαραγμένα ονόματα που βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού, Τρισάγιο προς τιμή των στρατιωτών που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας στο αλβανικό μέτωπο .

Ακολούθησε ο Πανηγυρικός της Ημέρας με αναφορά στην Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας, με εισηγητή το Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας Ηλία Ηλιάδη , ο οποίος τόνισε τις θυσίες , τον ηρωισμό και τους αγώνες των ηρώων μας για το υπέρτατο αγαθό την Ελευθερία.

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας .

Στέλνοντας το μήνυμα της ημέρας ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς τόνισε :” Την πολύτιμη παρακαταθήκη των ηρωικών αγώνων των προγόνων μας και την ανάγκη της ενότητας όλων των Ελλήνων “.

Τη διαχρονικότητα του «ΟΧΙ» υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα , η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, η Ανεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κατερίνα Δαδαμόγια, ενώ παρούσα ήταν και π. Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση προ των Επισήμων , όπου περίσσεψε η υπερηφάνεια στη μαθητιώσα νεολαία , που παρήλασε τιμώντας τις θυσίες και τα ιδανικά όσων έδωσαν τη ζωή τους ,για την ελευθερία της Πατρίδα μας !

Παρήλασαν Δημοτικά Σχολεία , Γυμνάσια , Λύκεια , τμήματα του Ερυθρού Σταυρού Πτολεμαΐδας , της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαϊδας , Πολιτιστικών Συλλόγων και Προσκόπων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Εορδαίας. Η καθιερωμένη δεξίωση δόθηκε στη Στέγη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

 

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X