Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κώστα Φιλιππίδη – Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, ο οποίος συμμετείχε σε μια ανταλλαγή στα πλαίσια της πλατφόρμας δίκαιης μετάβασης, ως προς το τι γίνεται σε άλλες υπό μετάβαση χώρες και το πώς εξελίσσεται στην Πολωνία η μετάβαση.

Στην ομάδα – αποστολή στην Πολωνία βρέθηκε και αποστολή, για την οποία μίλησε ο κ. Φιλιππίδης, επισκεπτόμενοι την Περιφέρεια της Νότιας Σιλεσίας, στο πλαίσιο των ανταλλαγών της πλατφόρμας JTPeers, ανταλλάσοντας απόψεις για το πώς αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την πρόκληση της μετάβασης, πως αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία και πως εφαρμόζουν προτάσεις και ιδέες, οι οποίες ήδη κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. Με εκπροσώπους από την Σλοβενία, η Δ. Μακεδονία έχει ίδια θέματα να λύσει.

Στην Πολωνία, ήδη αξιοποίησαν τα εδαφικά σχέδια, με απλό παράδειγμα την αξιοποίηση των παλιών εργοστασίων και ορυχείων που προχωρά άμεσα. Το στρατηγικό σχέδιο μετάβασης είχε τεθεί υπόψη και των πολιτών. Ιδιωτικές επενδύσεις, οινοποιεία και τουρισμός δραστηριοποιούνται, ενώ προχωρούν άμεσα σε επενδύσεις τεχνολογίας από τη μια και από την άλλη κρατούν τη μνήμη του λιγνίτη και της παραγωγής.

Το παλιό εργοστάσιο μετατράπηκε σε χώρο που στεγάζει νεοφυείς επιχειρήσεις, εστιατόρια, συνεδριακό χώρο, τεχνολογικό χώρο για παιδιά, χώρους για εκπαιδευτικές δράσεις, μουσεία λιγνίτη και ενέργειας και τα σπραπ είναι εκθέματα στο χώρο, ενώ υπάρχει ψηλός πύργος για να γνωρίζεις την περιοχή καλύτερα.

Οι εν λόγω αλλαγές στην Πολωνία έγιναν μέσα στην τελευταία 7ετία. Μέχρι και το 2010 δεν είναι συμβεί κάτι ουσιαστικό και έκτοτε ανέβηκε η οικονομία της Πολωνίας, οπότε οι δράσεις πήραν δέκα έτη ώστε να γίνουν, σημείωσε.

«Χρειάζεται να υπάρχει ένα σταθερό σχέδιο για να εφαρμοστεί το σχέδιο μετάβασης και δεν μπορούν να υπάρξουν πισωγυρίσματα και αναβλητικότητες», σχολίασε σχετικά ο κ. Φιλιππίδης, λέγοντας πως το ζήτημα είναι τι θα γινόταν αν υπήρχε μια παράταση διετίας: «Θα άλλαζε κάτι σε δύο χρόνια; Πρέπει να αξιοποιούν άμεσα όλα τα εργαλεία για να πετύχουμε την αλλαγή», είπε ακόμη.

Στοίχημα είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων της νεολαίας στο κομμάτι της μετάβασης, ώστε να υπάρχουν νέοι που θα αναλάβουν τις τύχες τις περιφέρειάς τους στο μέλλον, προσέθεσε.

Ερωτηθείς για τον τρόπο που οι Πολωνοί διαχειρίστηκαν τα εδάφη, τον ηλεκτρικό χώρο και τις ενεργειακές κοινότητες, ο ίδιος απάντησε πως είναι τελείως διαφορετικό το περιβάλλον όσον αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις εκεί, καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες αλλά περισσότερα μικρά Φ/Β από μικρές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το ΔΑΜ, για σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα που θα προσφέρει διαμονή 80 ατόμων, οπότε και έχουν ξεπεραστεί εκεί ζητήματα συνδεσιμότητας.

Σε αντίθεση με τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, όπου δήμοι προσπαθούν να εντάξουν επενδύσεις και δεν μπορούν να μπουν λόγω ζητημάτων δικτύου.

Ερωτηθείς αν έφυγε αισιόδοξος από το ταξίδι του, ο κ. Φιλιππίδης απάντησε πως είναι θετικό ότι αναλήφθηκαν ότι δεν προχωρούσε άλλη η κατάσταση με τις υπάρχουσες συνθήκες στη Δ. Μακεδονία.  «Από την άλλη, πέρασαν 4 χρόνια από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, υπάρχει ένα σχέδιο που εγκρίθηκε άμεσα και γρήγορα και η διαδικασία του διαλόγου έγινε με προβλήματα, αλλά γρήγορα. Το ζήτημα είναι οι προτάσεις της Τ/Α και η συγκεκριμένη δομή του στρατηγικού σχεδιασμού. Οι επενδύσεις στη Δ. Μακεδονία δεν θα έρθουν από μόνες τους, παρά αν δημιουργηθεί το περιβάλλον. Είναι στο χέρι μας να προσελκύσουμε επενδύσεις και δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο την κρατική αρωγή», σημείωσε με έμφαση ο ίδιος, εκφράζοντας τους φόβους του για τον βαθμό υλοποίησης των προτάσεων και για την προσαρμοστικότητα των πολιτών.

Αναφέρθηκε στην αξία μικρών επενδύσεων που μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα και έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί πρόνοια στη νεολαία που πρέπει να πεισθούν να μείνουν στην περιοχή.

X