Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Τσανακτσίδη – Καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο στην Κοζάνη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού «Ενεργειακές Επενδύσεις και Περιβάλλον», γίνεται η εκδήλωση με στόχο να συνδεθεί το Πανεπιστήμιο με το ενεργειακό γίγνεσθαι, όπου και θα αναλυθούν οι τομείς: Πως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή τεχνολογία και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην επενδυτική δραστηριότητα και ειδικότερα το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογική αυτή εφαρμογή στη Δ. Μακεδονία.
Η δεύτερη προσπάθεια, αφορά την προσπάθεια σύνδεσης της αμυντικής βιομηχανίας με τα Πανεπιστήμια, μέσα σε αυτά και το ΠΔΜ. Η προσπάθεια που γίνεται στόχος είναι να μετατραπεί σε αειφορική σχέση και να βασίζεται μέσα από ερευνητική δράση των Πανεπιστημίων.
Το εν λόγω κομμάτι μπορεί να αναπτυχθεί από το ελληνικό πανεπιστήμιο, προσθέτει, σημειώνοντας πως μέσα από ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο μπορούν να δημιουργηθούν ερευνητές προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα μπορεί να δημιουργηθεί η βάση και στο ΠΔΜ, καθώς υπάρχει η βάση, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, ήδη προς την κατεύθυνση της αμυντικής βιομηχανίας.
Για το Project του υδρογόνου και το πόσο πρέπει να αναθεωρηθούν οι μέχρι τώρα επιλογές τοπικά, ο ίδιος απάντησε πως η επιλογή του υδρογόνου ως καύσιμο είναι κεντρική επιλογή της χώρας και ευρωπαϊκά. «Ο κόμβος υδρογόνου αναπτύσσεται στην ΑΕΒΑΛ, η αποθήκευση υδρογόνου στο Αμύνταιο. Η απένταξη ενός έργου για το υδρογόνο είναι δυσάρεστη εξέλιξη και δημιουργεί εικόνα προβληματισμού σε όσους καλούνται να επενδύσουν. Παρ’ όλα αυτά το υδρογόνο δίνει μια ενεργειακή εικόνα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε σχετικά.
«Η ενεργειακή μετάβαση είναι κεντρικός πυλώνας για το ίδρυμα, το οποίο έχει ενεργό ρόλο, ως φορέας γνώσης και εξέλιξης σε κάθε νέα τεχνολογία», είπε ακόμη.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 5/10 στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΠΔΜ – ΖΕΠ, ώρα 17.00.
Ομιλητές:
Κυρία Νιόβη Χριστοπούλου, Καθηγήτρια του City University of New York, νομική σύμβουλος εμπορικών και θεμάτων τεχνολογίας
κύριος Σταύρος Μπάνος, Αντιναύαρχος ΠΝ (εα) -για την προσφορά του στις ΕΔ και τη διασύνδεση των Ελληνικών Πανεπιστημίων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μέσω του DefencEduNet “.