Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κυριάκο Λωτίδη, Πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, ο οποίος και μίλησε για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά και για τη θέση του αγροτικού κόσμου.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έγκειται στις ελαφρύνσεις στο αγροτικό ρεύμα, ανώτατες τιμές στην αγροτική κιλοβατώρα για 2 έτη και υπό προϋποθέσεις στα επόμενα 8 χρόνια και επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης, με το 40% να δίνεται στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ερωτηθείς πως είδαν οι αγρότες του Ν. Κοζάνης τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, ο κ. Λωτίδης απάντησε, αρχικά, πως ήταν θετικό ότι η πρωθυπουργός δέχθηκε την αντιπροσωπεία των αγροτών.

Για τα μέτρα αυτού καθ’ αυτού ο κ. Λωτίδης απάντησε πως δεν επαρκούν, εξηγώντας: “Οι αγρότες είναι παγωμένοι προσπαθώντας να καταλάβει τι εξαγγέλθηκαν. Η αντιπροσωπεία αγροτών θα μπορούσε να ενημερώσει με συνέντευξ ητους αγρότες, κάτι που δεν έγινε. Το ό,τι θα δώσει το πετρέλαιο δεν σώζει την κατάσταση, καθώς τα λεφτά είναι πολύ λίγα και θα έπρεπε να δούμε τον τρόπο του πως μοιράζονται τα χρήματα ανάλογα με τις καλλιέργειες. Δεν αλλάζει κάτι με το μέτρο αυτό. Για το ρεύμα, είναι ένα βήμα, αλλά θα έπρεπε να είναι δεδομένο”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για τεράστιο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Τόνισε πως θα έπρεπε να υπήρχε αντλία αγροτικού πετρελαίου στα πρατήρια, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες όπως είπε, όπως επίσης σε ξένα κράτη υπάρχει και πιο φθηνό αγροτικό ρεύμα. Καυτηρίασε το γεγονός ότι εισάγοντα φρούτα και αγροτικά προϊόντα ανεξέλεγκτα και από παντού (ακόμη και τη Λιβύη), σημειώνοντας πως τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι μηδαμινά.

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία εκπροσώπου από αγροτικό σύλλογο της Δ. Μακεδονίας, ο κ. Λωτίδης απάντησε πως έγιναν προσπάθειες να κατέβει κάποιος αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, ενώ η απόφαση λήφθηκε από τους εκπροσώπους αγροτών σε συνάντηση που έγινε.

Επίσης, τόνισε πως θα έπρεπε να εξηγηθεί καλύτερα το τι ειπώθηκε στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και να εξειδικευτούν τα μέτρα, λέγοντας επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις από όλους.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει  να λυθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει αγροτική πολιτική και πρέπει να στηριχθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι», είπε ακόμη.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει στη συνέχεια των κινητοποιήσεων τοπικά, ο κ. Λωτίδης τόνισε πως θα αποφασιστεί συλλογικά για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και θα αναμένουν τις αποφάσεις και ανάλογων μπλόκων ανά την Ελλάδα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X