Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη – Λογιστή, συζητώντας τρέχοντα θέματα της οικονομίας και ιδίως για την εφαρμογή του τεκμαρτού στις φορολογικές δηλώσεις, που αποτέλεσε μεγάλη πληγή για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρίδης σχολίασε πως η εν λόγω εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος αδίκησε όλους τους φορολογουμένους, καθώς «το κράτος αγνοεί την πραγματικότητα. Λέει στους φορολογουμένους πως θέλει να εισπράξει το άλφα ποσό και εκεί τελειώνει η υπόθεση. Αυτό είναι απαράδεκτο και η εν λόγω απόφαση έγινε δεκτή με μεγάλη ανησυχία και γκρίνια από τον επιχειρηματικό κόσμο».

«Ουσιαστικά τί λέει το κράτος με αυτό το μέτρο; Επειδή το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει, φορολογεί και θεωρεί όλους ότι κατά τεκμήριο κλέβουν και τους παίρνει ένα ποσό, που αρκετοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να καταβάλλουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να αποδειχθεί το εν λόγω μέτρο ισοδύναμο με τον νόμο Κατρούγκαλου», είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως η μόνη λύση είναι το μέτρο να καταργηθεί.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες που θέλουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους μετά την εφαρμογή του μέτρου, ο ίδιος απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που του λένε ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν με τις υπάρχουσες συνθήκες, γεγονός ενδεικτικό του τι επικρατεί στην αγορά, για τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν.

«Το τεκμαρτό εισόδημα είναι αποτέλεσμα ενός συνολικού πολέμου στην μικρή επιχείρηση. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι η κυβέρνηση αυτή δεν αγαπάει την πολύ μικρή επιχείρηση, κάτι που γίνεται και σε άλλες χώρες, καθώς ξέρει το κράτος ότι δεν μπορεί να την ελέγξει λόγω φοροδιαφυγής. Την κυνηγούν για να την υποχρεώσουν σε κλείσιμο, ενώ ο επιχειρηματίας φεύγει χρεωμένος, ώστε να μην προσπαθήσουν να κάνουν κάτι καινούριο», σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι η μεγάλη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι μικροί επιχειρηματίες.

Ουσιαστικά κανείς δεν προτίθεται να πληρώσει πλέον, και κανείς επιχειρηματίας δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί και να βρεθεί σε έλεγχο, καθώς γνωρίζουν ότι μπορεί να βρεθεί κάποια παρατυπία και να βρεθεί κανείς με χειρότερο ύψος φόρου από ότι θα πλήρωνε με τον τεκμαρτό υπολογισμό.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει φοροδιαφυγή, από φυσικά πρόσωπα ή μικρές επιχειρήσεις, αλλά το κράτος οφείλει να ελέγξει ώστε να εντοπίσει το πρόβλημα και να επιβάλει τα πρόστιμα και τις ποινές που αρμόζουν», είπε επίσης, τονίζοντας την ανάγκη να σκεφτεί το κράτος ότι η μικρο- επιχειρηματικότητα είναι μια διέξοδος στην ανεργία.

Επίσης, καυτηρίασε την πρακτική αυτή να θέλει το κράτος να κλείσει τις μικρές επιχειρήσεις, ερωτώμενος σε ποιες επιχειρήσεις θα βρουν δουλειά οι μικροί επιχειρηματίες, και καταλήγοντας πως θα έπρεπε να υπάρχουν κίνητρα ώστε οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν αντί θα τους «ροφούν το αίμα».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, απάντησε πως για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανακοινώθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο λέει ότι ουσιαστικά δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στο τεκμαρτό εισόδημα.

«Κάθε μέτρο που ελαφρύνει την οικονομική κατάσταση πολιτών και επιχειρήσεων είναι ευπρόσδεκτο», σημείωσε επίσης.

Ακόμη, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εξήγησε πως είναι 1%, μισό της εκατό για εργοδότη και μισό για εργαζόμενο, εξήγησε ακόμη, πράγμα που θα οδηγήσει σε μισό της εκατό αύξηση για τον μισθό του εργαζόμενου, από 1/1/25.

Τέλος, σημείωσε πως το ασφαλιστικό είναι μεγάλο «αγκάθι» και βόμβα που αναμένεται να σκάσει, με την κυβέρνηση να προσπαθεί «όπως – όπως» να συμμαζέψει την μαύρη τρύπα που υπάρχει.

X