Τους βασικούς άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμα της κυβέρνησης αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, παρουσιάζει ο Κώστας Γκιουλέκας.

«Δεν χρειάζεται εφευρετικότητα ούτε φαντασία για να καθορίσει κανείς τις κινήσεις μας» σημειώνει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ». Για τις ευρωεκλογές επισημαίνει ότι το μήνυμα που λάβαμε «το ερμηνεύσαμε, όπως ακριβώς δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να είμαστε πιο άμεσοι, πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί. Χωρίς πολλά λόγια, με πολλή δουλειά και παραγωγή έργου. Διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και προχωρούμε προς τα εμπρός, προσπαθώντας ακόμη πιο σκληρά να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας».

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει ότι «είναι νωρίς για οποιαδήποτε κουβέντα», ενώ για τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών απαντά: «Η ενότητα της ΝΔ είναι αρραγής και η κριτική, μέσα στους κόλπους μας, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι».

Κύριε Γκιουλέκα, οι ευρωεκλογές μπορεί να μην είναι εθνική κάλπη, αλλά προκάλεσαν μετεκλογικές αναταράξεις. Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση και εντός της ΝΔ, ποιο είναι το δικό σας συμπέρασμα;

Γιατί είχε απώλειες η ΝΔ;

Η τεράστια αποχή έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έστειλε ένα πολύ ηχηρό και ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς την κυβέρνηση, προς την αντιπολίτευση. Το μήνυμα που λάβαμε το ερμηνεύσαμε, όπως ακριβώς δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να είμαστε πιο άμεσοι, πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί. Χωρίς πολλά λόγια, με πολλή δουλειά και παραγωγή έργου. Διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και προχωρούμε προς τα εμπρός, προσπαθώντας ακόμη πιο σκληρά να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, όπως είναι η μάχη κατά της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η επιτάχυνση των ρυθμών σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες. Όλοι μας κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Αυτό θα κρίνουν και οι Έλληνες πολίτες στο τέλος της τετραετίας, όταν θα γίνουν εκλογές, σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό της ΝΔ άνοιξε μία κουβέντα και για την πρόταση που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός για τη νέα θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025. Τι λέτε επ’ αυτού; Ανανέωση για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ή πρόταση υποψηφίου από τα σπλάχνα της ΝΔ;

Είναι νωρίς ακόμη να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Όταν θα έλθει εκείνη η ώρα θα τοποθετηθούμε όλοι και θα θέσουμε τις απόψεις μας για το πρόσωπο που θα επιλέξουμε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε ανοιχτά, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. Μία βαθιά δημοκρατική παράταξη, όπως η δικιά μας, αποδεικνύει στην πράξη πως προσλαμβάνει τα μηνύματα από την κοινωνία και πως τα συζητά, προκειμένου να διορθώσει την πορεία της ή να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Αυτό θα γίνει και για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολλή συζήτηση γίνεται και για τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο. Συνιστούν πρόβλημα οι τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την ενότητα του κόμματος;

Η ενότητα της Νέας Δημοκρατία είναι αρραγής και η κριτική, μέσα στους κόλπους μας, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Οι πρώην πρωθυπουργοί, με την πείρα που διαθέτουν, καταθέτουν τις δικές τους απόψεις σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα όπως η ΝΔ. Ακούμε όλες τις απόψεις και τις λαμβάνουμε υπόψιν. Αυτό το έχει αποδείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεργάζεται στενά με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και, ασφαλώς, και με τα κορυφαία στελέχη της παράταξης.

Είστε εδώ και τρεις εβδομάδες ο νέος ένοικος του ΥΜΑΘ. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ένα υπουργείο τελετών και εγκαινίων, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τι λέτε επ’ αυτού;

Tο ΥΜΑΘ αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό κλιμάκιο στον βορειοελλαδικό χώρο και, πιο συγκεκριμένα, στη Μακεδονία και τη Θράκη και ο ρόλος του είναι, εκ των πραγμάτων, συντονιστικός. Συνεργάζεται με όλα τα υπουργεία και εμπλέκεται στους περισσότερους τομείς δράσης του κυβερνητικού έργου. Οι αρμοδιότητες είναι πολύ συγκεκριμένες αλλά οι δυνατότητες που έχει το ΥΜΑΘ είναι τεράστιες. Πρώτα απ’ όλα, όμως, απαιτείται σκληρή δουλειά και λίγα λόγια. Από το αποτέλεσμα του έργου, θα κριθούμε.

Υπάρχουν μία σειρά από άμεσες προτεραιότητες που στοχεύουν οι συμπολίτες μας στη Μακεδονία και τη Θράκη να αισθάνονται πιο έντονα την παρουσία του κράτους, με αποκλειστικό σκοπό να λυθούν κάποια από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Εμείς οι Βορειοελλαδίτες ξέρουμε πολύ καλά τι λείπει από τον τόπο μας και, με την συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων (Περιφέρειες, δήμοι, υπηρεσίες) σκοπεύουμε να δώσουμε μία ουσιαστική ώθηση, στην ανάπτυξη του τόπου μας, να βαδίσουμε προς τα εμπρός. Εξάλλου, αυτό που πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν είχαν αντιληφθεί, την γεωστρατηγική θέση της Βόρειας Ελλάδας, το κατάλαβαν πολύ καλά ξένες μεγάλες εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Microsoft και άλλες, οι οποίες προτίμησαν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στον βορειοελλαδικό χώρο. Αυτό συνέβη γιατί η εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με τις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις των όμορων κρατών προσδίδει στη Μακεδονία και τη Θράκη ένα μοναδικό, στρατηγικό πλεονέκτημα. Τεράστιες αγορές υπάρχουν γύρω μας, που θέτουν τη Μακεδονία και τη Θράκη στο επίκεντρο, και, ιδίως, την πρωτεύουσα του βορειοελλαδικού χώρου, τη Θεσσαλονίκη. Η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει στην απόλυτη προτεραιότητά της την προώθηση των θεμάτων που αφορούν στην Βόρειο Ελλάδα και αυτό αποτελεί τον γνώμονα και την πυξίδα για τις ενέργειές μας.

Σηκώσαμε τα μανίκια από την πρώτη ώρα που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση ευθύνης. Την ίδια ημέρα, μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, επισκεφθήκαμε και είχαμε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καΐτεζίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες συναντηθήκαμε στο ΥΜΑΘ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για θέματα πυροπροστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα για τον νέο δικαστικό χάρτη στη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: Να ανεβάσουμε πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη εδώ.

X