Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κυριάκο Λωτίδη – Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου.

Ερωτηθείς για τη στάση των νέων ανθρώπων στα χωριά της περιοχής σε σχέση με τον αγροτικό τομέα, δεδομένων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος απάντησε πως τα φαινόμενα αυτά αντιμετωπίζονται αν η πολιτεία κάνει ενέργειες και αλλάξει την κανονισμό του ΕΛΓΑ προς όφελος των αγροτών.

«Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα το δει η κυβέρνηση οπότε αντιμετωπίζουμε περίεργες καταστάσεις», σημειώνει με έμφαση, αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες.

Αυτή την χρονική περίοδο οι αγρότες των χωριών της περιοχής κάνουν συγκομιδή μήλων, με τον κ. Λωτίδη να σημειώνει πως κάποια μήλα πωλούνται με μια τιμή συγκεκριμένη και κάποια πωλούνται με ανοιχτές τιμές.

«Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πώληση και των μήλων για να δούμε πως θα συμβάλει στην οικονομική κατάσταση των ανθρώπων της περιοχής», ανέφερε επίσης, τονίζοντας ότι στα κεράσια π.χ. η κατάσταση εφέτος δεν ήταν καθόλου καλή.

Προβλήματα με την πώληση υπήρχαν και με τα ροδάκινα, και με τα μήλα και με τα κεράσια, με τον κ. Λωτίδη να σχολιάζει πως «όχι μόνο στα φρούτα υπάρχουν παντού καρτέλ και αν θέλουν να ρίξουν την τιμή μπορούν να το κάνουν. Είναι συγκεκριμένοι οι επιχειρηματίες και καθορίζουν τις τιμές, τα παίρνουν φτηνά και τα πουλάνε ακριβά».

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει, απάντησε πως αρχικά, θα έπρεπε να ελέγχονται οι εισαγωγές, καθώς εισάγονται φρούτα από τρίτες χώρες χωρίς δασμούς, οπ΄τοε χρεώνονται φτηνά, ή είναι φρούτα που δεν υποχρεώνεται να μπαίνουν φυτοφάρμακα, οπότε πωλούνται φτηνότερα.

«Μια λύση από την πολιτεία θα ήταν  αναγράφονται από πού έρχονται και να ελέγχονται όταν θα εισαχθούν ώστε να είναι ποιοτικά σωστά», αναφέρει σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει για να δοθεί λύση. «Στην Ελλάδα εισάγονται τα πάντα, χωρίς έλεγχο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μια ακόμη πρόταση είναι η δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων και ομάδων παραγωγών προκειμένου να πετυχαίνεται καλύτερη πώληση των προϊόντων. Ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που περιμένουν οι καλλιεργητές να λάβουν λόγω ζημιών, στην περιοχή μας μεγάλες ζημιές υπέστησαν τα κεράσια, ενώ ζημιές υπέστησαν τα μήλα λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που υπήρχαν το καλοκαίρι. Για τα κεράσια δε, το θέμα έμεινε πολύ πίσω για μια ζημιά που αγγίζει 95% καταστροφής για Εορδαία, Φλώρινα και Κοζάνη. «Το θέμα είναι στάσιμο και περιμέναμε απαντήσεις για το αν θα ενταχθούμε στις κρατικές ενισχύσεις. Εάν υπάρξει πληρωμή θα καθυστερήσει πάρα πολύ, με βάση τις πληροφορίες μου. Η τεράστια ζημιά δημιουργήθηκε από την πολύ ζέστη και αυτό θα είχε αποφευχθεί αν είχε αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η θερμοκρασία πλησίασε τους 30 βαθμούς και τα άνθη κάηκαν και δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα, ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έλεγε για 40 βαθμούς Κελσίου. Έπρεπε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για αποζημιώσεις μιας και η ζημιά είναι τεράστια», λέει με αγανάκτηση.

Προσέθεσε δε ότι «καλά τα σποτάκια που μας λένε να μείνουμε στον τόπο μας, αλλά θα πρέπει η πολιτεία να μας ακούσει και να προσπαθεί να μας βοηθήσει. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Άδωνις είπαν ότι δεν θα μας αφήσουν έτσι. Περιμένουμε να γίνουν πράξη τώρα αυτά, όχι σε δύο – τρία χρόνια, γιατί δεν υπάρχει εισόδημα στον αγροτικό κόσμο», σημειώνει με έμφαση.

Κάνοντας ο ίδιος έναν πρόχειρο απολογισμό για τη ζημιά που επέφερε στη Δυτική Μακεδονία το πρόβλημα με τις καλλιέργειες κερασιών, τόνισε πως αγγίζει τα 17 εκ. ευρώ, ποσό που χάνεται από τη Δ. Μακεδονία.

«Σε μια ήδη κουρασμένη περιφέρεια, καταλαβαίνεται πόσο τεράστιο είναι το πρόβλημα, μόνο για τα κεράσια», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζήτησε από τους τοπικούς φορείς να συμβάλλουν ως προς την πίεση της κυβέρνησης για την καταβολή των αποζημιώσεων, τονίζοντας πως δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

X