Κρίσιμες ώρες για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο – Τι αναφέρουν οι γιατροί

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, ο οποίος νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» από το βράδυ της Παρασκευής, 3 Ιανουαρίου.

Οι θεράποντες ιατροί του, που βρίσκονται στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή, τον υποβάλλουν σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το mega, ο Αρχιεπίσκοπος υποφέρει από λοίμωξη και σοβαρά προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, τα οποία καθιστούν τη νοσηλεία του απαραίτητη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έφτασε στην Αθήνα με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αναχώρησε από τα Τίρανα και προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Από εκεί μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η κατάσταση της υγείας του εκτιμάται ως κρίσιμη από τους θεράποντες ιατρούς, όπως επισημαίνει το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν (05/01) από τον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύεται.

Ο 95χρονος ιεράρχης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, υπό συνθήκες εντατικής νοσηλείας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος (γενν. 4 Νοεμβρίου 1929) είναι Έλληνας Ορθόδοξος κληρικός, θεολόγος, συγγραφέας, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου.

Είναι ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία ανασύστασε το 1992, με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

Είναι, επίσης, ένας από τους προέδρους της κεντρικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκευμάτων για την Ειρήνη.

Έχει διατελέσει τιτουλάριος επίσκοπος και μητροπολίτης Ανδρούσης και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αρχικά υπήρξε Πατριαρχικός Έξαρχος εν Αλβανία (Ιανουάριος 1991 – Ιούνιος 1992) και στη συνέχεια Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ανδρούσης (Aύγουστος 1991 – Ιούνιος 1992). Από τις 24 Ιουνίου 1992 είναι Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας. Το εκκλησιαστικό έργο του Αναστασίου κορυφώθηκε με την αποστολή που του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκ των ερειπίων αναστήλωση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία είχε καταρρεύσει ύστερα από τον επί 46 έτη διωγμό του μοναδικού «αθεϊστικού κράτους» της υφηλίου.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αναστάσιος, επιχείρησε να ανασυγκροτήσει την Εκκλησία της Αλβανίας. Ως αποτέλεσμα του έργου του συγκροτήθηκαν πάνω από 400 ενορίες, ενώ ίδρυσε τη Θεολογική-Ιερατική Σχολή (Ακαδημία) «Ανάστασις» στο Δυρράχιο (1992), το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Tίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο (1998) και στο Σουκθ-Δυρράχιο (2007), τα οποία σήμερα λειτουργούν σε ιδιόκτητα συγκροτήματα, και 50 Κέντρα Νεολαίας σε διάφορες πόλεις.

Μόρφωσε και χειροτόνησε 145 νέους κληρικούς, ενώ φρόντισε για την έκδοση λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων. Συνέστησε Τεχνική Υπηρεσία στην Εκκλησία της Αλβανίας και μερίμνησε για την ανοικοδόμηση 150 νέων ναών, την αναστήλωση 70 μοναστηριών και εκκλησιών-πολιτιστικών μνημείων και την επισκευή 160 ναών και 45 εκκλησιαστικών κτιρίων (Αρχιεπισκοπή, Μητροπόλεις, σχολεία, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νεολαίας, κ.α.), στο σύνολο 425 κτίρια. Θεμελίωσε το πρώτο γυναικείο μοναστήρι (Σκήτη των Αγίων Μυροφόρων), στο οποίο ασκητεύει από το 2011 μία μοναχή.

Ανέπτυξε τη φιλανθρωπική μέριμνα της Εκκλησίας, με διανομή εκατοντάδων τόνων τροφίμων, ιματισμού, φαρμάκων. Ίδρυσε την πρώτη ορθόδοξη αλβανική εφημερίδα (Ngjallja), το παιδικό περιοδικό Gëzohu (Χαίρε), το νεανικό περιοδικό Kambanat (Καμπάνες), την επιστημονική επιθεώρηση Kërkim (Αναζήτηση), το δελτίο «News from Orthodoxy in Albania», και Ραδιοφωνικό σταθμό. Μερίμνησε για τη δημιουργία Εργαστηρίων της Εκκλησίας (τυπογραφείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο, εργαστήρια αγιογραφίας και αποκαταστάσεως εικόνων) και πραγματοποίησε αγώνες για τη διεκδίκηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Παράλληλα με την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέπτυξε προγράμματα στους τομείς εκπαιδεύσεως, υγείας, κοινωνικής προνοίας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και οικολογίας. Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου (1999) οργάνωσε ανθρωπιστικό πρόγραμμα με το οποίο βοήθησε 33.000 περίπου πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Αλβανίας.

Συνέδεσε την Εκκλησία της Αλβανίας με διεθνείς Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς. Κατά την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας συνέβαλε στην εκτόνωσή της και στην προσέγγιση των δύο χωρών. Με τις πρωτοβουλίες αυτές δόθηκε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους, δημιουργήθηκαν σοβαρά έργα κοινωνικής υποδομής και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναδείχθηκε σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα. Συγχρόνως αγωνίστηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Οι δράσεις του αυτές τον οδήγησαν ώστε να είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2000.

πηγή: ieidiseis.gr

Καθηγητής συνελήφθη για γενετήσιες πράξεις με 14χρονη: Το ραντεβού στην Ηλιούπολη και τα μηνύματα που της έστελνε

Στη σύλληψη ενός 52χρονου καθηγητή ο οποίος διαπιστώθηκε ότι έστελνε ερωτικά μηνύματα σε 14χρονη μαθήτρια προκειμένου να προβούν σε γενετήσιες πράξεις μεταξύ τους προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων

Read More »

Ανοίγουν σήμερα «Εξοικονομώ 2025» – «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Πού κάνετε αίτηση

Από σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δύο πολυαναμενόμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών μέσω επιδοτήσεων. Πρόκειται για το «Εξοικονομώ 2025», το οποίο εστιάζει στην

Read More »

«Έφυγε» ο τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χοροδιδάσκαλος του ποντιακού ελληνισμού, Αχιλλέας Βασιλειάδης

Την τελευταία του πνοή άφησε στη Θεσσαλονίκη, ο τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χοροδιδάσκαλος του ποντιακού ελληνισμού, Αχιλλέας Βασιλειάδης. Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης απεβίωσε σε ηλικία 72

Read More »

Σοβαρή ΕΠΙΣΉΜΑΝΣΗ προς τους οδηγούς τρακτέρ , που αφήνουν επικίνδυνα υπολείμματα στην άσφαλτο! (της Κούλας Πουλασιχίδου)

 Απαιτείται ΠΡΟΣΟΧΉ από τους Γεωργούς όταν βγαίνουν στο Οδικό δίκτυο με τα υπολείμματα στα γεωργικά τους μηχανήματα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους στα κτήματά

Read More »
X