Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Υλικά
Κομμάτια: 25
Γέμιση
1 κιλό ψίχα κόκκινης κολοκύθας
1/2 κούπα ρύζι νυχάκι
1 κούπα (130 γρ.) καρύδια ή αμύγδαλα, χονδροσπασμένα
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κούπα (200 γρ.) σταφίδες
2 κουτ. σούπας (40 γρ.) μέλι
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κούπα γαλέτα ή ψιλό σιμιγδάλι
λίγο αλάτι
Φύλλο
300 γρ. (2 + 1/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το λάδωμα
80 ml (5 κουτ. σούπας) ρακί
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Γέμιση
Για να φτιάξουμε κολοκυθόπιτα γλυκιά από το προηγούμενο βράδυ, τρίβουμε την κολοκύθα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, την αλατίζουμε ελαφρά και την αφήνουμε όλη τη νύχτα να στραγγίσει.
Την επόμενη ημέρα, στύβουμε την κολοκύθα καλά με τα χέρια μας για να φύγουν όσα υγρά έχουν απομείνει, τη βάζουμε μέσα σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.
Φύλλο
Βάζουμε σε βαθύ μπολ ή στο μίξερ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό (συνολικά περίπου 150 ml, δηλαδή 3/4 κούπας) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι.
Το χωρίζουμε στα δύο, το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, πλάθουμε σε μπάλες και αφήνουμε στην άκρη (σκεπασμένες με πετσέτα) για λίγο να ξεκουραστούν.
Κολοκυθόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί 40 x 35 εκ. ή ένα μεγάλο στρογγυλό.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο με διαστάσεις μεγαλύτερες από του ταψιού. Το στρώνουμε στο ταψί καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε και τη δεύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο όσο το ταψί και καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες της ζύμης που εξέχουν φτιάχνοντας ένα λεπτό στεφάνι στην περιφέρεια.
Χαράσσουμε σε κομμάτια. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια και ψήνουμε την κολοκυθόπιτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την κολοκυθόπιτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

Μυστικά
Μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές φλογέρες κολοκύθας με έτοιμο φύλλο κρούστας και τη γέμιση αυτής της συνταγής.

Πηγή: www.gastronomos.gr

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, στον «Αγροτικό Σύλλογο Βερμίου». Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ο βουλευτής νομού Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο εκπρόσωπος του βουλευτή νομού Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη

Read More »

Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Καταφυγίου του Δήμου Βελβεντού Ιωάννης Τζέλλας με συνεργάτες του, στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

  Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καταφυγίου, του Δήμου Βελβεντού, Ιωάννης Τζέλλας με τους συνεργάτες του, Ζήνωνα Κατραζέμη Μαθηματικό-Συγγραφέα, πρώην αναπληρωτή Δήμαρχο Κατερίνης και τον Διονύσιο

Read More »

Με Απολαγισμό Πεπραγμένων και Νέους Στόχους για το 2025, η εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας! (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

 Στο γεμάτο από μέλη και φίλους Αμφιθέατρό του , ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας , έκοψε την παραδοσιακή Βασιλόπιτα, την οποία ευλόγησε ο Πρωτοπρασβύτερος του Ιερού

Read More »

“Μια φορά Πρόσκοπος …πάντα Πρόσκοπος” , στην κοπή Βασιλόπιτας των Προσκόπων και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Πτολεμαΐδας! (Ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

Παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, εκπροσώπων των Ενώσεων Προσκόπων Κοζάνης και Θεσσαλονίκης, των τοπικών και περιφερειακών φορέων ,μελών και φίλων τους, το 1 Σύστημα

Read More »
X