Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Διαγενεακή Σύγκλιση-Θυμάμαι και Μαθαίνω» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης, σε συνδιοργάνωση από το Ειδικό Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ Κοζάνης της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» από κοινού με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Κοζάνης και τη συμμετοχή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δ. Μακεδονίας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πολίτες, μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς και αστυνομικοί, ενώ σε αυτοί αναπτύχθηκαν θέματα που άπτονται της εκπαιδευτικής κοινότητας, των νέων, τους κινδύνους του διαδικτύου, την οπαδική βία και άλλα θέματα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Σπυρίδων Διόγκαρης, η ΕΛΑΣ αφουγκραζόμενη τα προβλήματα της κοινωνίας συμμετέχει με δύο εισηγητές στην ημερίδα, με εισηγητές για θέματα οπαδικής βίας και θέματα επιρροής των μέσων ενημέρωσης στους νέους, σημειώνοντας πως: «Η ΕΛΑΣ θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση που μπορεί να παρέχει βοήθεια στην επίλυση των προβλημάτων αυτών».

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης Βασιλική Βόντσα σημείωσε πως η εκπαιδευτική κοινότητα αξιοποιεί ιδίους πόρους για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων της σχολικής καθημερινότητας, τονίζοντας τον νέο θεσμό του συμβούλου στα σχολεία, προκειμένου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί να επιλύουν προβλήματα στα σχολεία.

Ο Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής Διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Dr Κωνσταντίνος Aραπίδης, επιστημονικά υπεύθυνου του ειδικού κέντρου ημέρας για πάσχοντες από Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ», στάθηκε ειδικότερα στην αξία της διαγενεακής σύγκλισης, με στόχο να βρεθούν νήματα επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο ομάδες πληθυσμού, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους. Το πιο κοινό των δύο ομάδων αυτών είναι, όπως είπε, η μοναξιά, τονίζοντας την αξία της ψυχικής ευεξίας. 1 δις πολιτών στον πλανήτη πάσχει από ψυχική υγεία, ενώ κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί ένας άνθρωπος, σημείωσε με έμφαση, τονίζοντας πόσο σημαντικές είναι παρόμοιες δράσεις.

Για την οπαδική βία και την αύξηση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις δράσεις πρόληψης της ΕΛΑΣ και το άνοιγμα προς τους νέους, μίλησε στην ημερίδα ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Β΄ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης Παντελής Ουσταγιαννίδης.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ημερίδα της Ψυχολόγου ειδικών καθηκόντων της ΕΛΑΣ Αστυνόμος Α΄ Ανδριάνα Μαρκάκη, η οποία και μίλησε για τα social media και την επίδραση τους στους νέους, πως μπορεί να υπάρξει σωστή ψηφιακή εκπαίδευση, ποιοι είναι οι παράγοντες επικινδυνότητας και πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης, περνώντας το μήνυμα: «Ναι στη σύγχρονη ασφαλή ψηφιακή εποχή, παρά τους κινδύνους που εμπεριέχει».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X