Την πόρτα για τη δημιουργία ενός τριτοβάθμιου «Γενικού» Νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία έκλεισε απ’ ότι όλα δείχνουν, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Π» το Σάββατο στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου.

Ο κ. Βαρτζόπουλος, τόνισε πως η ύπαρξη ενός Γενικού Νοσοκομείου σε κάθε Νομό, είναι κάτι το οποίο δεν επιβάλλεται από τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά από υγειονομικές γεωγραφικές ανάγκες.

«Τα πράγματα εξελίσσονται όσο αναφορά την παροχή πολύ εξιδεικευμένων υπηρεσιών υγείας. Εμείς χωρίζουμε τις υπηρεσίες, σε δευτεροβάθμιες(γενικές ανάγκες) και τις τριτοβάθμιες όπου υπάρχουν δυνατότητες για πολύ ειδικές επεμβάσεις και γι’ αυτό αναπτύσσονται σε καίρια σημεία της χώρας τα τριτοβάθμια κέντρα».

Όπως επισήμανε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε κάθε Νομό λόγω και έλλειψης εξιδεικευμένου προσωπικού αλλά και κόστους, υποστηρίζοντας πως αυτό «δε γίνεται πουθενά στον κόσμο» και πρόσθεσε πως υπάρχει σε πολύ κοντινή απόσταση(Θεσσαλονίκη) τριτοβάθμια περίθαλψη:

Η Δυτική Μακεδονία και άλλες περιφέρειες δεν είναι δυνατόν να έχουν εξειδικευμένα νευροχειρουργικά κέντρα, ο πληθυσμός τους δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο».

Ο Υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να διευρυνθούν οι δυνατότητες ταχείας μεταφοράς μέσω ουσιαστικής αναβάθμισης του ΕΚΑΒ ώστε τα εξειδικευμένα περιστατικά να πηγαίνουν σε τριτοβάθμια κέντρα τα οποία κατανέμονται στη χώρα ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X