Καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης: “Τα πανηγύρια θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ευνοούν, παραοικονομία και αθέμιτο ανταγωνισμό, με την ανοχή των Δήμων”

To Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και απαριθμεί χιλιάδες μέλη, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Σωματείου. Με βάση τις ικανότητες, τη βαθιά γνώση του χώρου και των αναγκών του, την πολύχρονη εμπειρία (όπως και αυτής των συνεργατών του), είναι μετά από μια μακρά πορεία, σε θέση να προσφέρει πραγματικά ολοκληρωμένες υπηρεσίες και πρωτοποριακές προτάσεις προς τα μέλη του. Σε τελευταία ανάρτησή του αναφέρεται στο ζήτημα των πανηγυριών, τα οποία, όπως αναφέρετε, με την ανοχή των Δήμων θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ευνοούν, παραοικονομία και αθέμιτο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

“Η πολιτιστική δραστηριότητα υπήρξε πάντα αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής ζωής, με τους πολιτιστικούς συλλόγους να παίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της τοπικής παράδοσης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνεται μια ανησυχητική τάση: οι σύλλογοι αυτοί μετατρέπονται σταδιακά σε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης, με σημαντικές και συχνά επικίνδυνες συνέπειες. Αυτό το φαινόμενο θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και με τη διαφάνεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από αυτές τις πρακτικές. Η ανάγκη για αυστηρή ρύθμιση και εποπτεία καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ έχει προχωρήσει σε ενημέρωση όλης της πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πρωθυπουργού, αναδεικνύοντας το ζήτημα της μετατροπής πολιτιστικών συλλόγων σε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Είναι κρίσιμο οι δημοτικές αρχές, καθώς και οι πολίτες, να είναι πλήρως ενημερωμένοι και να απαιτούν αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των πόρων και να αποφευχθούν παράνομες πρακτικές. Η εμπλοκή της Πολιτείας (Περιφέρειες, ΑΑΔΕ, ΕΦΕΤ, ΕΛ.ΑΣ.), σε αυτό το ζήτημα είναι απαραίτητη για την προάσπιση της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Ο πολιτισμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας μας, και οι πολιτιστικοί σύλλογοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ωστόσο, η προσπάθεια να μετατραπούν αυτοί οι σύλλογοι σε εμπορικές οντότητες πρέπει επιτέλους να αποτραπεί, καθώς αυτή η τάση απειλεί να αλλοιώσει τον αυθεντικό τους σκοπό. Η ανάγκη για διασφάλιση της βιωσιμότητας και της χρηματοδότησής τους δεν πρέπει να οδηγεί σε παράτυπες δραστηριότητες.

Οι σύλλογοι που δεν διαθέτουν άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) δεν έχουν τη νόμιμη δυνατότητα να προσφέρουν φαγητό και ποτό, ούτε καν δωρεάν. Η λειτουργία τους ως ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση, εκθέτει το κοινό σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του. Αυτό το φαινόμενο είναι απαράδεκτο, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, που συχνά υπερβαίνουν τις προμήθειες για 3.000 άτομα. Από πού προέρχονται αυτά τα τρόφιμα;

Πού αποθηκεύονται μέχρι να καταναλωθούν; Υπάρχει κατάλληλη υγειονομική κάλυψη; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι συχνά ανησυχητικές, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται λόγω της ζέστης και των εντόμων.

Οι δημοτικές αρχές και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων και να διασφαλίζουν ότι δεν παραβιάζουν τους κανόνες. Η επιβολή προστίμων και η αυστηρή εφαρμογή του νόμου πρέπει να είναι απαρέγκλιτες, προκειμένου να αποφευχθεί η παράνομη λειτουργία τέτοιων χώρων.

Η μετατροπή ενός πολιτιστικού συλλόγου σε ταβέρνα ή κέντρο διασκέδασης αποτελεί σοβαρή αλλοίωση του αρχικού του σκοπού. Παράλληλα, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και αδειοδοτημένα. Η παράνομη δραστηριότητα αυτών των συλλόγων όχι μόνο υπονομεύει την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και απειλεί την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς δεν υπόκεινται στους αυστηρούς ελέγχους που απαιτούνται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ανάγκη για άμεση δράση είναι επιτακτική. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να συμβεί μια μαζική δηλητηρίαση, όπως πέρυσι στο πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος, για να λάβουμε μέτρα. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρέμβουν άμεσα, προτού οι συνέπειες αυτής της ανησυχητικής τάσης γίνουν μη αναστρέψιμες.

Εξίσου σημαντική είναι και η ενεργός συμμετοχή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) σε αυτή τη διαδικασία. Η ΑΑΔΕ πρέπει να διασφαλίζει την συμμόρφωση με τους φορολογικούς κανόνες, ενώ η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να διεξάγει τακτικούς ελέγχους στα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις για την εξασφάλιση της τήρησης των νόμων και των ρυθμίσεων.

Η ανάγκη για ρύθμιση και αυστηρούς ελέγχους είναι πρωταρχική, προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα των πολιτιστικών συλλόγων και να αποτραπεί πλέον η μετατροπή τους σε παράνομες επιχειρήσεις. Το κράτος, οι αρχές και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα συνεχίσουν να αποτελούν φορείς προώθησης του πολιτισμού και όχι αμφισβητήσιμες επιχειρήσεις διασκέδασης.

Σε μια περίοδο όπου η πολιτιστική ποικιλία και η οικονομική διαφάνεια είναι αναγκαίες, η εξάλειψη της παράνομης λειτουργίας πολιτιστικών συλλόγων ως ταβέρνες & κέντρα διασκέδασης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλους μας. Μόνο με αυστηρή ρύθμιση, εποπτεία και συνεργασία μπορούμε να διασφαλίσουμε την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προαγωγή της ποικιλίας στην κοινωνία μας, διαφορετικά θα είμαστε όλοι για τα ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ.

Πως αποδεικνύεται η νομιμότητα του εκάστοτε πολιτιστικού συλλόγου:

Κατά την διάρκεια και έως το πέρας της κάθε εκδήλωσης, θα πρέπει ο εκπρόσωπος του διοργανωτή φορέα, να φέρει μαζί του τα ακόλουθα δικαιολογητικά έγγραφα, που θα υποχρεούται να επιδεικνύει σε κάθε Φορολογικό ή Αστυνομικό έλεγχο.
1) Θεωρημένο Καταστατικό
2) Απόφαση Ορισμού Διοικητικού Συμβουλίου
3) Πιστοποιητικό από το Πρωτοδικείο, περί μη κατάθεσης Αγωγής προσβολής των αρχαιρεσιών
4) Πρακτικό αρχαιρεσιών από την Δικαστική αντιπρόσωπο
5) Υπεύθυνη Δήλωση Προέδρου από GOV για την ημερομηνία λήξης της θητείας του Σωματείου ή Συλλόγου

Προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές άδειες που απαιτούνται για την διοργάνωση οποιασδήποτε εκδήλωσης, από Δήμο ή Αστυνομία, θα πρέπει να ζητούνται τα παραπάνω ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ δικαιολογητικά νομιμότητας του Διοργανωτή φορέα.

Κάθε νόμιμος Σύλλογος έχει τη δυνατότητα να συνάψει συμφωνητικό με ένα κέντρο διασκέδασης, ταβέρνα ή άλλο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής, το οποίο θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή χώρου, φαγητού, εξοπλισμού, μουσικής, και σερβιτόρων, απαλλάσσοντας τον Σύλλογο από οποιαδήποτε ευθύνη στην προετοιμασία και εκτέλεση της εκδήλωσης, εκτός από τη συμμετοχή στη διασκέδαση.

Εναλλακτικά, η εκδήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, της κωμόπολης ή της περιοχής, με τους επισκέπτες να εξυπηρετούνται από τα γύρω καταστήματα εστίασης, τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Σε αυτή την περίπτωση, οι Σύλλογοι θα αμείβονται κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τα καταστήματα εστίασης που θα επωφελούνται από τη διοργάνωση. Όλες οι φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις θα επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτό το μοντέλο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν οι Δήμοι σταματήσουν άμεσα να παρέχουν στους Πολιτιστικούς Συλλόγους άδειες χρήσης σε γήπεδα και σχολεία, μια πρακτική που πρέπει να τερματιστεί άμεσα, διότι όλοι αυτοί οι χώροι δεν πληρούν προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, για τόσο πολύ κόσμο, αν θέλουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις απώλειας ζωής!!!

Φυσικά τα ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ με τα καταστήματα Εστίασης, θα ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές, για την εγκυρότητα και την σωστή και νόμιμη λειτουργία τους.

Εκ του ΠΑΣΚΕΔΙ”

X