Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Επιτακτική ανάγκη για στήριξη των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων».

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 15 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αναδεικνύεται το ζήτημα που έχει προκύψει με τις καλλιέργειες συμπύρηνων ροδάκινων και ειδικότερα, αφενός με τη μη απορρόφηση των προϊόντων τους και, αφετέρου, με τις χαμηλές προσφερόμενες τιμές αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αγοράς που υφίστανται από την βιομηχανία κομποστοποίησης (όταν αυτές υπάρχουν), ανέρχονται στα 0.31 ευρώ το κιλό για τιμή παραγωγού, (0.34 ευρώ μαζί με τις κρατήσεις, ενώ για τα κλαρίσια η προσφερόμενη τιμή είναι στα 0.21 ευρώ το κιλό), ποσά που δεν ανταποκρίνονται καν στο κόστος παραγωγής.

Την ίδια ώρα, ένα αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό καταγράφεται ως φύρα- γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο την τιμή για τους παραγωγούς στα 0.26 ευρώ ανά κιλό- ενώ, ενδεικτική των προθέσεων περί μη απορρόφησης της παραγωγής είναι το γεγονός ότι γίνεται επιλογή προϊόντων πρώτης ποιότητας, με κατεύθυνση την χυμοποίηση. Κι όλα αυτά, ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας υποστήριζε ότι φέτος θα υπάρξουν αυξημένα εισοδήματα για τους παραγωγούς.

Παράλληλα, στην ερώτηση, τίθενται ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τους παραγωγούς ροδάκινων όπως οι οξυμένες βροχοπτώσεις και η ζημιά στις όψιμες επιτραπέζιες καλλιέργειες, αλλά κυρίως την παραμόρφωση των ροδάκινων που αντιπροσωπεύει έως και το 40% της συνολικής παραγωγής σε συγκεκριμένες ποικιλίες και επηρεάζει άνω των 10.000 στρεμμάτων συνολικά, με εκτίμηση ότι το επόμενο έτος θα επηρεάσει περί των 60.000 στρεμμάτων, την ώρα που οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου φορείς μένουν χωρίς κατάλληλη χρηματοδότηση.

Όπως τονίζει η κ. Βέττα, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των καλλιεργητών, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι κλιματικές συνθήκες, τα καρτέλ των μεταποιητών που φιλοτεχνούν μία εικόνα υπερπαραγωγής, χαμηλής ποιότητας και υψηλών αποθεμάτων, συντείνουν στην εξαθλίωση των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων την οποία επιτρέπει η κυβέρνηση με το πρόσχημα της «ελεύθερης αγοράς».

Συμπερασματικά, τίθενται τα ερωτήματα προς τον Υπουργό:

Με ποιο τρόπο θα ενισχύσει τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων που βλέπουν τις καλλιέργειες τους αδιάθετες ή εκβιάζονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους;
Θα ελέγξει τους βιομηχανίες κομποστοποίησης, σε όλα τα στάδια της αγοράς, τιμολόγησης και διάθεσης των προϊόντων;
Θα ενισχύσει τους επιστημονικούς φορείς και τα ιδρύματα για την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων των ροδακινιών και των νεκταρινιών;

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για στήριξη των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων»
Οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων σε όλη την χώρα, αλλά ειδικά στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρότατο πρόβλημα που απειλεί την βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους και, συνεπαγωγικά, την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Αρχικά, υπάρχει το γενικό ζήτημα με την παραμόρφωση των ροδάκινων που αντιπροσωπεύει έως και το 40% της συνολικής παραγωγής για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών, πρόβλημα που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει άνω των 10.000 στρεμμάτων συνολικά. Υπάρχουν, δε, εκτιμήσεις για εξάπλωση του προβλήματος που ενδέχεται να επηρεάσει τα 60.000 στρέμματα την επόμενη χρονιά, κι ενώ επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ, διεκδικούν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για να αντιμετωπίσουν την δυσχερή συνθήκη.

Παράλληλα, έχουμε και τις οξυμένες βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής να πέσει στο έδαφος (ολική ζημιά για όψιμες επιτραπέζιες) και να μην αποζημιώνονται από τον Ε.Λ.Γ.Α..
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα αφορά την διάθεση των συμπύρηνων ροδάκινων στην βιομηχανία κομποστοποίησης. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αγοράς που υφίστανται, ανέρχονται στα 0.31 ευρώ το κιλό για τιμή παραγωγού, (0.34 ευρώ μαζί με τις κρατήσεις, ενώ για τα κλαρίσια η προσφερόμενη τιμή είναι στα 0.21 ευρώ το κιλό), ποσά που δεν ανταποκρίνονται καν στο κόστος παραγωγής.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια των ελέγχων των προϊόντων από τους εκτιμητές των βιομηχανιών, ένα μεγάλο ποσοστό, σχεδόν 50%, καταγράφεται ως φύρα, γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά σε αποζημιώσεις στα 0.26 ευρώ ανά κιλό.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι εταιρίες παραλαμβάνουν ροδάκινα πρώτης ποιότητας και τα διοχετεύουν για χυμό, με την αιτιολογία ότι είναι «δεύτερης ποιότητας», γεγονός που δείχνει τις προθέσεις της εγχώριας βιομηχανίας.
Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας ενώ αρχικά υποστήριζε ότι φέτος θα υπάρξουν αυξημένα εισοδήματα για τους παραγωγούς, στη συνέχεια έκανε λόγο για μικροκαρπία, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι πρόκειται για μεγάλη στρέβλωση της αγοράς να μαθαίνουν οι παραγωγοί την τιμή για τα ροδάκινα 15 μέρες πριν το τέλος της συγκομιδής, και να πωλείται η αγροτική παραγωγή με «ανοικτή» τιμολόγηση.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πολιτεία, το υψηλό κόστος παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι κλιματικές συνθήκες, τα καρτέλ των μεταποιητών που φιλοτεχνούν μία εικόνα υπερπαραγωγής, χαμηλής ποιότητας και υψηλών αποθεμάτων, συντείνουν στην εξαθλίωση των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων την οποία επιτρέπει η κυβέρνηση με το πρόσχημα της «ελεύθερης αγοράς»
Επειδή το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές και τα αδιάθετα συμπύρηνα ροδάκινα εγείρει κινδύνους βιωσιμότητας για χιλιάδες παραγωγούς, ειδικά στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Επειδή οι παραμορφώσεις των ροδάκινων θα οξυνθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις τα επόμενα έτη
Επειδή η κλιματική κρίση δημιουργεί συχνότερα φαινόμενα καταστροφών που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο θα ενισχύσει τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων που βλέπουν τις καλλιέργειες τους αδιάθετες ή εκβιάζονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους;
2. Θα ελέγξει τους βιομηχανίες κομποστοποίησης, σε όλα τα στάδια της αγοράς, τιμολόγησης και διάθεσης των προϊόντων;
3. Θα ενισχύσει τους επιστημονικούς φορείς και τα ιδρύματα για την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων των ροδακινιών και των νεκταρινιών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βέττα Καλλιόπη
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Δούρου Ρένα
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Θρασκιά Ουρανία
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Γιώτα
Τζάκρη Θεοδώρα
Χρηστίδου Ραλλία

X