Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Κατάργηση κριτηρίου εντοπιότητας από προκηρύξεις της ΔΕΗ».

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Βέττα Καλλιόπη, καταθέτει αναφορά προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με συνημμένη την από 09.07.2024 επιστολή- καταγγελία που έλαβε και υπογράφουν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Κομάνου του Ν. Κοζάνης, σχετικά με την αυθαίρετη απόφαση της Διεύθυνσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας να προκηρύξει θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (8μηνα), χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις που αφορούν την εντοπιότητα.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή τους, η εντοπιότητα που νόμιμα δικαιούνταν εδώ και δεκάδες χρόνια, αποτελούσε μια ανάσα για τους ανέργους των
υπό μετεγκατάσταση οικισμών του Ν. Κοζάνης. Ωστόσο, παρόλο που η ανεργία στις πληττόμενες περιοχές αποτελεί μάστιγα, η ΔΕΗ πλέον καταργεί αυτό το κριτήριο και δεν τηρεί ούτε τους τύπους, ώστε αυτό να διατηρηθεί ως αντιστάθμισμα στην απολιγνιτοποίηση. Επομένως ζητείται από το αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΕΗ η άμεση απόσυρση της τρέχουσας προκήρυξης και η άμεση διαβούλευση των αρμοδίων με εκπροσώπους των πληττόμενων περιοχών, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με τις θέσεις εργασίας που αναρτήθηκαν και αφαιρούν από τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών το δικαίωμα εργασίας.
Επισυνάπτεται η επιστολή με τα αναφερόμενα σχετικά. Παρακαλούμε για την απάντησή σας και τις σχετικές ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2024
Η καταθέτουσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Οι Σύλλογοι των πληττόμενων περιοχών του Ν. Κοζάνης, Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Κομάνου, με γραπτή διαμαρτυρία καταγγέλλουν την αυθαίρετη
απόφαση της Διεύθυνσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας να προκηρύξει θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (8μηνα) χωρίς τις απαραίτητες
προϋποθέσεις που αφορούν την εντοπιότητα.
Η τωρινή προκήρυξη της ΔΕΗ (Αγγελία εύρεσης εργασίας) είναι παράνομη και καταχρηστική. Ο βαθμός εντοπιότητας που είναι το νόμιμο μας δικαίωμα καταπατάται. Η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ με τις θέσεις εργασίας που νόμιμα κατείχαμε εδώ και δεκάδες χρόνια μαζί με την ΔΕΗ, αποτελούσε για εμάς μια ανάσα για τους ανέργους των υπό μετεγκατάσταση οικισμών του Ν. Κοζάνης.
Η ανεργία στις πληττόμενες περιοχές γίνεται μάστιγα και η απόγνωση στο εξειδικευμένο προσωπικό που απασχολείτε συστηματικά στην ΔΕΗ είναι εμφανής. Ούτε ως αντιστάθμισμα στην απολιγνιτοποίηση δεν κράτησαν τους τύπους ώστε να απασχολήσουν με αυτόν τον τρόπο ανέργους της περιοχής.
Παρακαλούμε να αποσύρετε την τωρινή προκήρυξη (Αγγελία εύρεσης εργασίας) για τις παρακάτω θέσεις που ζητάει η ΔΕΗ.
Η κοινωνία του Ν. Κοζάνης και ειδικότερα των πληττόμενων περιοχών έχει φτάσει σε τέλμα. Απαιτούμε άμεσα να υπάρξει μια συνομιλία με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Στάσση και εκπροσώπους των πληττόμενων περιοχών για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με τις θέσεις εργασίας που αναρτήθηκαν και μας αφαιρούν το δικαίωμα εργασίας.

Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την λύση του προβλήματος.
Το παρών έγγραφο υπογράφουν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ν. Κοζάνης:
1) ΠΗΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2) ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
3) ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

X