Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε από το αξίωμα του Προέδρου του κόμματος.

Φυσικά, και επειδή ένα κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί εν κενώ, και ελλείψει πλέον Προέδρου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην ομιλία που είθισται να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο κ. Νίκος Παππάς.

Εξέλιξη που οδήγησε πολλούς να πουν αλλά και να γράψουν πως απ’ όλη αυτή την αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κερδισμένος, προς το παρόν, είναι ο άλλοτε νούμερο δύο του κόμματος, επί Προεδρίας του κ. Αλέξη Τσίπρα.

***

Να θυμίσουμε πως ο κ. Παππάς, που διετέλεσε και Υπουργός στις κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα, είχε καταδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο με βάση το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών, με ψήφους 13 χωρίς καμιά μειοψηφία, το Φεβρουάριο του 2023,  για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία σχετικά με την παροχή τηλεοπτικών αδειών του 2016 (παράβαση καθήκοντος),

Το Σεπτέμβριο του 2023 πήρε μέρος στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου του κόμματος που θα αντικαθιστούσε τον αποχωρήσαντα ήδη κ. Αλέξη Τσίπρα και ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 12.787 ψήφους και ποσοστό 8,68%.

Έτσι, στο δεύτερο γύρο στήριξε τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος και εξελέγη τελικά.

***

Όλο το διάστημα της Προεδρίας Κασσελάκη ήταν απ’ αυτούς που δεν τον αμφισβήτησαν ποτέ και η καλή τους συνεργασία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα όταν ο πρώην Πρόεδρος τον πρότεινε για την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του κ. Σωκράτη Φάμελλου, όπου εξελέγη με ισχνή πλειοψηφία.

Η ενέργεια αυτή επικρίθηκε πάρα πολύ από την εσωκομματική αντιπολίτευση και σύμφωνα με την άποψη πολλών επιτάχυνε τις διαδικασίες που οδήγησαν τελικά στην πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη.

***

Μετά απ’ όλα αυτά, ο κάποτε νούμερο δύο του κ. Τσίπρα, είναι αυτός που θα μιλήσει εκ μέρους του κόμματος του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Θα είναι αυτό το γεγονός η αφετηρία που θα τον φέρει τελικά και στην ηγεσία του, μέσω της εκλογής από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, αν αποφασίσει να ξαναθέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου;

Πολλοί το θεωρούν πιθανό, καθώς αν μη τι άλλο ο κ. Νίκος Παππάς απέδειξε μέχρι σήμερα πως είναι χαλκέντερος και ότι μπορεί πάντα να βρίσκεται όχι απλώς στο κομματικό προσκήνιο αλλά και σε καίριες θέσεις του κομματικού μηχανισμού.

Κι αυτό το κάνει για πολλά χρόνια τώρα…

Ίσως κάποια μέρα στο άμεσο μέλλον το κάνει και από τη θέση πλέον του Προέδρου.

 

Το λογικό… μούδιασμα των στελεχών, μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν απασχολούν μόνο τα μεγαλοστελέχη του και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής του Γραμματείας.

Απασχολούν και προβληματίζουν και πιο χαμηλόβαθμα στελέχη, τα απλά μέλη του και φυσικά όλους εκείνους που εξακολουθούν να αισθάνονται κοντά στο κόμμα αυτό και να το στηρίζουν.

***

Έτσι, είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει ένα μούδιασμα και μια έντονη ανησυχία σε όλους αυτούς καθώς μέρες που είναι βλέπουν από τη μια μεριά τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει οικονομικά μέτρα και να μιλά για πρόγραμμα 1.000 ημερών, και από την άλλη στο κόμμα τους να… πλακώνονται για τις διαδικασίες, για το αν κάποιοι έβαλαν ή όχι… κουκούλες, αν επικράτησαν οι φράξιες και η κομματική νομενκλατούρα εις βάρος του… λαού, και να μην ξέρουν τι θα ξημερώσει τελικά για το κόμμα τους, προς ποια κατεύθυνση θα πάει και αν καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Ερωτήματα που δεν είναι εύκολο ν’ απαντηθούν και σίγουρα όχι σε σύντομο χρονικά διάστημα, καθώς όλοι καταλαβαίνουν πως έχουν αρκετό έως πολύ δρόμο μπροστά τους, αφού όπως δείχνουν όλα μπορεί να είναι πιο εύκολο να αποκαθηλώσεις έναν Πρόεδρο, αλλά είναι σίγουρα πιο δύσκολο να βρεις έναν νέο, τον οποίο θα αποδεχθούν και θα στηρίξουν όλοι.

 

X