Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Ιορδάνη Ανδρεάδη, Πρ. Νομάρχη Κοζάνης, ο οποίος μίλησε τόσο για τα θέματα της υγείας, όσο και για τα αυτοδιοικητικά.

Ο Ιορδάνης Ανδρεάδης, έχει θητεύσει επί δεκαετίες στην χειρουργική κλινική του Μποδοσάκειου και με αυτή του την ιδιότητα κλήθηκε να αναφερθεί στα όσα λέγονται για τον περίφημο υγειονομικό χάρτη αλλά και την κατάσταση στο ΕΣΥ σήμερα. Ξεκίνησε την αναφορά του με  την προσπάθεια που έγινε με τον τ. υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο για μια σοβαρή προσπάθεια αναδιάρθρωσης αλλά και στις ευθύνες που είχε το τότε «καθηγητικό κατεστημένο», οδηγώντας τον τότε υπουργό σε παραίτηση.

“Μπαλώματα στα μπαλώματα, ήρθε ένας κορωνοϊός και απέδειξε περίτρανα την αξία ενός σωστού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Που πάει η φορολογία μας; Να τα ιδιωτικοποιήσουμε όλα;», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως χρειάζεται ένα σύστημα υγείας κοντά στον πολίτη με έλεγχο, αλλά και να υπάρχει ένας συμπληρωματικός ιδιωτικός τομέας με ανάλογο έλεγχο.

«Παιδιά του κομματικού σωλήνα διορίζονται στα νοσοκομεία»

Κάλεσε μάλιστα τους τοπικούς άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνοντας ότι πολλά πράγματα μπορούν να λυθούν τοπικά. «Ζητούμε να γίνει αποκέντρωση του συστήματος υγείας. Δεν μπορεί να αποφασίζονται όλα από το Υπουργείο Υγείας. Να δούμε επιτέλους πως διοικείται το σύστημα υγείας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης. Παιδιά του κομματικού σωλήνα και άσχετοι με το αντικείμενο διορίζονται. Έχουμε ανθρώπους πτυχιούχους πάνω στη διοίκηση μονάδων υγείας που είναι στα αζήτητα και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Η μεταρρύθμιση να ξεκινήσει από το μοντέλο διοίκησης του ΕΣΥ. Σημείωσε, μάλιστα, πως θα πρέπει  να ρυθμιστεί και το θέμα των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

«Τι να τα κάνω τα άδεια κρεβάτια στα νοσοκομεία;»

Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα του Ογκολογικού στο Μποδοσάκειο, σημειώνοντας πως δεν αρκεί το τμήμα και χρειάζεται να γίνει και ακτινοθεραπευτικό καθώς όπως είπε υπάρχει πρόβλημα και δεν αρκεί το Θεαγένειο για όλη τη Β. Ελλάδα.

Για τη συζήτηση περί νέου νοσοκομείου στο Δ. Κοζάνης, που αποτελεί πρόταση του απερχόμενου δημάρχου Λ. Μαλούτα, απάντησε πως το κτήριο είναι παλιό και κάτι έπρεπε να γίνει, σημειώνοντας πως στη Δ. Μακεδονία υπάρχουν υπέρ αρκετές κλίνες και τα αποτελέσματα είναι τραγικά. «Τι να τα κάνω άδεια κρεβάτια, εκεί είναι η παθογένεια, πως θα έχουμε πληρότητα, όχι το πώς θα κρατάμε νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως το ζητούμενο είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Επίσης, για την πρόταση του συνδυασμού Αμανατίδη για τον νέο υγειονομικό χάρτη, ο κ. Ανδρεάδης έκοψε με το βαμβάκι, λέγοντας ότι : «Άλλο προτείνω και διεκδικώ σοβαρά και άλλο αποφασίζω, απάντησε, λέγοντας πως σήμερα η περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα καθώς δεν αποφασίζουν αυτοί.

«Ποιες κλινικές μπορούν να συγχωνευθούν»

«Έχουμε 65 νοσοκομεία σε λιγότερο από 250.000 πληθυσμό. Αυτό είναι πολυτέλεια, έχουν τα ίδια προβλήματα και ελλείψεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φεύγει. Εγώ συμφωνώ με τη συγχώνευση κλινικών, ποιες όμως μπορούν να συγχωνευθούν; Υπάρχουν κλινικές που πρέπει να λειτουργούν με κάλυψη, καθώς δεν μπορείς να έχεις Ορθοπεδική χωρίς Καρδιολόγο κ.α.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως θα μπορούσαν ενδεχομένων να υπάρχει λιγότερε ουρολογικές κλινικές ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό και να υπάρξει ποιοτική υγεία, καθώς «με έναν και δύο γιατρούς δεν γίνεται υγεία».

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από σύστημα προγραμματισμού χειρουργείων, με τον κ. Ανδρεάδη να εκφράζει τις αντιρρήσεις του, ιδίως σε ό,τι αφορά τα επαρχιακά νοσοκομεία στα οποία λχ ενώ έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία μπορεί να αναβληθούν λόγω ενός τροχαίου. «Το πρόβλημα αφορά στα μεγάλα νοσοκομεία, όπου αναβάλλοντας χειρουργεία, αλλά γιατροί έλεγαν ότι μπορούσαν να κάνουν τις εγχειρήσεις σε εξω -νοσοκομειακές δομές ιδιωτικά. Μπορώ να βάλω κοίλη ως επείγον χειρουργείο. Το πρόβλημα αφορά την χρηστή διοίκηση. Δεν μπορεί να αποφασίζει η Αθήνα για τα χειρουργεία αυτά», τονίζει.

Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν καθώς αν προκύψει ένα σοβαρό περιστατικό με εγκεφαλικό αιμάτωμα και ο γιατρός καλείται να βρει νευροχειρουργικό και ΜΕΘ. «Μας στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα και ζητάω παρέμβαση λόγω προσωπικής γνωριμίας για σοβαρό περιστατικό, ζητάω μεσολάβηση για να μην πεθάνει 32 χρονών παλικάρι. Έχω πολλά τέτοια περιστατικά που μπορώ να αναφέρω», λέει έξω από τα δόντια, τονίζοντας πως έτσι πεθαίνει κόσμος.

Για τα όσα έχουν ακουστεί περί πανεπιστημιακού νοσοκομείου, απάντησε πως δεν νοείται χωρίς Ιατρική σχολή, ενώ τριτοβάθμιο είναι ένα νοσοκομείο που έχει όλες τις ειδικότητες, αλλιώς δεν έχει νόημα να το λέμε.

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει απροθυμία των νέων να δουλέψουν στο ΕΣΥ, αναφέρθηκε στην κακή οργάνωση, τις μειωμένες στελεχώσεις κλινικών, πόσα χειρουργεία γίνονται και τι γκάμα χειρουργείων έχουν λ.χ. , αναφερόμενος στους γιατρούς που φεύγουν έξω για να δουλέψουν.

 

«Να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του κράτους και της Τ.Α.»

Στα της αυτοδιοίκησης, ερωτηθείς αν υπάρχει νέο φυτώριο στην κεντροαριστερά, ο κ. Ανδρεάδης απάντησε πως τα στελέχη καταξιώνονται μέσα από την ίδια την κοινωνία, κάνοντας σχολιασμό για τα αποτελέσματα που ήρθαν στην αυτοδιοίκηση και τα οποία δεν αναμενόταν από το ευρύ κοινό. «Ποσώς με νοιάζει αν οι δήμοι και περιφέρειες θα πρασινίσουν ή θα κοκκινίσουν. Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα της αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο και αυτό μετράει, τι σημαίνει αποκέντρωση, ποιες είναι οι αρμοδιότητες κ.ο.κ. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του κεντρικού κράτους και της Τ.Α. και να μην αλληλεπικαλύπτονται οι αρμοδιότητες», σημείωσε, φέρνοντας παραδείγματα και για την Εορδαία, όπως τα αντιπλημμυρικά που έχει αρμοδιότητα το κεντρικό κράτος και μια σειρά παραδειγμάτων έργων που θα μπορούσε να τα κάνει η αυτοδιοίκηση.

Θα πάμε 50 χρόνια πίσω και θα τιμωρήσουμε την τοπική κοινωνία, αναρωτήθηκε, λέγοντας πως και στην δική του περίπτωση δεν τον «κυνήγησε» κανείς κομματικά. Ερωτηθείς αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την αυτοδιοίκηση και τους χειρισμούς της, με αφορμή το παράδειγμα της Γέφυρας των Σερβίων, ο κ. Ανδρεάδης απάντησε πως το ζήτημα αφορά τον διαχρονικό έλεγχο των δημόσιων έργων, όπως και τι γίνεται για τον έλεγχο των φραγμάτων. «Η καυτή πατάτα έσκασε στα χέρια του Κασαπίδη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή είναι το πως θα καλυφθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα στην περιοχή και αυτό δεν το ακούσαμε προεκλογικά . Αυτό είναι το διακύβευμα. Σε ποια κατεύθυνση θα είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας για να σταθεί ο κόσμος στα πόδια του. Τα χωριά μας άδειασαν, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα συρρικνώνονται. Θα γίνουμε πόλη συνταξιούχων; Φτάνουν οι ΑΠΕ; Πως θα επιβιώσουμε; Είχαμε το εξής φαινόμενο. Η απανθράκωση μεταφράστηκε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς διάλογο και έχουμε και εμείς ευθύνες», είπε με νόημα.

Για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Περιφέρεια, δεν θέλησε να σχολιάσει, λέγοντας πάντως ότι «η Γ. Ζεμπιλιάδου είναι αδικημένη σε αυτή την ιστορία», λέγοντας πως ο μεν Αμανατίδης είχε από την αρχή ρεύμα, ακολούθησε κομματική στήριξη στον κ. Κασαπίδη και τη β΄ Κυριακή ήταν ξεκάθαρη η νίκη Αμανατίδη. Χαρακτήρισε έκπληξη το αποτέλεσμα στο Δ. Κοζάνης & αναμενόμενο το αποτέλεσμα στην Πτολεμαΐδα, καταλήγοντας πως και για την Πτολεμαΐδα πρέπει να αναλάβει κάποια στιγμή η νέα γενιά.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X