Η εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με την Φωτεινή Μάντσου φιλοξένησε την Ιφιγένεια Βλαχογιάννη – Πρόεδρος στο Παράρτημα Βέροιας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία αναφέρθηκε στις αυξητικές τάσεις που υπάρχουν στη φοιτητική στέγη, με αρκετούς φοιτητές να στρέφονται στη συγκατοίκηση.

Η εξίσωση είναι δύσκολη σε όλη την Ελλάδα, τονίζει, λέγοντας πως η αύξηση της αγοράς ακινήτων δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, καθώς δεν υπάρχουν πολλά σπίτια, ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές.

Οι οικογένειες καλούνται να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη, με το μίσθωμα των 300 – 350 ευρώ να είναι δυσεύρετο στις ημέρες μας (ιδίως στην Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Στην Αθήνα, ιδίως, οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες και είναι πολύ δύσκολο να αναζητηθούν σπίτια προς ενοικίαση στις ανωτέρω τιμές. Σε αυτές τις τιμές βρίσκει κανείς μόνο στούντιο των 25 τ.μ., ενώ αρκετοί φοιτητές σπουδάζουν στην πόλη καταγωγής τους.

Σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα και με έρευνα πανελλαδικού δικτύου, υπάρχει συνολική αύξηση των τιμών της τάξης του 10-15% στα ανακαινισμένα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα.

Οι τιμές είναι πολύ υψηλές σε σχέση και με τα εισοδηματικά κριτήρια των πολιτών, με τη Eurostat να κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση με νέους να διαμένουν στην πατρική τους κατοικία.

Οι γονείς θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτι, ενώ μια λύση δημοφιλής σήμερα είναι η συγκατοίκηση. Ο κόσμος πλέον το προτιμάει και αυτή η λύση προτείνεται και από εκτιμητές ακινήτων, καθώς μειώνονται τα έξοδα σημαντικά.

Μια ακόμη λύση, είναι να μην αναζητούνται σπίτια στο κέντρο των πόλεων, αλλά να νοικιάσουν σπίτια περιαστικά, ώστε να πετύχουν μικρότερο μίσθωμα.

Για τη Θεσσαλονίκη: Σε περιοχές του κέντρου όπως ο Άγιος Δημήτριος, το Ιπποκράτειο, Βαρδάρης, Κάτω Τούμπα, τα σπίτια έχουν έτος κατασκευής από το 1975 μέχρι το 2000, δεν ξεπερνούν τα 25 τμ και το μίσθωμα είναι στα 300 ευρώ στην καλύτερη.

Την διαθεσιμότητα των ακινήτων επηρεάζει και το RBNB, με πολλές πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, πάτρα να είναι δύσκολη η εύρεση σπιτιού.

Η αγορά ήδη έχει κουραστεί και από τον Σεπτέμβριο και μετά θα μειωθεί η ζήτηση και θα μειωθούν οι τιμές, αναφέρει επίσης.

Τι να προσέξουν

Η μίσθωση κατοικίας είναι τριετής τουλάχιστον, να κατανοήσουν τους όρους των συμβολαίων ενοικίασης, να προσέχουν πρακτικά θέματα, όπως ποιος φέρει τα βάρη του ακινήτου, για ποιες δαπάνες επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης κ.α.

Συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις αγγελίες που διαβάζουν, συνέστησε επαφή με μεσίτη ή μέσω κάποιου γνωστού.

X