-Στο βιβλίο μου, ποιητική συλλογή με τίτλο *Ματιά στον κόσμο*, υπάρχει ποίημα με τον τίτλο *Αλήθεια* και στην πρώτη του στροφή, γράφω:

Θέλω να πω για την αλήθεια, αλήθεια τι μπορώ να πω, ότι κι αν πω για την αλήθεια, στ΄ αλήθεια, ψέματα θα πω!

-Αφορμή για να επικοινωνήσω μαζί σας, όπως καταλάβατε φαντάζομαι, είναι ο πόλεμος στο Ισραήλ! Λέγεται ότι, στον πόλεμο, τα πρώτα θύματα είναι η αλήθεια και ο άμαχος πληθυσμός! Και βέβαια, αυτό αποδεικνύεται και πάλι για μία ακόμη -δυστυχώς- φορά!

-Όλα τα Μ.Μ.Ε μας παρουσιάζουν συνεχώς και αδιαλείπτως τις αψιμαχίες, αντιπαραθέσεις, μάχες και οπλικά συστήματα και μέσα και όλα όσα μπορούν και συμβαίνουν στο πεδίο της σύγκρουσης των αντιπάλων! Όμως, ο Αμερικανός Frank Loyd Wricht, είχε πει το εξής, *Η αλήθεια είναι πιο σημαντική από τα γεγονότα*!

-Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η αλήθεια είναι ένα ποτάμι και έκαστος (Ισραήλ – Χαμάς – Κόσμος – Λαός) λέει την δική του αλήθεια κατά πώς ο καθένας τους την βλέπει, αναλόγως δηλαδή από ποια όχθη της βρίσκεται!

Το νερό στο ποτάμι έχει μια συγκεκριμένη ροή, όμως αν ρωτήσουμε προς ποια κατεύθυνση ρέει αυτό, ο μεν ένας θα μας απαντήσει προς τα δεξιά, ο άλλος προς τα αριστερά!

-Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Μένανδρος έλεγε, *Ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια*. Επίσης, ο Nicolás Gómez Dávila, Κολομβιανός συγγραφέας, είχε πει ότι: *Οι αλήθειες δεν είναι σχετικές.

Αυτό που είναι σχετικό είναι οι απόψεις για την αλήθεια*. Και νομίζω ότι και οι δύο έχουν δίκιο!

-Είχα διαβάσει κάποτε ένα φιλοσοφικό βιβλίο που για την αλήθεια εν συντομία και επιγραμματικά έγραφε: *Η αλήθεια έχει τόσες όψεις όσα και τα δάκτυλα του χεριού μας*, δηλαδή:

1/. Αντικειμενική Αλήθεια (το περιεχόμενο των παραστάσεων μας, που αντανακλά τον αντικειμενικό μας μικρόκοσμο),

2/. Απόλυτη Αλήθεια (εννοώντας την μεταβλητότητα της ανθρώπινης γνώσης),

3/. Συγκεκριμένη Αλήθεια (που εξαρτάται από τις συνθήκες, τον τόπο και τον χρόνο),

4/. Σχετική Αλήθεια (εξαρτώμενη, μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη με τον χρόνο και τα νέα δεδομένα που την διαμορφώνουν) και

5/. Συγκριτική Αλήθεια (εκείνη που προκύπτει όχι αυτούσια, αλλά συγκριτικά και σχετικά, δηλαδή ως ετεροπροσδιοριζόμενη).

-Ισραήλ Vs Χαμάς! Αλήθεια, που βρίσκεται η αλήθεια; Και για ποια αλήθεια, μιλάμε εμείς και για ποια ο καθένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους εμπλεκόμενους;

-Ποιος βρίσκεται στην αληθινή πλευρά της αλήθειας, άραγε;

Ρουσσάκης Σαρ. Πολυχρόνης
Πρόσφυγας αδικοχαμένων πατρίδων
Έλλην το γένος, Μακεδνός
Πατριώτης κατά το ήθος
Σκεπτόμενος κατά το έθος
Εκφραζόμενος κατά το είκος
Χριστιανός Ορθόδοξος
(02 Οκτ.2023)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X