Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Ιορδάνη Ανδρεάδη – Ιατρό Χειρούργο, που θήτευσε επί δεκαετίες στο ΕΣΥ και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
«Στεναχωριέμαι γιατί η ψυχή μου ήταν ακόμη στο Νοσοκομείο, αλλά αν μπορούσα τότε που βγήκα στη σύνταξη να παραμείνω, θα παρέμενα να τελειώσω εκεί τη θητεία μου. Βλέπω μια στοχοποίηση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και αναρωτιέμαι, είναι καλύτερα τα πράγματα στο Νοσοκομείο Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών, της Καστοριάς; Η Πτολεμαΐδα γιατί στοχοποιήθηκε, με όλα αυτά που ακούγονται;», είπε αρχικά με έμφαση.
Ο τέως Νομάρχης συμπλήρωσε πως η περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα της υγείας, τονίζοντας και ότι στον Καλλικράτη προβλέπεται αποκεντρωμένο σύστημα υγείας, το οποίο όπως είπε δεν διεκδίκησε κανείς. «Όχι τζάμπα μάγκες, να έχεις αρμοδιότητες και ευθύνες», προσέθεσε.
Για τη λειτουργία του Μποδοσάκειου, είπε πως έχει δύο χειρουργούς (όσους και η Φλώρινα), γιατροί εφημερεύουν στην Παθολογική ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη κ.ο.κ. σε μια κατάσταση που έτσι είναι. «Θα πρέπει να δούμε συνολικά από την περιφέρεια μια ολιστική αντιμετώπιση του συστήματος υγείας», είπε επίσης. Για την προσπάθεια της περιφέρειας για την υλοποίηση υγειονομικού χάρτη, είπε πως το υπουργείο ουσιαστικά το ξέκοψε, άρα «πολύς θόρυβος για το τίποτα».
Σημείωσε πως είναι υποχρέωση του κράτους να έχει ένα σύστημα υγείας ως κοινωνικό αγαθό, για αυτό και πρέπει να υπάρχει στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για τα απογευματινά ιατρεία, σχολίασε πως έγιναν για τους μεγαλογιατρούς, καθώς λίστα στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας δεν υπάρχει.
«Γιατροί έξι ταχυτήτων»
«Το Μποδοσάκειο λειτουργεί με όλα τα προβλήματα που λειτουργούν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος και της Δ. Μακεδονίας. Σήμερα έχουμε γιατρούς έξι ταχυτήτων στα νοσοκομεία: Μόνιμους, επικουρικούς, παράταση συνταξιούχων, ιδιώτες με μπλοκάκι κ.ο.κ.», είπε επίσης. Τόνισε πως οι γιατροί θα πρέπει να είναι στο δυναμικό της κλινικής και όχι να έρχονται από άλλα νοσοκομείο να ενισχύσουν ,ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της κλινικής.
Γιατροί δεν έρχονται γιατί δεν είναι ελκυστικό πια το νοσοκομείο και γενικά τα νοσοκομεία και οι λόγοι είναι πολλοί: Το μισθολογικό, πόσοι γιατροί είναι στην κλινική κ.α., απάντησε σχετικά. Για το συλλαλητήριο που έγινε στην Πτολεμαΐδα το χαρακτήρισε ως μεγαλειώδες. Ερωτηθείς αν κάνουν καλό για το νοσοκομείο όλα αυτά που ακούγονται.
«Να μην διοικούν τα νοσοκομεία, κομματικά στελέχη»
Σχολίασε το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να διοικούν τα νοσοκομεία κομματικά στελέχη. Είπε πως είναι παράδοξο ότι η θέση της Πτολεμαΐδας είναι άγονη στη θέση διοικητή. «Έμεινε αδιοίκητο το νοσοκομείο για πάνω από ένα ενάμιση χρόνο όταν έφυγε η προηγούμενος διοικητής. Που ήταν οι βουλευτές; Η διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας δεν μπορούσε να υπογράψει για προκηρύξεις θέσεων», είπε με έμφαση περιγράφοντας την κατάσταση στο Μποδοσάκειο όταν αποχώρησε ο τότε διοικητής γιατί εξελέγη βουλευτής.
Για τη μεταφορά των θέσεων ειδικοτήτων στις προκηρύξεις, λ.χ. αντί για παθολόγο να μπει νεφρολόγος, απάντησε πως οι θέσεις γιατρών δεν περισσεύουν, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι να συσταθούν θέσεις ώστε να ζητηθούν γιατροί για ειδικότητες που λείπουν στο Νοσοκομείο. «Στόχος είναι μια ισόρροπη ανάπτυξη του Νοσοκομείου», είπε σχετικά.
Πρότεινε, δε, στη διοίκηση του Νοσοκομείου, να πάρει πίσω τις προτάσεις για μετατροπές θέσεων (που ζητούνται τελικά σε προκηρύξεις από το Υπουργείο) και να προχωρήσουν στη σύσταση νέων θέσεων γιατρών που λείπουν. Για το Νεφρολογικό είπε πως η κλινική δυνάμωσε και πρέπει να διευρυνθεί.
«Τίποτα δεν χαρίζεται, διεκδικείς»
«Τίποτα δεν χαρίζεται, διεκδικείς», είπε ακόμη. Για το ογκολογικό, είπε πως θα πρέπει να πλαισιωθεί και από μια θέση ακτινοθεραπευτή, λέγοντας πως κάθε διοίκηση σε ένα νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί με όραμα και στόχους, ώστε να διευρυνθεί και να γίνει ανταγωνιστικό.
«Να προχωρήσουν στη διεκδίκηση και νέων θέσεων, να προχωρήσουν σε σύσταση θέσεων και να πούμε πόσοι άλλοι γιατροί χρειάζονται. Να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει», είπε σχετικά.
«Αν είχαμε ένα ανταγωνιστικό νοσοκομείο θα μπορούσε να παίξει διαβαλκανικό ρόλο…»
Για την πρόταση της περιφέρειας περί οργάνωσης της υγείας στη Δ. Μακεδονία, και τα όσα ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Τ. Φούντογλου έχει πει για το Μποδοσάκειο, ότι μπορεί να παίξει ρόλο διαβαλκανικού νοσοκομείου, ο κ. Ανδρεάδης είπε πως αυτή η πρόταση υπήρχε και παλαιότερα. «Αν είχαμε ένα ανταγωνιστικό νοσοκομείο, θα μπορούσε».
Για την περιφέρεια, επανέλαβε πως πρέπει να διεκδικήσει αποκεντρωμένο σύστημα υγείας. Στο κομμάτι της υγείας, είπε πως τα προγράμματα πρόληψης (κεντρικά) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα παραμένει η στελέχωση των νοσοκομείων, καθώς εκεί πηγαίνουν τα επείγοντα.
«Οι τοπικιστικές λογικές μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα»
Ερωτηθείς αν είναι τοπικιστικό το αίτημα λειτουργίας ενός νοσοκομείου στην περιοχή, ο κ. Ανδρεάδης απάντησε πως ο κόσμος θέλει να λειτουργούν οι κλινικές γιατρών αλλά δεν τον ενδιαφέρει που θα πάει για να γίνει καλά. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί πρωτίστως έμφαση στα κέντρα υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με στελέχωση ειδικοτήτων αιχμής (όπως παιδίατρο κ.α.). Το ξεκαθάρισμα στην πρωτοβάθμια υγεία δεν γίνεται χάρη στα ιδιωτικά συμφέροντα, εκτίμησε επίσης.
Ακόμη, είπε πως παρά τις ελλείψεις στα νοσοκομεία γίνεται καλή δουλειά και ο κόσμος θα πρέπει να τους εμπιστεύεται, συμπληρώνοντας πως το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξουν οι γιατροί.
Ερωτηθείς για το πόσες κλινικές θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε νοσοκομείο, απάντησε πως «Υπάρχουν ειδικότητες αιχμής, όπως χειρουργική, παθολογία, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νοσοκομεία. Υπάρχει λόγος, όμως, να έχουμε πέντε ουρολογικές κλινικές; Θα μπορούσε να υπάρχει ένας ουρολόγος κάποιες φορές την εβδομάδα».
Επίσης, ρωτήθηκε αν μια κλινική δεν λειτουργεί καλά, θα πρέπει να αλλάξει ο διευθυντής, ο ίδιος απάντησε πως θα μπορούσε, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να γίνονται επαφές με τους ίδιους τους γιατρούς, για να μελετηθεί τι γίνεται ώστε να μην πηγαίνει καλά μια κλινική. «Έφυγαν τέσσερις παιδίατροι, χειρουργοί, γαστρεντερολόγος. Γιατί; Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε θέσεις, η διοίκηση έπρεπε να τους πει τι παράπονα υπάρχουν και όλοι να συνεργάζονται αρμονικά για το καλό της κλινικής», είπε επίσης.
Επέμεινε αρκετά στις θέσεις διοικητών, που θα πρέπει να στελεχώνονται με ανθρώπους που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στα νοσοκομεία. Επίσης, είπε με έμφαση πως οι λογικές «υποβαθμίζεται η Πτολεμαΐδα λ.χ. έναντι της Κοζάνης, μας έφτασαν στο σημείο σήμερα η Δυτική Μακεδονία να μην έχει σύστημα υγείας».
«Τι να το κάνουμε ένα νέο νοσοκομείο; Περιστερώνα;»
Είπε επίσης πως η περιοχή δεν χρειάζεται άλλα κτήρια και δεν χρειάζεται νέο νοσοκομείο για να γίνει «περιστερώνας», αλλά χρειάζεται ένα νέο σύστημα υγείας και να χαραχθεί πολιτική υγείας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως την αξιολόγηση των νοσοκομείων και πως θα πρέπει να γίνεται, με στόχο η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκό κράτος. Και κατέληξε λέγοντας πως για να παίξει στρατηγικό ρόλο το Μποδοσάκειο θα πρέπει να έχει και τα προσόντα, θίγοντας το θέμα και της ΜΕΘ που έκλεισε.
Β.Σ.