Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Θέμη Απατσίδη, Συγγραφέα – Εκπαιδευτικό, ο οποίος μίλησε με αφορμή την παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος του  Δήμου Εορδαίας με τίτλο «Εορδαία: η ακτινοβόλος εστία του ελληνικού θαύματος», που έγραψε ο ίδιος.

Η συζήτηση για το εν λόγω πόνημα ξεκίνησε γύρω στο 2000, με παρακίνηση του δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά, ώστε η περιοχή να εκπροσωπείται στα forum με ένα τεκμήριο της ταυτότητάς της. «Από το 2000 ξεκίνησε η ιδέα, η καταγραφή και τι πρέπει να περιλαμβάνει, ώσπου καταλήξαμε στο περιεχόμενό του. Σκοπός ήταν όχι τόσο να γνωρίσουν οι κάτοικοι την ιστορία τους, αλλά να την προβάλλουμε προς τα έξω, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου ο τόπος προσπαθεί να χαράξει τη νέα του ταυτότητα. Πρέπει να στηριχθείς στο τι έχει ο τόπος ως υπόβαθρο, ποια ήταν η διαδρομή του, ποιες είναι οι αφετηρίες και οι δυνατότητές του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θέμης Απατσίδης, μιλώντας για το βιβλίο

Ερωτηθείς αν η Εορδαία έχει ζήτημα ταυτότητας, απάντησε πως η ταυτότητα δεν είναι κάτι σταθερό αλλά διαμορφώνεται στο χρόνο, προσθέτοντας πως: «Ο σκοπός του ιστορικού είναι να δώσει ερέθισμα στον ακροατή και εκείνος να διαμορφώσει προσωπική άποψη, με στόχο να γίνει ο ακροατής ερευνητής.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Εορδαία: η ακτινοβόλος εστία του ελληνικού θαύματος». Ερωτηθείς για τα συμβάντα που καθόρισαν την περιοχή και γιατί επιλέχθηκε ο τίτλος, ο κ. Απατσίδης απάντησε μεταξύ άλλων πως: «Στο Ελληνικό θαύμα, την Ελλάδα που ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο, έχει τεράστια συμβολή η Εορδαία. Για να γίνει η εκβιομηχάνιση της χώρας, βασίστηκε στον εξηλεκτρισμό και το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν από την Εορδαία. Μπορούμε να θεωρούμε ότι η μεγάλη συμβολή του τόπου είναι ότι έδωσε τα σπλάχνα του, την υγεία του και ζωές ανθρώπων στον βωμό του εξηλεκτρισμού της χώρας».

«Το μήνυμα που στέλνει ο τίτλος του βιβλίου δεν είναι ένα και σταθερό. Από εδώ ξεκίνησε το ρεύμα. Υπάρχει και η ακτινοβολία του Μακεδονικού Βασιλείου, όμως και αυτό είναι μια πτυχή του τίτλου», προσέθεσε επίσης, περιγράφοντας την ιστορία της αρχαίας Εορδαίας και μιλώντας για τους ιστορικούς σταθμούς της περιοχής. «Η ιστορία μας είναι συγκριτικό στοιχείο για να χτίσουμε το μέλλον μας», είπε ακόμη, σκιαγραφώντας την ιστορία της περιοχής.

Στην Εορδαία, τόνισε, υπήρχαν από τις πρώτες γεωργικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ μίλησε για την  Εορδαία που έγινε κομμάτι του Μακεδονικού Βασιλείου, ακολούθως την ένταξή της στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την Οθωμανική της ιστορία αλλά και την Ελληνική της ιστορία.

Οι μεγάλες τομές: Το 1912 ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος και αλλάζει ο χαρακτήρας της, κάτι που δεν έγινε αυτόματα, προσθέτει. Στην απογραφή του ’25 καταγράφεται για πρώτη φορά η υπεροχή του ελληνικού πληθυσμού με μόλις το ¼ του πληθυσμού να είναι οι ντόπιοι, ενώ η Εορδαία έλαβε περίπου το μισό πληθυσμό προσφύγων που ήρθαν στη Δ. Μακεδονία, προσέθεσε.

Η δεύτερη μεγάλη τομή, μετά την αλλαγή του πληθυσμού, είναι η αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης, μιας και για 60 χρόνια η Εορδαία έγινε το βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ η Τρίτη τομή τώρα διαμορφώνεται με το μεταλιγνιτικό μέλλον, προσέθεσε επίσης, καταλήγοντας πως «η μεγαλύτερη επένδυση είναι ο πολιτισμός».

Η παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, παρουσία του συγγραφέα Θέμη Απατσίδη. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: -Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας – Αναστασία Γιαννακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας – Βελίκα Καραβάλτσιου, Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X