Πρόκειται για την απομάκρυνση των τελευταίων εστιών μόλυνσης και ρύπανσης στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, στο πλαίσιο του καθαρισμού, ανάπλασης και ενοποίησης, ώστε να αποτελέσει τμήμα του ενιαίου παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Οι εργασίες καθαρισμού, οι οποίες υλοποιούνται τα τελευταία δυόμιση χρόνια, βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο. Ήδη έχουν απομακρυνθεί συνολικά 1.500 τόνοι επικίνδυνων και μη αποβλήτων που έχουν οδηγηθεί σε μονάδες ανακύκλωσης ή αδρανοποίησης.

Ο επιφανειακός καθαρισμός ολοκληρώνεται με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων παλιών βυρσοδεψείων. Οι εργασίες κατεδάφισης θα ολοκληρωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες για τον καθαρισμό των υπόγειων υδάτων στην περιοχή, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες δενδροφυτεύσεις με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής και τη δημιουργία νέων χώρων προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες, με μια συνεχόμενη ζώνη αναψυχής και άξονα περιπάτου και με τη δυνατότητα απρόσκοπτης μετακίνησης με ποδήλατο.

Σύμφωνα με το thessnews.gr,Αυτοψία στις εργασίες κατεδάφισης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καθώς και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

«Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η πιο ρυπογόνος περιοχή της Μεσογείου. Η Περιφέρεια ανέλαβε μια δέσμευση πριν από μερικά χρόνια να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την περιβαλλοντικη και υγειονομική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης, να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την ντροπή της Θεσσαλονίκης και το βάλαμε.

Σήμερα οι τελευταίες διαδικασίες ολοκληρώνονται, κατεδαφίζονται πια τα εγκαταλλελημένα βυρσοδεψεία της περιοχής, αφού πρώτα η Περιφέρεια μερίμνησε για την μετεγκατάσταση των μονάδων που λειτουργούσαν στην περιοχή της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου και έτσι τώρα ο χώρος ανοίγει, αναβαθμίζεται, αποκαθίσταται και σε λίγους μήνες θα παραδοθεί για χρήση στους πολίτες. Μια περιοχή που δεν θέλαμε να περνάμε απ’ έξω, σήμερα γίνεται μια περιοχή αναψυχής, τοπόσημο για όλη την Θεσσαλονίκη.

Σε λίγους μήνες η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει έναν νέο πνεύμονα πρασίνου αλλά και ένα σημείο στο οποίο θα χαίρεται κανείς να πηγαίνει με τα παιδιά του, να κάνει βόλτες, αφού θα δημιουργηθούν ποδηλατοδρομοι, πεζόδρομοι, νησίδες αναψυχής και θα μπορεί κάθε οικογένεια και κάθε επισκέπτης του τόπου μας να απολαμβάνει μια επιπλέον ομορφιά αυτής της πόλης. Αυτό που ολοκληρώνεται είναι κομμάτι του συνολικού έργου αναβάθμισης και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που οραματίστηκε και σχεδίασε η Περιφέρεια μήκους 40 χιλιομέτρων από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι και σε μερικές εβδομάδες παραδίδουμε αυτό το πρώτο κομμάτι που ξεκινάει από το Καλοχώρι μέχρι το λιμάνι περιμένοντας το προεδρικό διάταγμα εντός του 2024 προκειμένου να ξεκινήσουμε και τις εργασίες από αυτό το σημείο μέχρι το Αγγελοχώρι.

Αυτό που ζητώ από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε το προεδρικό διάταγμα να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό για να ξεκινήσουμε δουλειά. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X