Όπως είναι γνωστό, φίλες και φίλοι και όχι μόνο, μετά την ανταλλαγή του πληθυσμού το 1923-1924, τα Τούρκικα Τζαμί μετατράπηκαν σε Χριστιανικής Εκκλησίες, αυτό συνέβη και στην πόλη μας, όπου, σήμερα, οι τρεις πρώτες, Εκκλησίες, Άγια Τριάδα, Άγιος Στέφανος και Άγιος Ιωάννης, προϋπήρχαν Τούρκικα Τζαμί.

Έτσι, ο Ιερεύς, Κάσπαρης Παπά Γιώργης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο λαός της ενορίας κάτω Πτολεμαϊδος, αποφάσισαν την ανέγερση Νέου Ναού, στο ίδιο χώρο.

Μετά τις σχετικές διαδικασίες, το 1953, θεμελιώνεται,, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτης μας, Πατέρα Βασίλειο, το Δήμαρχο, Χατζηευστρατίου Βασίλη και τον Ιερέα του Ναού, Κάσπαρη Παπά Γιώργη. Το σχετικό τελετουργικό έγινε από το Μητροπολίτη ,με τη συμπαράσταση του κλήρου της περιοχής και την παρακολούθησαν, οι πολιτικές – στρατιωτικές αρχές και πλήθος πιστών από την Πτολεμαϊδα και όχι μόνο.

Στη φώτο μας η αναμνηστική φωτογραφία, λίγο προ του τελετουργικού θεμελίωσης, από αριστερά: Ο Θεοχαρίδης Πανάρετος -μέλος της Ενοριακής Εκκλησιαστικής Επιτροπής -με πολύ ενδιαφέρον καν εργατικότητα, ο εν πολεμική διαθεσιμότητα Υπολοχαγός, Τσιούμαρης Θεόδωρος, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, Φλωρίνης- Αλμωπίας και Εορδαίας, Πατέρας, Ρούκαλης Αθανάσιος, καθήμενος στο μέσον της ομήγυρης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, Φλωρίνης Αλμωπίας και Εορδαίας, κ.κ.. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ο Εφραιμίδης Δημοσθένης και μετέπειτα Ιερέας Αγίας Τριάδος, ο Δήμαρχος, Χατζηευστρατίου Βασίλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κανιατσάκης Άγγελος, οι Ιερείς, Κομάνου -‘Γσότσος Παπά Πέτρος, Αγίας Τριάδος- Τερζόπουλος Παπά Βασίλης, Αγίου Ιωάννου- Τσιροζίδης Παπά Αριστείδης, στο βάθος, Αγίου Στεφάνου- Κάσπαρης Παπά Γιώργης και ο άγνωστός μας Ιερέας X, ο Καραχαρίσης Στέφανος-από την Ασβεστόπετρα, ο Δάσκαλος και έφεδρος Ταγματάρχης, Συμεωνίδης Μιλτιάδης, πίσω τέρμα, ο Ανθυπασπιστής Χωροφυλακής Παυλάκος Μιχάλης και πάρα πολλοί άλλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X