Θα υπάρξει, τελικά, πολιτική λύση  για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας;

Η είδηση γνωστή πλέον σε όλους.

Αντιγράφουμε από το e-ptolemeos.gr: “Η ΔΕΗ απειλεί με νέο της εξώδικο τη δημοτική επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας πως θα της κόψει το ρεύμα στη ΔΕΤΗΠ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λόγω της μη καταβολής τουλάχιστον των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να έχει ήδη καταβάλει, ως οφείλει.

Το νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» που έχει ανοίξει μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΤΗΠ έρχεται να προστεθεί λίγες ημέρες μετά την πληρωμή από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας ποσού 500.000 ευρώ, από τα 2,5 εκ. ευρώ που ορίζει η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Η διακοπή της ρευματοδότησης των ηλεκτρολεβήτων και εμμέσως της ΔΕΤΗΠ, απειλεί σε κάθε περίπτωση τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης για την θερμαντική περίοδο που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες.”

Και το αναπόφευκτο αλλά εύλογο ερώτημα που προκύπτει μετά την εξέλιξη αυτή: Τώρα τι γίνεται;

***

Τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ ξεκάθαρα.

Ένα πρόβλημα που αφορά ένα χρέος της τάξης των 103 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2024, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η ίδια η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, είναι πρακτικά, αλλά και λογικά, αδύνατο να αντιμετωπισθεί με κάποιο τρόπο από μια Επιχείρηση που ο κύκλος εργασιών της κυμαίνεται μεταξύ των έξη και των εξήμιση εκατομμυρίων ευρώ, βασιζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις ή στο δικό της ταμείο, αν προτιμάτε.

Οπότε τι μένει;

Αυτό που και εμείς έχουμε γράψει αρκετές φορές μέχρι τώρα.

Η πολιτική λύση!

Διαφορετικά και αντικειμενικά οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

***

Ένα αδιέξοδο βέβαια που δεν αφορά απλά τη λειτουργία μιας οποιασδήποτε Επιχείρησης, αλλά που μπορεί να επηρεάσει και τη ζωή χιλιάδων πολιτών που είναι συνδεδεμένοι και θερμαίνονται μέσω της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

Θα δοθεί όμως αυτή η λύση και πότε;

***

Κανονικά, θα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και καιρό.

Κάτι που δεν θα γινόταν, ή δεν θα γίνει ως χάρη, αλλά είναι κάτι που δικαιούται, και με το παραπάνω, η περιοχή μας.

Ας ελπίσουμε αυτό να γίνει τώρα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν γιατί μπορεί να έχουμε ακόμα καιρό μέχρι να χρειαστούμε την τηλεθέρμανση, αλλά ο καιρός περνάει πάντα πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μέχρι να πέσουν τα πρώτα χιόνια.

Υ.Γ. Μέχρι την ώρα που γραφόταν οι γραμμές αυτές δεν υπήρχε καμιά (γνωστή) εξέλιξη στο θέμα αυτό.

 

Μήπως είναι κι αυτός ένας τρόπος πίεσης;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχει πραγματική βάση, αλλά θα θέλαμε να μεταφέρουμε και αυτό που σκέφτηκαν πολλοί και το σχολίασαν αναλόγως μόλις έμαθαν πως η ΔΕΗ απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΤΗΠ πως προτίθεται να της κόψει το ρεύμα λόγω μη καταβολής των οφειλόμενων.

Τι σκέφτηκαν;

Μήπως η ενέργεια αυτή της ΔΕΗ έγινε έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση προκειμένου να βγει από τη μέση ένα από τα θέματα που εμποδίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια των τριών τηλεθερμάνσεων με θερμική ενέργεια από τη ΣΗΘΥΑ που η ίδια πρόκειται να κατασκευάσει;

***

Το σκεπτικό έχει ως εξής:

Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο πως μια από τις κόκκινες γραμμές που έχουν βάλει οι Δήμαρχοι στις συζητήσεις που έχουν για το θέμα αυτό με το Υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ, είναι και η ρύθμιση των χρεών των Δημοτικών τους Επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ.

Χρέη που προέρχονται από τη λειτουργία των ηλεκτρολεβήτων και την άδεια χρήσης ρύπων.

***

Σε κάθε συνάντηση και σε κάθε περίπτωση οι Δήμαρχοι έχουν ξεκαθαρίσει πως για να προχωρήσουν σε υπογραφή της σύμβασης, πέραν των άλλων όρων που έχουν θέσει (π.χ. διασφάλιση της τιμής της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας) θεωρούν ως απολύτως απαραίτητο, και δεν έχουν καθόλου άδικο, το να βρεθεί ο τρόπος και για την τακτοποίηση των χρεών τους προς τη ΔΕΗ.

Και αυτός ο τρόπος, όπως γράφουμε και πιο πάνω, δεν μπορεί να είναι άλλος από μια πολιτική λύση μέσω της οποίας θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται.

Μια πολιτική λύση που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει.

***

Τη ΔΕΗ βέβαια, και με τη νέα της μορφή, δεν την ενδιαφέρει, υποθέτουμε εμείς, από πού θα προέλθουν τα χρήματα.

Το θέμα είναι να βρεθεί ο τρόπος και να πληρωθούν.

Άρα, μήπως τελικά η πίεση δεν είναι τόσο, ή μόνο, προς τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες αντικειμενικά δεν μπορούν να εξοφλήσουν αυτές τις οφειλές αλλά κυρίως προς την κυβέρνηση για να δώσει, επιτέλους, την πολιτική λύση που όλοι περιμένουν;

 

 

 

X