Θα δοθεί πολιτική λύση στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο  ή θα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ;

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που πάρθηκε το απόγευμα της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας προχωρά στην κατάθεση αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του  Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (Π.Χ.Π.).

Μια ομόφωνη απόφαση που θεωρούνταν και αναμενόμενη καθώς ήταν ξεκάθαρο πως οι Δήμαρχοι, στο σύνολο τους, διαφωνούσαν με τις προβλέψεις του συγκεκριμένου Π.Χ.Π.

***

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το πρώτο σημείο της ομόφωνης απόφασης της Π.Ε.Δ. και στο δεύτερο σημείο της αναφέρεται πως ζητούν ακόμα

«Να ακυρωθεί – τροποποιηθεί το ΦΕΚ (σ. σ. στο οποίο έχει δημοσιευτεί το Π.Χ.Π.) με νομοθετική ρύθμιση και να γίνει διαβούλευση, προκειμένου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις των φορέων της Δυτ. Μακεδονίας. Εφόσον ικανοποιηθεί αυτό, η ΠΕΔ ΔΜ δεσμεύεται να αποσύρει την αίτηση ακύρωσης.»

***

Κοντολογίς, η Π.Ε.Δ. δείχνει ξεκάθαρα πως στόχος της δεν είναι να εμπλακεί σε μια νομική διαδικασία, που πολλές φορές αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρονοβόρες, αλλά να γίνει η διαβούλευση για να κατατεθούν οι προτάσεις όλων, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στη σύνταξη ενός  Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου που θα τις συμπεριλάβει.

Επί της ουσίας, δηλαδή, ζητά μια πολιτική λύση, την οποία φυσικά μπορεί να δώσει η κυβέρνηση εάν το επιθυμεί με μια νομοθετική ρύθμιση, κάτι που είναι και το πιο σωστό, λογικό αλλά και δίκαιο στην περίπτωση αυτή.

***

Πάντως με τη δική τους απόφαση οι Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας διαχώρισαν τη θέση τους από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία μετά από σχετική πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Αμανατίδη είχε αποφασίσει την περασμένη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου να προσπαθήσει να συνεχίσει τη διαβούλευση χωρίς όμως να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

***

Το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι αν η Π.Ε.Δ. θα συνεχίσει μόνη της στη νομική οδό που επέλεξε ή αν θα προστεθούν και άλλοι που, επίσης, διαφωνούν με το Π.Χ.Π. Δυτικής Μακεδονίας και έχουν ήδη αντιδράσει.

Όπως μαθαίνουμε, είναι πολύ πιθανό ότι θα το πράξουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

***

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα, όποια και αν είναι η εξέλιξη του.

Μακάρι να πειστεί η Κυβέρνηση και να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση για να μην περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία μπορεί ν’ αργήσει.

Το άλυτο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Αν υπάρχει ένα πρόβλημα που παραμένει εδώ και χρόνια άλυτο είναι αυτό των αδέσποτων ζώων, κυρίως των σκύλων, που εξακολουθούν να περιφέρονται μέσα στις πόλεις μας.

Καλές οι στειρώσεις που κάθε λίγο μαθαίνουμε πως πραγματοποιούν οι Δήμοι (π.χ. χθες υπήρξε νέα ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης για δωρεάν στειρώσεις δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων), αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα που διαιωνίζεται και παραμένει πάντα σοβαρό.

***

Όπως και να το κάνουμε δεν αρμόζει σε σύγχρονες και αναπτυγμένες κοινωνίες να περιφέρονται στους δρόμους αγέλες αδέσποτων ζώων, ακόμα και αν αυτά είναι στειρωμένα.

Το καλό θα ήταν να υπάρχουν και γι’ αυτά οργανωμένες δομές που θα τα συλλέγουν και θα τα φιλοξενούν αφού τα άμοιρα ζωντανά έχουν διαρκώς ανάγκη από τροφή και νερό, όπως κάθε ζωντανή ύπαρξη, και δεν είναι δυνατόν να περιμένουν πότε θα βρεθεί μια φιλοζωική οργάνωση ή κάποιοι μεμονωμένοι ζωόφιλοι που θα τα ταΐσουν.

Έπειτα, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που χωρίς να έχουν τίποτα εναντίον των ζώων δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί τους και δεν ξέρουν πώς να φερθούν, με αποτέλεσμα όταν δουν μια ομάδα αδέσποτων να τους πλησιάζει είναι πιθανό να τρομάξουν ή να υποστούν κάποιο σοκ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

***

Τα παραδείγματα είναι πολλά, και μερικές φορές καθημερινά, και καταλήγουμε στο να ταλαιπωρούνται και οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά όλοι οι αρμόδιοι.

Είναι δυνατόν να μην μπορούν να βρουν λύση εδώ και τόσα χρόνια;

Δεν είναι απαραίτητο ν’ ανακαλύψουν ξανά την… Αμερική.

Ας αντιγράψουν κάποιο σχέδιο που εφαρμόστηκε με επιτυχία κάπου αλλού, εκτός Ελλάδας εννοείται.

 

 

 

 

 

X