Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Βαλεντίνα Πλάκα, Στέλεχος του CluBE, η οποία αναφέρθηκε στην 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών που θα γίνει από την Πέμπτη 14 ως την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο Νυμφαίο Φλώρινας, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης για τον Κλίμα “Climate Community_WM”, μιας δράσης που συνδιοργανώνουν το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Όπως τόνισε η ίδια, το CluBE προσπαθεί εφέτος ειδικά πολύ δυναμικά να συμμετέχει στο κομμάτι της εκπαίδευσης, με στόχο να κινητοποιηθούν οι πολίτες ώστε να είναι ενεργεί πολίτες, να ορίζουν το μέλλον τους, ώστε ενήλικες να έχουν αγάπη για την περιβαλλοντική επικοινωνία και εκπαίδευση να γίνουν πομποί περιβαλλοντικής αλλαγής, ώστε ο καθένας να μπορέσει να δημιουργήσει μικρά προγράμματα προκειμένου να γίνουν εκπαιδευτικοί πολίτες.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές και πτυχιούχους ΑΕΙ περιβαλλοντικών επιστημών, επιστημών υγείας και πρόνοιας, βιολογικών και θετικών επιστημών, κοινωνικών, καθώς και ανθρωπιστικών επιστημών. Επίσης στοχεύει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες συναφών σπουδών και σε όσους εργάζονται ή έχουν εργαστεί ως εκπαιδευτές, διερμηνείς, δημοσιογράφοι και ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στη τυπική της μορφή – Σχολεία, στη μη τυπική της μορφή – Περιβαλλοντικοί Διερμηνείς – Μουσεία, Πάρκα, Κρουαζιερόπλοια-Κατασκηνώσεις και στην άτυπη εκπαίδευση – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και σε όσους δραστηριοποιούνται εν γένει σε θέματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, Δημόσιας/ Κοινοτικής/ Περιβαλλοντικής Υγείας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα “Climate Community_WM” βρίσκεται στο πρώτο έτος ύπαρξής του, με ήδη τρεις ενεργές δράσεις. Μια εξ αυτών αποτελεί η 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, μια Ακαδημία που τρέχει ενεργά από το 2016 στο νησί της Σκύρου, ως Θερινή Ακαδημία, και το Δεκέμβριο θα έρθουν εκπαιδευόμενοι, από κάθε άκρη της χώρας στο Νυμφαίο Φλώρινας, ώστε να ζήσουν την εκπαιδευτική εμπειρία σε ένα χειμερινό τοπίο με φυσικό κάλλος.

Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία έχει οργανωθεί με την φιλοσοφία μιας οικολογικής κοινότητας, που ενδιαφέρον έχει την καλλιέργεια μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας στην κοινωνία των πολιτών, να γνωρίσει μεθόδους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά μέσα από την προβολή καλών πρακτικών και εμπειριών.

Η κ. Πλάκα τόνισε πως η όλη προσπάθεια της εξωστρέφειας του Clube μέσω συνεργειών, στόχο έχει να δώσει στους εκπαιδευόμενους δεξιότητες ώστε να μπορέσουν έπειτα να καταφέρουν να πρωτοτυπήσουν στα ελληνικά δεδομένα περιβαλλοντικά στο κομμάτι της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης. Το Clube θέλει να ενεργοποιήσει όλη την περιφέρεια, να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες, μέσω μιας οικολογικής κοινότητας, με κοινό σκοπό: Την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά.

Η Δ. Μακεδονία είναι σε φάση ενεργειακής μετάβασης, με στόχο του CluBE να είναι η ενδυνάμωση αυτού του ενθουσιασμού στο κομμάτι της αλλαγής, με στόχο η περιοχή να γίνει μια πρότυπη περιφέρεια στο κομμάτι μιας βιώσιμης περιφέρειας.

Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ενώ μέσα από τις εκπαιδεύσεις θα γίνουν και εκδρομές για να αναδειχθεί και η περιοχή.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X