Η ψήφος των βουλευτών, το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος των ομόφυλων.

Έναν πολύ ενδιαφέροντα… παραλληλισμό έκανε χθες το e-ptolemeos.gr.

Αφού τις μέρες αυτές γίνεται πολύ κουβέντα για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το ποιοι βουλευτές θα ταχθούν υπέρ ή εναντίον του, μας γύρισε στο Δεκέμβριο του 2015 όταν η τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε φέρει το νομοσχέδιο που εισήγαγε στην ελληνική κοινωνία το σύμφωνο συμβίωσης, και μας θύμισε τη στάση που είχαν κρατήσει οι βουλευτές της εποχής εκείνης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας κατά την ψήφιση του.

***

Γράφει, λοιπόν, ότι: «Από τους Δυτικομακεδόνες βουλευτές, είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου: η Μαρία Αντωνίου (ΝΔ) από την Καστοριά και ο Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ) από την Κοζάνη.

Απών από την ψηφοφορία ήταν ο Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας από τη Φλώρινα και ο Γιάννης θεοφύλακτος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ από το Ν. Κοζάνης.

Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης είχαν ψηφίσει οι υπόλοιποι κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι Μίμης Δημητριάδης Θέμης Μουμουλίδης και Γιώργος Ντζιμάνης του Νομού Κοζάνης. Ο Χρήστος Μπγιάλας από τα Γρεβενά, η Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καστοριά και ο Κώστας Σέλτσας από τη Φλώρινα.»

***

Αυτά τότε.

Σήμερα και προς το παρόν, ο μόνος που ρωτήθηκε μέχρι τώρα για το τι στάση θα κρατήσει είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας της Φλώρινας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, ο οποίος διευκρίνισε πως θα περιμένει να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων, να δει τι περιλαμβάνει και αφού το συζητήσει με την τοπική κοινωνία της εκλογικής του περιφέρειας, θα αποφασίσει σχετικά.

Οι υπόλοιποι δεν έχουν εκφραστεί ακόμα δημόσια (σ. σ. τουλάχιστον απ’ όσα έπεσαν μέχρι τώρα στην αντίληψη μας)

***

Πάντως, αν προσέξει κανείς τα ονόματα όσων εκπροσωπούσαν ως βουλευτές τη Δυτική Μακεδονία το 2015, θα διαπιστώσει πως η μόνη που «διασώθηκε» από τότε είναι η κ. Μαρία Αντωνίου της Καστοριάς!

Όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι πια βουλευτές!

***

Τότε βέβαια, η Καστοριά ήταν ακόμα δυεδρική, η Κοζάνη πενταεδρική και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τέσσερις βουλευτές στην Π.Ε. Κοζάνης, κάτι που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία το 2019 αντιστρέφοντας τους όρους υπέρ της.

Το διάστημα εκείνο το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ δεν είχε πουθενά βουλευτή, τον οποίο ξαναπέκτησε στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Π.Ε. Κοζάνης.

 

Θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στο τι είναι, τελικά, δίκαιο;

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προχθές ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης σχετικά με τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής στόχος του είναι να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχει ένα πλαφόν στην τιμή τους, όπως συμβαίνει με το φυσικό αέριο, για να μειωθεί η όποια επιβάρυνση των καταναλωτών.

Λογικός, σωστός και μακάρι να υλοποιηθεί ο στόχος του αυτός.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό αλλά εμείς εικάζουμε πως το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί κάποια οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της κυβέρνησης.

***

Πρέπει όμως να θυμίσουμε πως η Υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου απαντώντας προ ημερών στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για τις τηλεθερμάνσεις η βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλλιόπη Βέττα, είχε πει με έμφαση πως οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, επειδή πληρώνουν τα μισά χρήματα για την θέρμανση.

Χρησιμοποίησε μάλιστα και ως παράδειγμα ότι εμείς που κατοικούμε στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και χρησιμοποιούμε τηλεθέρμανση πληρώνουμε 60 ευρώ τη MWH ενώ οι υπόλοιποι πολίτες πληρώνουν 120 ευρώ τη MWH.

***

Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει αυτή την άποψη, πως πληρώνουμε δηλαδή τα μισά χρήματα για θέρμανση σε σχέση με τους άλλους Έλληνες που κατοικούν σε άλλα μέρη, πώς θα πειστεί να συνδράμει και να συμβάλει έτσι ώστε να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση σε όσους ζεσταινόμαστε με τηλεθέρμανση;

***

Βέβαια, αυτό που είπε η κ. Σδούκου ούτε ακριβές, ούτε σωστό είναι σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό που καλούμαστε να πληρώνουμε για θέρμανση κάθε χρόνο.

Στους όποιους υπολογισμούς κάνει ξεχνάει μια βασικότατη παράμετρο που δεν είναι άλλη από τη διάρκεια και την ένταση του χειμώνα.

Διότι άλλο είναι να έχεις ανάγκη θέρμανσης για τρεις με τέσσερις μήνες το χρόνο, και όχι για όλο το 24ωρο, και άλλο να ξεκινάς από τον Οκτώβρη και να αναγκάζεσαι να καις το καλοριφέρ μέχρι το Μάη, καταναλώνοντας πολλές MWH για να αντιμετωπίσεις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν που διαρκούν για πολλές μέρες.

***

Έτσι, για να μπορέσει να πετύχει το στόχο που ανέφερε ο κ. Περιφερειάρχης θα πρέπει να ξεκινήσει προσπαθώντας κατ’ αρχήν να πείσει τους κυβερνητικούς πως δίκαιο και σωστό δεν είναι μόνο αυτό που εκείνοι θεωρούν με βάση τα δικά τους μέτρα και σταθμά, αλλά υπάρχει και το δικό μας δίκιο.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X