Ο κύβος ερρίφθη.
Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου θα είναι υποψήφια για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο.
Αφού συνομίλησε με φίλους κα συνεργάτες της σε όλη την Ελλάδα, το σκέφτηκε καλά, ζύγισε όλα τα δεδομένα και τελικά πήρε τη μεγάλη απόφαση, την οποία θα ανακοινώσει και επίσημα πολύ σύντομα, κάνοντας και τη σχετική δήλωση (σ. σ. στις αρχές της άλλης εβδομάδας λένε διάφορες πληροφορίες)
***
Η υποψηφιότητα της πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην Υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αντικειμενικά και όπως παραδέχονται όλοι, αλλάζει το τοπίο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα.
Η κ. Διαμαντοπούλου μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην συμμετείχε ενεργά στα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν απουσίασε ποτέ από την επικαιρότητα αφού ως Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις για μια σειρά θέματα μέσω των εκδηλώσεων που οργάνωσε, ενώ δεν ήταν λίγες και οι φορές που με άρθρα ή συνεντεύξεις της πήρε θέση για μια σειρά σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.
***
Φυσικά, ό,τι κι αν λέγεται και γράφεται αυτές τις ώρες, δηλαδή, για το πόσο αλλάζει το τοπίο η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου, είναι προς το παρόν εικασίες και υποθέσεις εργασίας.
Η αποδοχή της υποψηφιότητας θα φανεί όταν αρχίσει πλέον να μετριέται στις επόμενες δημοσκοπήσεις μαζί με τους συνυποψήφιους της.
Θα έχουν σίγουρα ενδιαφέρον οι μετρήσεις αυτές…

Οι κομματικοί συσχετισμοί και η κοινωνία!
Όπως αναφέρουμε και στο προηγούμενο σχόλιο μας, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου τα τελευταία χρόνια δεν συμμετείχε ενεργά στα του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό, πρακτικά, μπορεί να σημαίνει πως οι όποιοι κομματικοί συσχετισμοί δεν την ευνοούν, όπως και οι κομματικοί μηχανισμοί, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε.
Άρα, σε ποιο συμπέρασμα οδηγούμαστε;
Πώς η κ. Διαμαντοπούλου ξεκινά με ένα σημαντικό μειονέκτημα τον αγώνα της για την εκλογή της στην Προεδρία;
***
Δεν το βλέπουν έτσι φίλοι και συνεργάτες της που λένε πως επιθυμία της ίδιας δεν είναι να κινηθεί μέσω των κομματικών συσχετισμών και των κομματικών μηχανισμών.
Άλλωστε, πριν λίγες μέρες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ουσιαστικά τους αποκήρυξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι κομματικοί μηχανισμοί μας έφεραν εδώ που μας έφεραν»!
Η δική της επιθυμία, λένε λοιπόν, είναι να κινηθεί μέσω της κοινωνίας.
***
Κάτι τέτοιο σημαίνει πως η κ. Διαμαντοπούλου προσδοκά στην απήχηση που μπορεί να έχει η ίδια στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως στο σημαντικό εκείνο ποσοστό των πολιτών που κρατά μια απόσταση σήμερα από την κεντροαριστερά εκτιμώντας πως με την πολιτική της δεν είναι σε θέση να τους εκφράσει και να τους εκπροσωπήσει όπως έκανε παλιότερα.
Το θέμα είναι αν αυτό το ποσοστό των πολιτών, το οποίο δεν θα διεκδικήσει μόνο η κ. Διαμαντοπούλου αλλά και άλλοι συνυποψήφιοι της, όπως είναι, για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, θα πειστεί για ν’ αποφασίσει να προσέλθει στην εσωκομματική κάλπη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επηρεάσει με την ψήφο του και το τελικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται, σίγουρα, για ένα δύσκολο όσο και ενδιαφέρον στοίχημα…

Τα πρώτα «καρφιά» των εσωκομματικών αντιπάλων.
Μπορεί ακόμα να μην έχουμε επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Διαμαντοπούλου, αλλά άρχισαν ήδη τα πρώτα «καρφιά» από εσωκομματικούς της αντιπάλους.
Το πρώτο καρφί ήρθε από τον, επίσης, υποψήφιο Πρόεδρο κ. Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε: «Για μένα είναι αδιανόητο πρόσωπα που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να θεωρούν φυσιολογικό να φλερτάρουν με τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη ή να τις υπηρετούν. Εγώ είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές και αντιλήψεις. Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε».
Δήλωση που θεωρήθηκε ότι φωτογράφιζε την κ. Διαμαντοπούλου.
***
Να θυμίσουμε πως η κ. Διαμαντοπούλου είχε προταθεί από τον κ. Μητσοτάκη και αποδέχτηκε να είναι υποψήφια εκ μέρους της χώρας μας για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Το διεθνή διακυβερνητικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1961, εδρεύει στο Παρίσι και στον οποίο εκπροσωπούνται 37 αναπτυγμένες χώρες από όλο τον πλανήτη που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και είναι το διάδοχο σχήμα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να διαχειριστεί το «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.
***
Τότε, η κ. Διαμαντοπούλου είχε φτάσει μέχρι την τελική τριάδα των υποψηφίων, αλλά αποφάσισε να αποσυρθεί, προκειμένου να «διευκολυνθεί η ομοφωνία στη διαδικασία επιλογής», όπως είχε δηλώσει και τελικά στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού εξελέγη ο Αυστραλός κ. Ματίας Κόρμαν.

X