Προχθές, Κυριακή, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε γραπτή δήλωση του, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας ότι «Όπως αποδεικνύεται, οι διαχρονικές αδυναμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ επέτρεπαν πελατειακές συμπεριφορές ρουσφετολογικού χαρακτήρα. Δυστυχώς και από τη δική μας παράταξη», για να προσθέσει πως «Έγιναν σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Αποτύχαμε. Οι διάλογοι που έρχονται στο φως προκαλούν αγανάκτηση και οργή».
Η δήλωση αυτή ήρθε μετά τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και την ταχύτατη, για τα ελληνικά δεδομένα, αντικατάσταση τους.
***
Τα παραπάνω γεγονότα κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν από τα πολιτικά κόμματα που το καθένα έκανε τα σχόλια του και τοποθετήθηκε αναλόγως.
Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα, από εδώ και πέρα, είναι, κατά τη γνώμη μας, πώς θα κριθούν όλα αυτά από τους πολίτες και ποια θα είναι η στάση τους.
***
Μια ιδέα, θα πάρουμε σίγουρα με τις αμέσως επόμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες εκτός απ’ το ότι θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ίσως πυροδοτήσουν και σημαντικές εξελίξεις.
Για να δούμε, λοιπόν…
Το… μετέωρο βήμα των εκλογών
Μετά τις αθρόες και συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ν’ αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιον ανήκουν και έπειτα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Σίγουρα πρόκειται για ένα αίτημα, λίγο έως πολύ, αναμενόμενο.
Ωστόσο, δεν είναι και τόσο απλό, με βάση την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.
***
Το μεγάλο πρόβλημα, όποιος κι αν είναι ο νικητής, ή για να ακριβολογούμε όποιο κόμμα κι αν καταλάβει την πρώτη θέση, είναι με ποιον ή ποιους θα συνεργαστεί για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση για ν’ αποφύγουμε την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες ή την παρατεταμένη ακυβερνησία.
Δεν είναι μόνο ότι μας λείπει, γενικά, η κουλτούρα των πολιτικών συνεργασιών που είναι καθιερωμένη και κατοχυρωμένη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι και η αδυναμία πολλές φορές των κομμάτων μας να συνεννοηθούν ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα, για τα οποία μπορεί να συμφωνούν στην ουσία αλλά να διαφωνούν στους τύπους ή σε κάποιες επουσιώδεις λεπτομέρειες.
Αν μάλιστα, οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τότε ακόμα και κόμματα που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να συμπράξουν και να οδηγηθούν σε μια προγραμματική συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνησης, ίσως να έχουν ναρκοθετήσει τόσο πολύ από πριν το έδαφος και να μην είναι πια σε θέση να το πράξουν.
***
Οπότε, πού καταλήγουμε;
Πως με βάση τα σημερινά δεδομένα η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές ίσως αποδειχθεί ότι είναι ένα… μετέωρο βήμα, με άγνωστες, για την ώρα, εξελίξεις.
***
Θα τις αποφύγουμε, τελικά;
Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι μπορεί να βγάλει ακόμα η πολύκροτη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και πώς θα διαχειριστεί σε βάθος χρόνου η Κυβέρνηση την πίεση που δέχεται.
Το σίγουρο είναι πως μαζεύτηκαν ήδη πολλά και δύσκολα στη διαχείριση τους και το καζάνι πλέον βράζει.
Κι αν έχουν βάση τα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες ώρες σε πολλά μέσα ενημέρωσης, η Κυβέρνηση δεν έχει πια ν΄ αντιμετωπίσει μόνο τα βέλη που εξακοντίζονται από την αντιπολίτευση, αλλά και τη γενικότερη αναταραχή που επικρατεί μέσα στο ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα όλα αυτά να συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα.