Μεγάλες απώλειες στις παραγωγές πολλών καλλιεργειών σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία, όπως αυτές διαπιστώθηκαν μετά την περίοδο θερισμού.

Σκληρά και μαλακά σιτηρά καταγράφουν πτώση κατά 50% και πάνω, ενώ πολύ άσχημα είναι τα νέα και από την καλλιέργεια φακής όπου οι συγκομιδές δεν ξεπερνούν τα 50 κιλά ανά στρέμμα.

Πολλά προβλήματα σημειώνονται και στα τριφύλλια, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της Δυτικής Μακεδονίας.

Η παρατεταμένη ξηρασία και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν δημιουργούν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και να ανησυχούν για τα εισοδήματά τους τη φετινή περίοδο.

Όλα τα παραπάνω μεταφέρθηκαν στη Διευθύντρια του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Πασχάλη Χαρούμενο και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της περιοχής, προκειμένου να προωθηθούν αιτήματα αποζημιώσεων ή ενισχύσεων, μιας και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις περισσότερες των συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Είναι δεδομένο πως τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά, λόγω και της ραγδαίας αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ να είναι επιβεβλημένος ώστε να καλύπτει τις καταστροφές και τις απώλειες των καλλιεργειών από τα νέα δεδομένα.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής ώστε να καταγραφούν όλες οι προτάσεις και να προωθηθούν στη διαδικασία σύνταξης του νέου κανονισμού.

X