Στην ταινία με τίτλο «Ο κατεργάρης» που σκηνοθέτησε για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ το 1971 ο Γιάννης Δαλιανίδης, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Χρόνη Εξαρχάκο, η κυρία Κατερίνα Γιουλάκη που υποδυόταν τη σύζυγο του πρωταγωνιστή θέλοντας να περιγράψει το πάρτι που επρόκειτο να γίνει στο σπίτι τους λάνσαρε τη φράση “to know us better” (για να γνωριστούμε καλύτερα).

Τη φράση αυτή δεν φαίνεται να χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κ. Στέφανος Κασσελάκης όταν προσκάλεσε προχθές τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του για να περάσουν όλοι μαζί ένα τριήμερο στις Σπέτσες, αλλά αυτό είναι το νόημα της πρόσκλησης του και όχι μόνο.

Αφενός να γνωριστούν καλύτερα και, γιατί όχι;- να συσφίξουν τις σχέσεις τους, και αφετέρου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, το πρώτο που θα γίνει μετά την εποχή Αλέξη Τσίπρα.

***

 

Βέβαια, η κίνηση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φάνηκε να άρεσε και τόσο σε ορισμένα στελέχη του κόμματος, βουλευτές και μη, καθώς τη θεώρησαν πως δεν συνάδει με τα ελληνικά πολιτικά ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα ενός πολιτικού σχηματισμού της Αριστεράς.

Εμείς όμως, διαφωνούμε μαζί τους και θεωρούμε πως η κίνηση αυτή του κ. Κασσελάκη μπορεί να ξενίζει σήμερα, όπως κάθε τι καινούργιο και διαφορετικό, αλλά μπορεί σύντομα να βρει μιμητές και σιγά σιγά να γίνει μέχρι και θεσμός για τα ελληνικά κόμματα.

***

 

Αυτά που μπορούν πιο εύκολα και άμεσα να υιοθετήσουν την ιδέα αυτή και να προχωρήσουν στην εφαρμογή της είναι τα μικρά κόμματα που διαθέτουν λίγους βουλευτές, τους οποίους άνετα θα μπορούσαν να χωρέσουν σ’ ένα λεωφορείο των είκοσι πέντε θέσεων.

Για τα μεγαλύτερα κόμματα που διαθέτουν και μεγάλο αριθμό βουλευτών, όπως είναι, για παράδειγμα, σήμερα η Νέα Δημοκρατία, προφανώς υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν αλλά αν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση όλα γίνονται.

Οι της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να νοικιάσουν τρία λεωφορεία των 50+ θέσεων ή και τέσσερα για να χωρέσουν και οι απαραίτητοι συνεργάτες, γραμματείς κ.α.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βολεύονται σήμερα μ’ ένα λεωφορείο 50+ θέσεων.

***

 

Ευφυής και απόλυτα εύστοχη θεωρούμε πως είναι και η επιλογή του τόπου όπου θα γίνει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως γνωστόν, οι Σπέτσες είναι νησί και για να φύγει κάποιος από εκεί θα πρέπει να υπάρχει καράβι.

Έτσι, αν ο μη γένοιτο, προκύψουν διαφωνίες κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σκεφτεί κάποιος να αποχωρήσει, τότε ή θα πρέπει να το κάνει κατά τη διάρκεια της μέρας όταν και υπάρχει καράβι για Πειραιά, ή αλλιώς να είναι δεινός κολυμβητής εφόσον σκεφτεί να διαφωνήσει νύχτα και θελήσει να διαχωρίσει τη θέση του αποχωρώντας.

Και επειδή ως γνωστόν τέτοιου είδους συνεδριάσεις πολλές φορές κρατούν μέχρι αργά τη νύχτα, οπότε όσοι σκοπεύουν να διαφωνήσουν θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά.

Εκτός και αν τη βγάλουν στο λιμάνι μέχρι να ξημερώσει, κάτι που δεν ενδείκνυται γιατί βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του χειμώνα.

***

 

Γι’ αυτό, όποια κόμματα θελήσουν να αντιγράψουν την πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη καλό θα είναι να επιλέξουν και αυτά κάποιο νησί.

Αν μάλιστα υπάρχουν γνωστές και καταγεγραμμένες διαφωνίες εντός των κομμάτων αυτών από συγκεκριμένα στελέχη τους είναι προτιμότερο να επιλέξουν νησιά των λεγόμενων άγονων γραμμών.

Για παράδειγμα, σκοπεύει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή κάποιο νομοσχέδιο που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν στελέχη της;

Μπορεί να οργανώσει μερικές μέρες πριν ένα τριήμερο ή διήμερο σε νησί που έχει δρομολόγιο πλοίου μια φορά την εβδομάδα, και στο οποίο το σήμα της κινητής τηλεφωνίας φτάνει μια φορά τα Χριστούγεννα και μια το Πάσχα.

Να συνεδριάσουν κανονικά, να δώσουν τη δυνατότητα στους έχοντες αντίρρηση να την εκφράσουν και να τους παραπλανήσουν σχετικά με την ώρα που θα αναχωρήσει το μοναδικό καράβι της εβδομάδας για να τους φέρει πίσω.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν χωρίς απώλειες, πολιτικές και επικοινωνιακές, το νομοσχέδιο που θέλουν και όταν με το καλό επιστρέψουν οι έχοντες αντιρρήσεις, οι όποιες ενστάσεις τους θα είναι πλέον η είδηση της προχθεσινής μέρας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X